Dobrodošli na stranicu Hrvatskog saveza slijepih

Upravni odbor Hrvatskog saveza slijepih je uputio pismo predsjednicima stranaka: HDZ, HNSLD, HRID, HLSR, HSLS, HSP, HSPAS, HSU, IDS, MNS, SDP, SMB365, ŽZ

Poštovani gospodine ...U nadi da će ovo naše obraćanje proći birokratske filtere koji selektiraju bitnije od manje bitnog, te da će se na njegove retke spustiti vaš pogled, molimo Vas za samo malo pažnje, kako bi nas bar netko u ovoj zemlji ozbiljno shvatio i makar se zamislio nad našim problemima.
Bojazan, da će nam dopis po tko zna koji put završiti u košu, utemeljena je na našoj dosadašnjoj komunikaciji sa institucijama, iz koje nismo iznjedrili niti jedan odgovor, a pisali smo svima, Predsjednici Republike, Predsjedniku Vlade Predsjedniku Sabora, Podpredsjednicima Vlade i Sabora, no, šutnja je sve što nam je ponuđeno. Pokušali smo i otvorenim pismom probuditi barem nečiju savjest, no, očito smo građani drugoga reda, koji odgovor nisu zaslužili, ili su pak naša pitanja preteška, a odgovori plod nebrige i zanemarivanja.

Pišemo Vam u ime 6200 slijepih Hrvatske, koji se, već 20 godina uzaludno bore za svoja prava i bivaju žrtve političkog diskontinuiteta, odnosno loptanja od bivše, do sadašnje, pa do buduće i opet buduće Vlade, a sve što smo dobivali pri promjenama vlasti jest promjena Zakona o socijalnoj skrbi, kretanje od početka i konstatacija da nema para, te da će biti bolje kad bude. I, prije nego vam taksativno pobrojimo sve naše muke i nevolje, htjeli bi napomenuti kako smo tri puta bili u prosvjedima, te kako je našu peticiju 2007. potpisalo preko 40000 građana, nakon čega niti jedna naša udruga za tu godine nije dobila niti jednu kunu, što je valjda jedna od "kazni na koje imaju pravo" demokratski izabrane vlade.


Poštovani gospodine ...

Sigurni smo kako smatrate da je sljepoća jedan od najtežih invaliditeta koji se može čovjeku dogoditi, no uvjeravamo Vas da je ta ista sljepoća svedena na ogrebotinu, malu boljeticu sa kojom se oči-to može dobro živjeti, pa otud najmanji iznos kompenzacijskog novca (Tuđa njega i pomoć), u Europi. Evo prikaza:

Bosna i Hercegovina ima prosječnu plaću oko 450 eura, a za slijepe osobe mjesečno izdvajaju 200 eura;
Srbija ima prosječnu plaću 360 eura, no oni za slijepe izdvajaju 250 eura;
Moldavija, ima prosječno 170 eura, a za slijepe izdvajaju 37 eura;
Prosječna plaća u Hrvatskoj iznosi oko 750 eura, a za slijepe osobe se u našoj zemlji izdvaja tek 46 eura.
Uz činjenicu da su od nas bolji i u Albaniji te na Kosovu, Prosudite sami naš položaj - očaj"!"

Zasigurno ćete se sjetiti famozne Uredbe od 22. travnja, jedne telefonske sjednice Vlade i dokidanja 50% sredstava Nacionalnoj Zakladi za razvoj civilnog društva, pri čemu su umanjena sredstva i udrugama osoba sa invaliditetom, koje odrađuju posao države, jer organiziraju i provode socijalne usluge, odnosno jedine su koje brinu o jednoj od najranjivijih skupina društva. Udruge i savezi OSI na rubu su egzistiranja, a u rujnu se može očekivati i gašenje nekih od njih. Dakle, kako je moguće nekome uzeti novac, a ostaviti mu odgovornost i obveze?

Već godinama naši slijepi učenici dobivaju udžbenike nakon apliciranja našeg Saveza na natječaje resornog ministarstva. Zar svi učenici u našoj zemlji nemaju jednaka prava na obrazovanje, pa samim tim i na udžbenike?


Dalje!

Kako je moguće da samo slijepe osobe nemaju centar za medicinsku rehabilitaciju, pa su svi oni kojima se sljepoća dogodi u kasnijoj dobi prepušteni udrugama, odnosno Odjelu za odrasle pri Centru „Vinko Bek“, koji ima vrlo male kapacitete.

Ima još puno problema vezanih za zapošljavanje slijepih - koje je praktično potpuno stalo, osobito u državnim institucijama, - stambena zbrinutost naših članova, status nekih naših kulturnih i športskih institucija itd. Kako je naša borba očito dug proces, molimo makar pomake, odnosno rješavanje urgentnih problema bez kojih smo doista građani zadnjeg reda.

Kao što znate, Hrvatska je među prvima potpisala i ratificirala Konvenciju UN-a o pravima osoba sa invaliditetom, no ovaj dokument je tek blijedi kozmetički preparat kojim se politika služi u komercijalne svrhe.Molimo vas!

Da nam pomognete pri rješavanju naših problema, ako osvojite vlast na predstojećim izborima, odnosno ako u njoj budete aktivno participirali.
Ako je moguće, da prije izbora, na sastanak primite našu delegaciju, kako bismo dobili uvid u vašu socijalnu politiku, te se eventualno susreli sa možebitnim budućim ministrom/icom socijalne politike.

Kao što smo otvorenim pismom, prije mjesec dana, zatražili od svih naših članova, te od svih drugih kategorija osoba sa invaliditetom, da ne glasuju za one koji nas neće akceptirati u svojoj kampanji, tako ćemo javnost informirati o svim odgovorima na ovo pismo, te o svim aktivnostima vezanim uz to.

Napominjemo da u registru OSI ima nekoliko stotina tisuća osoba, što sa njihovim obiteljima i prijateljima čini značajan birački korpus, pa bi to ipak moglo utjecati na konačne rezultate.


Tražimo:
1. Da se udruge i savezi OSI sustavno financiraju, odnosno da se to riješi zakonom;
2. Da se do donošenja Zakona o Inkluzivnom doplatku, svakoj osobi sa teškim invaliditetom zajamči Tuđa njega i pomoć, te Osobna invalidnina;
3. Da se slijepim učenicima sustavno riješi tiskanje i snimanje udžbenika;
4. Da i mi slijepi dobijemo centar za rehabilitaciju;
5. Da se pod hitno imenuje Pravobranitelj/ica za OSI;
6. Da se osobama sa invaliditetom zajamči aktivna participacija u političkom i javnom životu, na što Hrvatsku obvezuje Konvencija UN-a.

Vjerujući u vaše dobre namjere, te senzibilitet prema OSI i vašu socijalnu osjetljivost, a očekujući odgovor na ovo obraćanje, srdačno Vas pozdravljamo!
UPRAVNI ODBOR
HRVATSKOG SAVEZA SLIJEPIH

EBU Onkyo svjetsko natjecanje u pisanju eseja na Brailleovom pismu 2016. - Europa

EBU Logo © EBU

 

OPĆA PRAVILA

1. Svrha i teme

1.1. Natjecanje za područje Europe vodi Europska unija slijepih (EBU), u ime organizacija Onkyo i Braille Mainichi, sa svrhom promocije Brailleovog pisma, kao temelja pristupa informacijama i socijalne uključenosti slijepih osoba.

U ovogodišnjem natjecanju predlažu se raznolike teme, kako bi se sudionici mogli osvrnuti na važnost Brailleovog pisma iz nekoliko perspektiva.

Predložene teme:

- “Uloga Brailleovog pisma u poboljšanju sudjelovanja osoba s oštećenjem vida u političkom, ekonomskom, kulturnom, socijalnom i obiteljskom životu”. Brailleovo pismo u doba napredne tehnologije, korištenje brajice u svim dobima života, brajica i glasanje, samo su neki od primjera kako se može pristupiti ovoj temi; 

- “Život s Brailleovim pismom” – potičemo nastavnike, prevoditelje, sve one koji na neki način koriste brajicu ili bi ju voljeli koristiti, da pišu o ulozi ovog pisma. Pozdravljamo činjenične opise potencijalnih inovacija, proizvoda ili ideja za promoviranje Braiellovog pisma u cijeloj Europi;

- "Zabavne priče o Brailleovom pismu”; 

- “Budućnost Brailleovog pisma”; 

- “Prednosti i nedostaci Brailleovog pisma u odnosu na standardni tisak”.

Uz predložene teme, sudionici mogu izabrati i druge teme koje se odnose na upotrebu Brailleovog pisma u svakodnevnom životu.

Pozivamo autore tekstova na maštovitu interpretaciju, kreativnost, te korištenje različitih formata u pričanju svoje životne priče, kao što su pismo, pjesma ili intervju.

2. Opći uvjeti

2.1. Sudionici

U natjecanju mogu sudjelovati sve osobe koje koriste Brailleovo pismo, bez obzira na dob, uključivši osobe bez oštećenja vida, a čije je prebivalište u zemlji članici EBU i Izraelu.

Profesionalni pisci, odnosno osobe koje redovito objavljuju tekstove na otvorenom tržištu za novac, ne mogu sudjelovati u natjecanju.

 2.2. Eseji

Eseje treba poslati u digitalnom formatu.

Sudionici ne mogu prijaviti više od jednog eseja.

Eseji koji su prijavljivani prethodnih godina ne mogu ponovo biti prijavljeni.

Eseji su na materinjem jeziku autora ili na engleskom jeziku.

Eseji na materinjem jeziku neće sadržavati više od 1000 riječi (uz 10% posto dozvoljenog odstupanja).

Odluke Komisije su finalne i nisu podložne žalbi.


2.3. Autorsko pravo

Sudjelujući u natjecanju autori automatski i ekskluzivno prenose prava u vezi autorstva na EBU, koja može dodijeliti ili licencirati ta prava.

Autori dopuštaju da EBU koristi njihovo ime i eseje u javnosti, prema potrebama EBU.

Kao vlasnik autorskih prava, EBU može dati dopuštenje autorima i njihovim nacionalnim organizacijama da koriste eseje u svrhe koje su im potrebne.

Onkyo pobjednici će svoje fotografije dostaviti EBU i dati pravo na reproduciranje, prilagodbu, uređivanje i objavu fotografija na medijskim platformama, uključujući internet i tiskana izdanja.

3. Procedura

Sudionici esej šalju na email: hrvatski@savez-slijepih.hr, najkasnije do 10. svibnja 2016. godine.

U naslov emaila treba staviti: EBU Onkyo natjecanje.

EBU nacionalne članice organiziraju predselekciju, kako bi izabrale najviše pet radova za EBU do 20. lipnja 2016.

EBU nacionalne članice će prevesti odabrane eseje na engleski i poslati ih u elektronskom format komisiji EBU (tekst u formatu word, Arial 14).

4. Nagrade

Otsuki nagrada (prva nagrada): 2,000 US dolara.

Nagrade za izvrsnost:

- Kategorija juniora (do 25 godina): 1,000 US dolara.

 - Kategorija seniora (više od 25 godina): 1,000 US dolara.

 Posebna priznanja:

- Kategorija juniora (dvije nagrade): 500 US dolara po nagradi.

- Kategorija seniora (dvije nagrade): 500 US dolara po nagradi.

********************************************************************************************************************************

                                                     PRIOPĆENJE MEDIJIMA

Zagreb, 05.04.2016

 015

Ministarstvo financija je za sljedeću sjednicu Vlade RH, u srijedu 6. travnja, predložilo Uredbu o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2016. godinu. Ovakvom uredbom se već 12 godina, svake godine, detaljno raspodjeljuju prihodi od igara na sreću za različite javne institucije koje doniraju sredstva za humanitarne, sportske, kulturne i druge djelatnosti što je definirano Zakonom o igrama na sreću.

Imamo informaciju da prijedlog nove Uredbe sadrži višestruko smanjenje financijskih sredstava koja se preko Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva doniraju za programe i projekte udruga koje se, primjerice, bave problemima mladih, potrebama osoba s invaliditetom, pomoći beskućnicima, programima za najsiromašnije i zaštitom prava na zdrav okoliš ugroženih skupina. Predlaganje ovakve Uredbe smatramo apsolutno neprihvatljivim i zbog nepoštivanja propisane demokratske procedure i zbog toga jer bi se njenim mogućim usvajanjem zaustavili programi koji su namijenjeni za najslabije članove društva, posebice u vrijeme teške gospodarske i socijalne krize.

U nedavno usvojenom državnom proračunu, na stavci u kojoj se nalaze sredstva koja Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva donira za gore navedene programe udruga civilnog društva, bio je predviđen blagi porast u 2016. godini od 5%. Prijedlog Uredbe koji će se sutra naći na sjednici Vlade predviđa unatoč tome, prema našim informacijama, nevjerojatan pad od čak oko 70%. Možemo samo spekulirati političke motive za ovakvu naglu promjenu, no apsolutno je neprihvatljivo te neodgovorno da se samo dva tjedna nakon usvajanja državnog proračuna Vladinom uredbom događa ovakva promjena, čime je izigrana saborska i javna rasprava koja je prethodila usvajanju državnog proračuna. Demokratska procedura nije poštivana i zbog činjenice da Uredba prvi put nije išla na Savjet za razvoj civilnog društva Vlade u kojem ravnopravno sjede predstavnici države i udruga civilnog društva, a služi upravo za ovakve odluke. Ovakvom su procedurom prekršeni i hrvatski propisi poput Zakona o pravu na pristup informacijama (članak 11., stavak 1.) te EU standardi o savjetovanju sa zainteresiranom javnošću i civilnim društvom.

U proračunu postoje i druge stavke iz kojih se financiraju programi za društveno ranjive skupine, no sredstva koja donira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva financiraju infrastrukturu koja omogućuje programe direktne pomoći društveno ranjivim skupinama od prijevoza, pravne pomoći, pomoći u kućanstvu itd. pa ukidanje tih sredstava posredno znači i ukidanje tih programa. Primjer takve infrastrukture je udruga MoST iz Splita koja sredstvima Nacionalne zaklade provodi program za mlade s problemima u ponašanju i koji izlaze iz sustava alternativne skrbi te programe suzbijanja siromaštva i beskućništva. Hrvatski savez slijepih okuplja udruge koje iz sredstava Nacionalne zaklade financiraju infrastrukturu za programe rehabilitacije slijepih osoba jer ne postoji centar za rehabilitaciju. Savez udruga za autizam Hrvatske iz sredstava Nacionalne zaklade financira infrastrukturu za edukaciju roditelja djece s autizmom. Zelena akcija iz sredstava Nacionalne zaklade financira centar za pravnu pomoć koja se pruža svim građanima kojima su prekršena ekološka prava i zbog toga narušeno zdravlje.

Nakon što smo zaprimili informaciju da će prijedlog Uredbe s ovakvim sadržajem ići na sljedeću sjednicu Vlade, uputili smo poziv za sastankom potpredsjedniku Vlade RH za društvene djelatnosti, g. Boži Petrovu, ali do sada nismo dobili povratnu informaciju.

Zahtijevamo od Vlade RH da povuče Prijedlog Uredbe s dnevnog reda sljedeće sjednice Vlade te da se Prijedlog uputi na Savjet za razvoj civilnog društva Vlade RH.

Priopćenje potpisuju:

 • Hrvatski savez slijepih
 • Savez udruga za autizam Hrvatske
 • Savez društava multiple skleroze Hrvatske
 • Udruga MoST
 • Mreža mladih Hrvatske
 • Savez udruga Klubtura
 • Zelena mreža aktivističkih grupa
 • Zelena akcija

Fotogalerija:

http://zelena-akcija.hr/hr/multimedija/foto/press_konferencija_povodom_smanjenja_financijskih_sredstava_nacionalnoj_zakladi_za_razvoj_civilnog_drustva

*********************************************************************************************************************************

Na sjednici održanoj 11. 12. 2015. godine Upravni odbor Hrvatskog saveza slijepih donio je

O D L U K U


o raspisivanju natječaja za urednika časopisa "HSS-Info"

Uvjeti su sljedeći:
- VSS/SSS, društveni smjer
- prednost iskustvo u uređivanju srodnog časopisa
- poznavanje problematike slijepih

Pismenu prijavu za natječaj s prijedlogom uređivačke koncepcije i životopisom dostaviti na e mail adresu hrvatski@savez-slijepih.hr, do 22. siječnja 2016. godine.

 

 

PREDMET : Obavijest sudionicima natječaja „Hrvatske zaklade za školovanje slijepih Marko Brkić“ za dodjelu Potpora slijepim učenicima i studentima  za školsku odnosno akademsku godinu 2015./ 2016.

 

 

Poštovani/ e,

 

obavještavamo Vas da je Upravni odbor „Hrvatske zaklade za školovanje slijepih Marko Brkić» razmotrio sve pristigle molbe temeljem raspisanog Natječaja za dodjelu potpora slijepim učenicima i studentima za školsku odnosno akademsku godinu 2015./ 2016.

 

Upravni odbor Zaklade je na sjednici održanoj 07. prosinca 2015. konstatirao da je na Natječaj pristiglo 16 molbi studenata koji su uglavnom zadovoljavali kriterije koji se uvažavaju pri dodjeli stipendija.

 

Nažalost, zbog trenutne teške gospodarske situacije i ograničenog iznosa kojim Zaklada raspolaže vodilo se računa o mogućnosti ispunjavanja svoje odluke o stipendiranju te je u skladu s tim Upravni odbor odlučio sljedeće:

 

Stipendije za razdoblje listopad 2015. - srpanj 2016. godine se dodjeljuju:

 

 • U iznosu od 500,00 HRK:

 1. Beati Orozović iz Sibinja, studentici prve godine preddiplomskog studija teologije na  Katoličko- bogoslovnom fakultetu u Zagrebu;

 2. Davidu Fogadiću iz Đakova, studentu prve godine preddiplomskog studija povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu;

   

 • U iznosu od 600,00 HRK:

 1. Ani Gavran iz Zagreba, studentici treće godine preddiplomskog studija rehabilitacije na Edukacijsko- rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu;

 2. Anji Maltarski iz Varaždina, studentici druge godine preddiplomskog studija sociologije i pedagogije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu;

 3. Bruni Totu iz Sinja, studentu treće godine preddiplomskog studija fonetike i informacijskih znanosti na filozofskom fakultetu u Zagrebu;

 4. Eni Ranogajec iz Osijeka, studentici druge godine  preddiplomskog studija na Pravnom fakultetu u Zagrebu;

 5. Franu Skračiću iz Zagreba, studentu prve godine diplomskog studija bibiliotekarstva i informatologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu;

   

 6. Ines Hlevnjak iz Osijeka, studentici druge godine diplomskog studija na Visokoj školi za prevoditelje u Trstu;

 7. Jeleni Opačak iz Slavonskog Broda, studentici druge godine diplomskog studija psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu;

 8. Luciji Brešković iz Kaštel Novog, studentici druge godine preddiplomskog studija teologije na Katoličko- bogoslovnom fakultetu u Splitu;

 9. Luki Goreti  iz Splita, studentu treće godine povijesti i pedagogije na Filozofskom fakultetu u Splitu

 10. Marku Geriću iz Ludbrega, studentu druge godine diplomskog studija na Edukacijsko - rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu;

   

  U ovoj je školskoj odnosno akademskoj godini, unatoč teškoj gospodarskoj situaciji, dodijeljeno 12 stipendija u ukupnom iznosu od 70.000,00 HRK, stoga očekujemo i aktivnu participaciju i zalaganje samih studenata u prikupljanju financijskih sredstava.

   

  Iz formalnih razloga, zato što nisu zadovoljeni kriteriji dodjele stipendija sukladno Statutu Zaklade koji propisuje  da se stipendiraju redovni slijepi studenti, molba nije odobrena Mihovilu Teskeri.

  Zbog nedostatka financijskih sredstava, uzimajući u obzir odredbe Statuta i Odluku Upravnog odbora o kriterijima dodjele, izvrsnosti učenika i studenata te poticanje visokog obrazovanja prvenstveno slijepih osoba koje trebaju steći zvanje odnosno prvo visoko obrazovanje, nisu uvažene molbe Ivane Vinko iz Murskog Središća, Senade Topčagić iz Pakraca i Igora Vebera iz Lipika .

   

  Kao i prošle godine, Upravni odbor je donio odluku da se sa svakim stipendistom/icom potpiše ugovor kojim će se regulirati međusobna prava i obveze davatelja i primatelja stipendije odnosno potpore.

   

  Potpisivanje navedenih ugovora obavit će se u ponedjeljak 21. prosinca 2015.  u 10:30 sati u prostorijama Hrvatskog saveza slijepih, Zagreb, Draškovićeva 80. Dolazak je obvezan, a o opravdanoj spriječenosti treba svakako javiti na 01 48 11 233, 091 46 46 105  ili na mail: andreja@savez-slijepih.hr

   

  Događaj potpisivanja želimo medijski popratiti kako bi se o djelovanju Zaklade upoznala i šira javnost te i na taj način pospješila efikasnost u prikupljanju potrebnih sredstava.

   

  Ovim putem Vas pozivamo da u navedeno vrijeme svakako dođete na spomenuto potpisivanje ugovora, gdje će Vas sve pozdraviti članice Upravnog odbora Zaklade.

   

  Svakako do navedenog roka treba  obavijestiti službu računovodstva Hrvatskog saveza slijepih  (tel. 48 11 231 ili mail: katarina@savez-slijepih.hr ), o IBAN-u žiro- računa i OIB-u. Realizacija stipendija uslijedit će odmah nakon toga te će se s prvom ratom isplatiti stipendije za listopad i studeni 2015.

   

  Do roka potpisivanja ugovora svi stipendisti trebaju također na mail: andreja@savez-slijepih.hr poslati svoje životopise (ako je moguće s fotografijom, ali nije obvezno)  prilagođene za web stranicu (kratko, kreativno i zanimljivo), što će biti poticaj za prikupljanje sredstava od potencijalnih donatora.

   

  Za sva dodatna pitanja i informacije stojimo na raspolaganju na tel. 01 48 11 233 ili na mail: andreja@savez-slijepih.hr.

   

   

  S poštovanjem,

   

           

   

                                                                                      UPRAVITELJICA ZAKLADE

   

                                                                                      Andreja Veljača, dipl. iur.

 

*********************************************************************************************************

 

U tijeku je prijam slijepih i visoko slabovidnih osoba na besplatne stomatološke preglede i čišćenje naslaga u sklopu Projekta za promociju oralnog zdravlja slijepih i slabovidnih osoba. Za informacije i predbilježbe obratite se na tel. 01/4802-145 ili e-mail dumancic@sfzg.hr.  PROJEKT NE ZAHTJEVA PROMJENU IZABRANOG STOMATOLOGA

 

Sa zadovoljstvom objavljujemo da je od sada dostupna i službena hrvatska verzija firmwarea -  internog softvera za DAISY snimače i reproduktore Plextalk.

Plextalk je vodeći svjetski proizvođač reproduktora i snimača u potpunosti prilagođenih potrebama osoba s oštećenjem vida a sada njihovi prijenosni snimači i reproduktori PTP1 te stolni reproduktori PTN2 govore i Hrvatski, kvalitetnim i nadasve razumljivim ženskim glasom.

Preveden je kompletan sustav naredbi i izbornika što će mnogim korisnicima olakšati korištenje ovih uređaja.
Svi koji svoje uređaje žele nadograditi na najnoviju verziju s hrvatskim jezikom naredbi mogu to učiniti na slijedeći način.

Za stolni reproduktor PTN2 paket za hrvatski jezik skinuti sa:
http://www.plextalk.com/dl/ptn2/PTN2UP31200CRO.zip

Za prijenosni snimač i reproduktor PTP1 paket za hrvatski jezik skinuti sa:
http://www.plextalk.com/dl/ptp1/PTP1UP60102CRO.zip

Skinute je datoteke potrebno raspakirati i kopirati na sd karticu uređaja što ćemo učiniti na slijedeći način.
Pomoću desnog klika miša ili aplikacijske tipke na spremljenoj datoteci otvorit ćemo kontekstni izbornnik i iz njega odabrati opciju za raspakiravanje koja će se ovisno od programa kojeg koristimo za svrhu raspakiranja i jezika zvati Extract all / raspakiraj sve, ili extract here / raspakirati ovdje.
Rezultat raspakiravanja bi trebala biti mapa imena "PlexVerUp". Ovu mapu iskopiramo na karticu uređaja i spremni smo za nadogradnju.

Prije nadogradnje se uvjerite da je vaš uređaj uredno spojen na napajanje strujom, ugasite ga i umetnite karticu s mapom koju ste prethodno iskopirali u uređaj.
Pritisnite tipku za paljenje uređajai pričekajte.
Nakon nekoliko trenutaka uređaj bi trebao najaviti početak postupka.
Pustite uređaj da postupak odradi do kraja o čemu ćete biti obavješteni zvučnim signalom.
Kako bi se izbjegle moguće komplikacije, nakon što nadogradnja završi izvadite karticu i s nje izbrišite mapu PlexVerUp. Ovime je završen postupak nadogradnje i sada bi vaš uređaj trebao naredbe i izbornike govoriti hrvatski.

Ako u postupku naiđete na poteškoće slobodno se javite u Hrvatski savez slijepih Tomislavu Juzbašiću na telefon 014921567 ili na e-poštansku adresu
tomislav@savez-slijepih.hr

 

***********************************************************************
OBAVIJEST O PROMJENI ŽIRO RAČUNA HRVATSKOG SAVEZA SLIJEPIH

Od 1. lipnja 2013. godine novi broj žiro računa je: IBAN: HR9323600001101264528

Od 1. siječnja 2011. godine naši članovi mogu u ekonomatu Hrvatskog saveza slijepih robu kupovati i korištenjem kartice American expressa. U slučaju korištenja ove kartice moguća je i obročna otplata duga i to do šest rata pri ćemu iznos jedne rate ne može biti manji od 300 kuna. U cijenu na ovaj način kupljene robe uračunavaju se i troškovi kartičnog poslovanja u visini 5% od njezine cijene predviđene za gotovinsko plaćanje. Mladen Meničanin

 

************************************************************************  

 

Predstavljamo Vam promotivne spotove koji su  snimljeni  u okviru prve godine provedbe programa „Zaposlenje - kruna integracije slijepih" financiranog od Ministarstva socijalne politike i mladih, a njihova je tematika vezana uz zapošljavanje osoba s oštećenjem vida kako bi se srušile predrasude potencijalnih poslodavaca, ali i opće javnosti. Režiser spotova je Damir Čučić.

 

Prvi spot: http://www.youtube.com/watch?v=k_8vAWpiRIA&feature=youtu.be  

 

Drugi spot: http://www.youtube.com/watch?v=bwZv1j0dOBY&feature=youtu.be

 

Treći spot: http://www.youtube.com/watch?v=ZyDNbxe1cc0   

 

******************************************************************

 

Predstavljamo Vam edukativne spotove "Pristup slijepoj osobi" koji su izrađeni u sklopu projekta "Diljem naše lijepe upoznajmo slijepe" a kojeg je financiralo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi:

 

1. Pristup slijepoj osobi, kretanje slijepe osobe- duža verzija: http://www.youtube.com/watch?v=pKPbGSJrXd0

 

2. Pristup slijepoj osobi, kretanje slijepe osobe- kraća verzija: http://www.youtube.com/watch?v=AAmaa8397ag

 

3. Pristup slijepoj osobi, gradski promet- kraća verzija: http://www.youtube.com/watch?v=w5ci_HOuCFs

 

4. Pristup slijepoj osobi, gradski promet- duža verzija: http://www.youtube.com/watch?v=eLyCBHjiQzg

 

5. Priistup slijepoj osobi, komunikacija sa slijepom osobom- duža verzija: http://www.youtube.com/watch?v=DZlTc5KNnnc

 

6. Pristup slijepoj osobi, komunikacija sa slijepom osobom- kraća verzija: http://www.youtube.com/watch?v=xONkVjZFU5s

 

Fotografije

 • Sa uvodne konferencije projekta "Za bolje sutra" 29.1.2015.
 • Predstavnici Saveza kod Ministrice Opačić
 • Predstavnici Saveza i Ministrica Opacic - izjava za medije
 • Predsjednik Josipović primio predstavnike udruga
 • Mesić otvaranje Fotospektive
 • Pressica povodom Dana otvorenih vrata
 • Skupština Hrvatskog saveza slijepih
 • Članovi Skupštine
 • Gosti na Skupštini: Iva Prpić i Branka Meić
for download software click here visit mac software site softwareunlim.net visit site