Dobrodošli na stranicu Hrvatskog saveza slijepih

Rad Saveza je sufinanciran sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u okviru Centra znanja

Istraživanje „Čimbenici koji utječu na kvalitetu života slijepih osoba"

Poštovane/i,

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Hrvatskim savezom slijepih provodi istraživanje „Čimbenici koji utječu na kvalitetu života slijepih osoba" prema suglasnosti Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike. Provedba istraživanja započet će u svibnju 2017. godine, a anketiranje ispitanika provodit će se putem telefonskih poziva prema evidentiranim brojevima članova Saveza.

Rezultati istraživanja koristit će se za izradu mjera i aktivnosti, u okviru Nacionalne strategije za osobe s invaliditetom, za unapređenje kvalitete života i izjednačavanje mogućnosti za slijepe osobe.

Upitnik sadrži pitanja iz sljedećih područja: opći podaci, indeks osobne kvalitete života, važnost područja kvalitete života, samoprocjena samostalnosti, diskriminacija i pristupačnost.

Ovim putem Vas pozivamo da se odazovete i sudjelujete u ovom istraživanju kako bi i Vi bili dio jednog značajnog procesa unaprjeđenja kvalitete života slijepih i slabovidnih osoba u Republici Hrvatskoj.

 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatski savez slijepih

 

Naočale koje vraćaju vid

 

 Sa zadovoljstvom pozivamo sve zainteresirane da dođu na prezentaciju elektronskih naočala ESight, koje prema riječima proizvođača mnogim praktično slijepim i slabovidnim osobama vraćaju vid.

 

ESight su naočale koje uvelike zamjenjuju stolna ili prijenosna elektronska povećala kakva se koriste danas. Za razliku od klasičnih elektronskih povećala prednost ovih naočala jest to što ih je moguće stalno nositi sa sobom kao i svake druge naočale.

 

ESight naočale rade na principu male kamere visoke razlučivosti, poznatije kao hd kamere koja se nalazi na sredini, i dva ekrana koja dolaze na mjesto naočalnih stakala. Slika se preko minijaturnog računala prenosi na ekrane tako da daje dojam gledanja kroz naočale.. Sliku u realnom vremenu možemo mijenjati i prilagođavati prema potrebama oštećenja vida. Na raspolaganju su razne vrste kontrasta, uvećanja i zumiranja.

 

Hrvatski savez slijepih vas poziva na prezentaciju koju će održati predstavnik tvrtke proizvođača. Na licu mjesta ćete moći isprobati ove naočale i pitati sve što vas zanima vezano uz njih.

 

Prezentacija će se održati u utorak, 25 travnja u klubu udruge slijepih Zagreb na 3 katu u zgradi saveza, adresa Draškovićeva 80 s početkom u 11 sati.

 

Na kraju napominjem da će naš gost nastojati biti na raspolaganju za pitanja što većem broju zainteresiranih pa će i ljudi koji možda ne stignu na glavnu prezentaciju zbog posla biti u mogućnosti isprobati naočale na istom mjestu u 16.30 sati istog dana.

 

Pozivamo vas da se odazovete u što većem broju.

 

Tomislav Juzbašić

**************************************************************************************

PREDNATJECANJE MEĐUNARODNOM NATJECANJU NA PODRUČJU TAKTILNE SLIKOVNICE ZA SLIJEPU I SLABOVIDNU DJECU

 

Osnovna škola Pećine u Rijeci, Odjel i Knjižnica za djecu s oštećenjem vida unutar Škole ove su godine kontakt- ustanova međunarodne grupe Typhlo &Tactus (više na www.tactus.org i na  www.Ldqr.org) koja svake druge godine organizira međunarodno natjecanje na području taktilne slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu.  Ove se godine međunarodno natjecanje održava u francuskom gradu Dijonu tijekom listopada. Međunarodnom natjecanju prethodi prednatjecanje unutar država koje sudjeluju na natjecanju, a pet radova koje ocjenjivački žiri ocijeni kao najbolje šalju se u Dijon. Pozivamo odgajatelje, učitelje, stručne suradnike, edukacijske rehabilitatore, umjetnike, roditelje i sve ostale zainteresirane za izradu ovakvih slikovnica da se odazovu na ovo prednatjecanje  i pošalju nam svoje radove. Nije riječ o likovnom natječaju za učenike. Stoga Vas molimo da se ne okušavate u organiziranju akcija izrade taktilne slikovnice s djecom već da napravite slikovnice koji su rezultat Vašeg osobnog rada, iskustva, znanja i kreativnosti, pritom se pridržavajući smjernica za izradu slikovnica.  Više informacija o natjecanju i projektu, Ocjenjivačkom povjerenstvu, detaljna pravila natjecanja, te smjernice za izradu taktilnih slikovnica možete pronaći na www.os.-pecine-ri.skole.hr

 

Radove možete poslati ili osobno donijeti na adresu:

 

Osnovna škola Pećine

 

Odjel za djecu s oštećenjima vida

 

(za T&T prednatjecanje)

 

Šetalište 13. Divizije 25

 

51000 Rijeka

 

Radovi se ne potpisuju imenom i prezimenom autora, nego šifrom (peteroznamenkasti broj i riječ do sedam slova). Osobni podaci osobe koja se krije iza šifre šalju se/donose u zatvorenoj omotnici uz sam rad. Ocjenjivački žiri dobiva omotnice tek nakon donesene konačne odluke. Radove primamo najkasnije do 15. lipnja 2017. godine. Za više informacija obratite se na telefon Odjela za djecu s oštećenjima vida 051 690 241 ili na e-mail adresu: javorka.milkovic@skole.hr

*********************************

Sa Stomatološkog fakulteta pozivaju slijepe i visoko slabovidne osobe svih dobnih skupina, počevši od djece s navršenom 1. godinom života, na uključenje u Projekt za promociju oralnog zdravlja slijepih i slabovidnih osoba. Projekt Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu provodi se u suradnji sa Hrvatskim savezom slijepih i Udrugom slijepih Zagreb od 2014. godine.
Ove godine, uz besplatan stomatološki pregled i uklanjanje zubnih naslaga, nudimo mogućnost popravka zuba. ...Dobit ćete upute o oralnoj higijeni te četkicu i pastu za zube. Zamolit ćemo Vas da odgovorite na pitanja o vašim oralno-higijenskim i zdravstvenim navikama. Trajanje pregleda, preventivnih postupaka i razgovora je oko sat i pol. Po potrebi osigurat ćemo videćeg pratitelja.
Djeci nudimo igraonice o oralnom zdravlju, stomatološki pregled u individualno prilagođenom pristupu, određivanje rizika za karijes te liječenje zuba. Dobit ćete uvid u oralni razvoj svog djeteta i upute o oralnoj higijeni.
Očekivana dobrobit od Projekta je očuvanje oralnog zdravlja i podizanje kvalitete života korisnika projekta. Projekt uključuje i edukaciju studenata i stomatologa za rad sa slijepim i slabovidnim osobama što će u konačnici doprinijeti boljem odnosu liječnik-pacijent i poboljšati zdravstvenu skrb za slijepe i slabovidne osobe.
Projekt se provodi na Zavodu za dentalnu antropologiju Stomatološkog fakulteta, Gundulićeva 5, Zagreb. Voditeljica projekta je dr. Jelena Dumančić, specijalistica obiteljske stomatologije i profesorica Stomatološkog fakulteta u Zagrebu. Studenti viših godina studija dentalne medicine sudjelovat će u ambulantnom radu, razgovoru s korisnicima te kao videći pratitelji. Vaši osobni podatci ostat će tajni a skupni podatci iz projekta koristit će se u znanstvene, stručne i obrazovne namjene.
PROJEKT JE ZA KORISNIKE BESPLATAN I NE ZAHTJEVA PROMJENU IZABRANOG STOMATOLOGA. Predbilježbe na tel. 4802-145 ili e-mail dumancic@sfzg.hr s imenom i prezimenom, datumom rođenja, adresom i kontakt telefonom.

Unaprijed zahvaljujemo na suradnji!
Voditeljica projekta, prof. dr. sc. Jelena Dumančić

**************************************************************************************************************************************************

Lana dostupna i za Windows

Hrvatski glas Lana, koji je dio nove ponude Vocalizer Expressive glasova tvrtke Nuance, vodećeg proizvođača govornih sintetizatora ili kako smo navikli reći govornih jedinica, dostupan je i za cijeli operativni sustav Windows pod jednostavnim nazivom Vocalizer for Windows. Inicijativom Hrvatskog saveza slijepih vodeći svjetski proizvođač govornih sintetizatora Nuance se odlučio pokrenuti izradu hrvatskog jezika za svoju ponudu sintetizatora, što je omogućilo proizvođačima pomagala i drugih hardverskih i softverskih asistivnih tehnologija da hrvatski po volji mogu uvrstiti u svoju ponudu. Kako smo objavili, Lana je dostupna za čitač ekrana Jaws for Windows što omogućuje korištenje ovog glasa samo s ovim čitačem i to besplatno za sve njegove korisnike. Tvrtka Code Factory je otišla i korak dalje. U svojoj ponudi ima Vocalizerov glas Lana koji je kompatibilan s operativnim sustavom Windows. U ovoj varijanti, glas Lane se može upotrebljavati sa svim aplikacijama operativnog sustava Windows koje imaju mogućnost pretvaranja teksta u govor pod sapi 5 platformom. Tako čitač ekrana Narrator koji je već ugrađen u Windows sada može čitati hrvatski a također i razne aplikacije za pretvorbu teksta u zvučne zapise kao primjerice mp3. Vocalizer for Windows se može instalirati na 3 računala po korisniku licence, bilo to stolno, laptop prijenosno ili tablet računalo. U slučaju potrebe reinstalacije softvera, aktivacija se može vratiti na poslužitelj proizvođača, što uz pažljivu i odgovornu upotrebu omogućava korisniku podršku ne samo za jedno računalo kako je do sada bio slučaj kod drugih govornih jedinica. Vocalizer for Windows se može nabaviti u Hrvatskom savezu slijepih a za ostale informacije i cijenu se možete obratiti tehničkoj podršci saveza na adresu elektroničke pošte tomislav@savez-slijepih.hr te na telefon ekonomata 014812503 Ugodno slušanje Lane žele vam Nuance, Code Factory i Hrvatski savez slijepih Vodeći čitač ekrana konačno čita hrvatski bez pomoći drugih Jaws for Windows, vodeći komercijalni čitač ekrana od svoje verzije 18 konačno sam, bez pomoći drugih može čitati tekstove na hrvatskom jeziku. Od 27. listopada dostupna je najnovija verzija ovog čitača. Za naše je tržište najveća i najznačajnija novost to da se od sada u ponudi jezika za govorni sintetizator Vocalizer Expressive, koji se besplatno isporučuje s Jaws-om, nalazi i hrvatski jezik. Odlika Vocalizer sintetizatora, ili kako smo navikli reći govorne jedinice je iznimna prirodnost glasa koja je puno ugodnija za slušanje nego metalizirani, robotski glasovi na koje smo navikli. Istina je da su do sada na našem tržištu bile dostupne i govorne jedinice s prirodnijim izgovorom ali su one bile komercijalne i značile su dodatan trošak za korisnike čitača ekrana što ih je u neku ruku diskriminiralo od korisnika, govornika većih svjetskih jezika.. Inicijativom Hrvatskog saveza slijepih vodeći svjetski proizvođač govornih sintetizatora Nuance se odlučio pokrenuti izradu hrvatskog jezika za svoju ponudu sintetizatora, što je omogućilo proizvođačima pomagala i drugih hardverskih i softverskih asistivnih tehnologija da hrvatski po volji mogu uvrstiti u svoju ponudu. Nadamo se da će i drugi proizvođači u budućnosti slijediti primjer Freedom Scientific-a. Hrvatski glas po imenu Lana je dostupan za preuzimanje na stranicama Freedom Scientific-a u rubrici za preuzimanje Vocalizer jezika u dvije verzije,. Compact verzija koja je manja ali može zvučati lošije no ima bolji odaziv i radi brže te verzija veće kvalitete koja je ugodnija za slušanje ali može malo, gotovo neprimjetno sporije reagirati. Pozivamo vas da isprobate obje verzije kako biste dobili što bolji uvid u kvalitetu glasa i izgovora. 

Slijede linkovi za besplatnu demo verziju Jaws čitača ekrana, verzije 18 te hrvatskog glasa Lana. Jaws za 64 bitne verzije sustava Windows http://jaws18.vfo.digital/1835P25AA9/J18.0.1835.400-enu-x64.exe Jaws za 32 bitne verzije sustava Windows http://jaws18.vfo.digital/1835P25AA9/J18.0.1835.400-enu-x86.exe Hrvatski glas Lana, kompaktna, manja verzija ftp://ftp.freedomscientific.com/users/hj/private/WebFiles/synthesizers/VocalizerExpressiveV2/VocalizerExpressive-2.2.116-hrh-all.voices.Croatian-compact-enu.msi

 Hrvatski glas Lana, verzija visoke kvalitete ftp://ftp.freedomscientific.com/users/hj/private/WebFiles/synthesizers/VocalizerExpressiveV2/VocalizerExpressive-2.2.116-hrh-Lana-PremiumHigh-enu.msi 

Napominjemo da će se ovi linkovi mijenjati vremenom jer će se izdavati nadogradnje i poboljšanja i za Jaws i za Lanu pa preporučamo da za skidanje novijih verzija koristite stranice proizvođača. Link za preuzimanje najnovijih verzija čitača ekrana Jaws

 http://www.

 

 

 

Fotografije

  • Sa uvodne konferencije projekta "Za bolje sutra" 29.1.2015.
  • Predstavnici Saveza kod Ministrice Opačić
  • Predstavnici Saveza i Ministrica Opacic - izjava za medije
  • Predsjednik Josipović primio predstavnike udruga
  • Mesić otvaranje Fotospektive
  • Pressica povodom Dana otvorenih vrata
  • Skupština Hrvatskog saveza slijepih
  • Članovi Skupštine
  • Gosti na Skupštini: Iva Prpić i Branka Meić
  • Nagrada za životno djelo - Ivica Robić
for download software click here visit mac software site softwareunlim.net visit site