1

HSS info - godište 14, broj 1/2007.

--------------------------------------------------------------------------------

ČASOPIS SE SNIMA U STUDIJU HRVATSKE KNJIŽNICE ZA SLIJEPE

PRETPLATA JE 20 KUNA, A MOŽETE IZVRŠITI NA ŽIRO RAČUN BROJ 2340009-1100206999


UREDNICA: KARMEN NENADIĆ

Za sve prijedloge i zamjerke na tekstove obratite se urednici Karmen Nenadić - adresa: Hrvatski savez slijepih
Draškovićeva 80/I, Zagreb
tel. 01 48 11 232.
fax. 01 48 12 507
e-mail: karmen@savez-slijepih.hr


HSS - INFO BROJ 1/2007.


SADRŽAJ

IZ RADA HSS-a
Donosimo kratko izvješće s predblagdanske sjednice Izvršnog odbora.

IZ RADA UDRUGA
Saznajte o aktivnostima naše podružnice Osječke udruge u Đakovu.
Kako je prosinac bio mjesec slavlja saznajte kako je bilo u Karlovcu, Splitu, o aktivnostima mladih iz Primorsko-goranske udruge, te kako je bilo u Vinkovcima.
U Karlovcu je za članove udruge organizirana demonstracija pomagala za slijepe.
Tvrtka Spar je u Sisku kupila brajev pisač za potrebe njihovih učenika. A tamošnja udruga je privela kraju uspješan projekt "Za bolju svakodnevicu slijepih osoba".
Dolores Šamec o kojoj smo pisali u našim prošlim brojevima počela je raditi u Zadarskom vodovodu, a supružnici Bajlo iz Zadra dobili su prijenosno računalo na poklon od Zajednice zadarskih žena.
Kako mnoge naše udruge uspješno surađuju s Lionsima donosimo članke iz dnevnog tiska koji govore o akcijama za slijepe na području Đakova i Poreča.
Na području Međimurja i Socijalno-liberalna stranka pomaže slijepima.
Pulska udruga ima jednu vrijednu knjižnicu za slijepe ljubitelje pisane i slušane riječi o kojoj više saznajte u napisu iz Glasa Istre.
Varaždinska udruga nas preko medija obavještava o planovima i aktivnostima za 2007 godinu.
Postignut je sporazum stanara i slijepih korisnika oko rada zvučnog semafora na Trakošćanskoj ulici u Zagrebu.

AKTUALNO
Donosimo obavijest o godišnjoj naknadi za uporabu javnih cesta i cestarina za uporabu autocesta i objekata s naplatom.
Konačno su i neki novinari postali svjesni činjenice da je reći "slijepac" za slijepu osobu uvreda, tako da je u Večernjaku objavljena i isprika.

IZ RADA ORGANIZACIJA KOJE SE BAVE SLIJEPIMA
Mirsad Bečirović proglašen je najpozitivcem za prošlu godinu po izboru portala Grada Karlovcu.
Saznajte o izviđačkoj sekciji koja djeluje pri Centru "Vinko Bek" u Zagrebu.
Internet aukcijom o kojoj smo pisali u prošlim brojevima prikupljeno je 30.000 kuna za školovanje slijepih.

TIFLOTEHNIKA
Donosimo Vjesnikov članak o elektronskim pomagalima za slijepe koje je moguće dobiti preko HZZo-a.

USPJESI SLIJEPIH POJEDINACA
Donosimo kratki članak o Korneliji Pervan, profesorici glazbe koja ne uspijeva naći posao.

OGLASI
Objavljujemo natječaj za davanje u zakup poslovnog prostora Hrvatskog saveza slijepih u Stomorskoj, otok Šolta.

SPORT, ŠAH, RADIOAMATERIZAM
Na proglašenju sportaša grada Zagreba za 2006 dvoje naših članova je proglašeno za naj sportaša godine.
Kako bi potaknuli zainteresirane za nogomet za slijepe objavljujemo opširan članak o tom sportu.

IZ RADA HSS-a

IZVIJEŠTAJ SA 4. SJEDNICE IZVRŠNOG ODBORA

Posljednja sjednica Izvršnog odbora u 2006. bila je kao uostalom i one prethodne, konstatacija ostvarenog i zadataka koji nas obvezuju. Čini se da borbi za bolje sutra nema kraja a što je htjeli ili ne normalno jer progres je valjda rijeka bez prestanka. Na spomenutoj je sjednici tako donijet program rada za 2007. u kojem je posebno naglašeno da treba ustrajati na rješavanju doplatka na tešku invalidnost i školovanju slijepih fizioterapeuta. U kontekstu planiranih aktivnosti predviđena su i sredstva za njihovo izvršenje pa je shodno tome donijet i financijski plan za 2007. Predstavljen je Cards program i interes Saveza da se svojim projektom "Slijep, sam, zaboravljen" na temu izoliranosti slijepih, sudjeluje na njegovom natječaju. Ukoliko projekt Saveza bude prihvaćen za voditeljicu je imenovana Andrea Veljača dok će nam konzultantske usluge pružati udruga EOS. Poziv na sudjelovanje u projektu uputiti će se i temeljnim udrugama Saveza pod uvjetom da iste nisu uključene u sličan projekt koji financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Nadalje bilo je govora o suradnji s nacionalnim savezima osoba s invaliditetom. Pri tom je naglašeno kako je ta suradnja nerijetko bila na štetu osoba s invaliditetom a što je u našem slučaju posebno došlo do izražaja u postupku izrade Zakona o doplatku na tešku invalidnost. S tim u vezi inicirano je osnivanje Foruma koji ne bi bio pravna osoba a djelovao bi u smislu iznalaženja najboljih prijedloga za rješavanje aktualnih problema osoba s invaliditetom. Komentiranje potom prijedlog nacionalne strategije jedinstvene politike za osobe sa invaliditetom za razdoblje 2007-2015. te je ukazano na neke njene pogrešne i nestručne formulacije. Pozvane su udruge slijepih na terenu da prate rad na ovom dokumentu te u svojim sredinama zauzmu o istom jedinstven stav.
Vezano za problem doplatka na tešku invalidnost imenovana je radna grupa u sastavu Zlatko Kuftić, Perić Vojin i Vidajić Marinko sa zadatkom razmatranja i utvrđivanja daljnje strategije.
U okviru međunarodne suradnje predsjednik Saveza sudjelovao je na sastanku EDF u Albaniji, gdje se je bilo govora o Konvenciji OUN o pravima osoba sa invaliditetom.
Zaključeno je nadalje da se o eventualnoj financijskoj pomoći za pokriće troškova ljetnog druženja žena raspravlja kada bude raspoloživih sredstava za te namjene. Iznijete su inicijative o osnivanju doma za stare i nemoćne slijepe osobe te izlaženje časopisa Žena u zvučnoj tehnici.
Odbačen je apel grupe slijepih članova da se ne proda odmaralište u Stomorskoj. Apel je naime neutemeljen jer za to nije bilo nikakvih namjera. On je po tom ocijenjen kao dokaz nekvalitetne informiranosti članova od strane udruga a o čemu svakako treba povesti računa.

Jasenka Janeš-Pasarić


IZ RADA UDRUGA

UDRUGA SLIJEPIH: USKORO ĆE ORGANIZIRATI TEČAJ INFORMATIKE ZA SVOJE ČLANOVE

OD GRADA GODIŠNJE DOBIJEMO 4.000 KUNA

Đakovačka Udruga slijepih ima 40 članova, a na području Đakovštine ima ukupno 70 članova. Udruga ima i svoje prostorije koje im je prije 25 godina u jednoj trošnoj, staroj zgradi ustupio Grad. Njihov je cilj promidžba slijepih osoba jer građani, iako pokazuju skrb za takve osobe, nisu dovoljno upoznati s njihovim problemima i ne znaju kako priči slijepoj osobi. Udruga se aktivno bavi i organiziranjem natjecanja. Tako ekipa u natjecanju pikada redovno odlazi na razne susrete, a ovaj će mjesec sudjelovati na natjecanju u Rijeci.
- Aparat za pikado govorno je i zvučno prilagođen slijepim osobama, a cijena mu je 25.000 kuna. Trenutačno imamo samo jedan aparat za koji je sredstva izdvojio Grad Đakovo te sponzori koje smo tražili sami, ističe Vedran Salamon, povjerenik udruge. Novca nemaju, a Grad godišnje za njih iz proračuna izdvaja 4.000 kuna.
- Najveći problem slijepim osobama u našem gradu jesu semafori. Naime, u gradu nijedan semafor nije prilagođen slijepim osobama. Semafor je najpotrebniji kod malog parka jer je to najteže i najkritičnije raskrižje u gradu, kaže Vedran. U uredu
gradonačelnika doznajemo kako je Udruga slijepih registrirana u Osijeku te da u đakovački ured nije poslan nijedan zahtjev za semafore koji bi bili prilagođeni slijepim osobama. U udruzi se sastaju dva, tri puta tjedno gdje igraju šah, a imaju i civilnog ročnika koji im je uvijek na usluzi te im pomaže, vozi ih k liječniku i obavlja razne poslove za njih u gradu. Udruga će uskoro započeti obučavati slijepe osobe za rad na računalu. Problem su im računi za struju, posebice zimi kad moraju uključiti grijanje, a s 4.000 kuna godišnje ne mogu pokriti troškove.

S.Š.
Slavonski dom - Đakovo, 19.12.2006.


BLAGDANSKE AKTIVNOSTI UDRUGE SLIJEPIH KARLOVAČKE ŽUPANIJE

Boreći se svakodnevno kroz različite aktivnosti za napredak naše udruge i dobrobit slijepih u našoj županiji, odjednom a da to gotovo nismo ni primjetili našli smo se usred blještavog treperenja na ulicama i medijske buke koja nas je pozivala na potrošačku pred blagdansku groznicu. Tek tada shvatili smo da smo ušli u prosinac, posljednji mjesec u godini, čiji su dani ispunjeni mnoštvom blagdana.
Izvršni odbor Udruge slijepih Karlovačke županije potrudio se da povodom nastupajući blagdana svome članstvu pruži što više radosti i zadovoljstva. Povodom blagdana Svetog Nikole, u prostorijama Udruge slijepih Karlovačke županije organiziran je prijem za djecu naših članova tom prilikom djeci su uručeni poklon paketi sa slatkišima u vrijednosti od 100 kuna i novčani dar od 100 kuna. Djeca naših članova radovala su se zbog ljubavi koju im je Sveti Nikola iskazao ostavivši im ovako lijepe poklone u našim prostorijama.
U tjednu prije Boižća predsjednik i tajnik kao i član sekcije za socijalnu zaštitu pri našoj udruzi izišli su na teren i posjetili sve stare i bolesne članove koji su vezani uz svoje domove i prikovani uz bolesničke postelje. I ovom prilikom uručili smo im prigodne Božićne pakete kao dar naše udruge. Radovali smo se što smo i ovaj put svojim dolaskom u njihove domove unijeli barem malo promjene u jednoličnost njihove patnjom ispunjene svakodnevnice.
Udruga slijepih Karlovačke županije dobila je donaciju Draganićkih ribnjaka u slatkovodnoj ribi tako da su naši članovi sa područja Karlovca uoči Badnjaka opskrbljeni svježom ribom.
16. prosinca u prostorijama naše udruge održan je Božićni domjenak za sve članove, na kojem nam je kao gost bio velečasni Drago Goričanec, povjerenik za pastoral za osobe sa dodatnim potrebama, pri Zagrebačkoj nadbiskupiji Velečasni Drago Goričanec bio je dugo godina župnik u župi Vrhovec kod Ozlja u Karlovačkoj županiji. Kroz cijelo vrijeme svog svećeničkog djelovanja pokazivao je senzibilnost za duhovne i vjerske potrebe osoba sa invaliditetom. Potaknut ljubavlju prema invalidnim osobama osniva udrugu Job i nabavlja specijalni autobus kojim osobe sa teškim invaliditetom prevozi na različita hodočašća i putovanja omogućavajući im da tako prekinu vezanost uz svoje domove i da se kroz takva putovanja i druženja i duhovno i tjelesno osvježe.
Obradovali smo se kad smo u razgovoru sa velečasnim Goričencem saznali da je ljubav prema invalidnim osobama u njemu probudilo druženja sa jednim slijepim čovjekom još dok se je pripremao za svećenički poziv. Zapažen po brizi za osobe sa invaliditetom u rujnu 2006. godine postavljen je za povjerenika za pastoral za osobe sa dodatnim potrebama od strane Zagrebačke nadbiskupije, što ukazuje da je katolička crkva postala senzibilizirana za duhovne i vjerske potrebe invalidnih osoba. Zbog svega ovog gospodin Goričanec pozvan je na druženje sa nama na našem Božićnom domjenku.
Kao uvod u naše druženje pročitane su dvije prigodne pjesme iz knjige Pišem svjetlošću slijepe pjesnikinje Kristine Semenjuh pod naslovom Oproštenje i Advent Nakon toga uslijedio je prigodni nagovor velečasnog Goričanca u kojem se je osvrnuo na neizmjernu Božju ljubav iz koje nam je poklonjeno rođenje njegovog sina Isusa Krista, kako bi njegovim dodirom bili oslobođeni od svega onoga što je u nama grješno i ne čovječno.
Iza toga uslijedio je vrlo ugodan i prisan razgovor sa svećenikom ispunjen mnogim za nas zanimljivim detaljima iz njegovog bogatog iskustva kao povjerenika za osobe sa dodatnim potrebama. I ovog puta naši članovi imali su priliku našem gostu postaviti interesantna pitanja na koja je on rado odgovarao.
Drugi dio našeg druženja bio je ispunjen prikazivanjem televizijske emisije sa kojom su predsjednik i tajnik predstavili rad Udruge slijepih Karlovačke županije na lokalnoj televiziji Četiri rijeke gdje su gostovali povodom obilježavanje Dana bijelog štapa. Nakon toga porazgovarali smo o svemu što je naša udruga tijekom 2006 godine učinila, naši članovi imali su priliku izraziti svoje želje i ideje za rad naše udruge za 2007. godinu, a što će biti od velike pomoći predsjedniku, tajniku i cjelom Izvršnom odboru.
Nakon toga uslijedio je ručak. Nakon kojeg su djeci naših članova podijeljeni 8ožićni paketi kao donacija gradskog poglavarstva. Udruga slijepih Karlovačke Županije i ove godine darovala je svoje članove koji vole čitati poklonivši im za Božić pretplatu za knjižnicu i 2 časopisa po vlastitom izboru.
Nakon ručka nastavljeno je druženje članstva uz misno vino kojim nas je počastio velečasni Goričanec i domaće kolaće i rakiju kojima su nas počastili neki od naših članova. Osobito dobro raspoloženje nastalo je kad se velečasni Goričanec pojavio unoseći harmoniku u naše prostorije, koja ja pod njegovim vještim rukama ispunila prostorije radosnim glazbenim tonovima uz koje smo zajedno sa njim zapjevali dobro nam poznate pjesme. Druženje je trajalo do poslijepodnevnih sati kada smo se zajedničkom molitvom zahvalili Bogu za ovaj lijepi doživljaj u prostorijama naše udruge i oprostivši se sa našim gostom razišli smo se u svoje domove poželjevši jedni drugima Sretan Božić. Razišli smo se noseći u srcu sjećanje na još jedan ispunjen i radostan doživljaj u prostorijama naše udruge
Vratili smo se u svoje domove duhovno i tjelesno osvježeni kako bi se što bolje pripremili za proslavu rođendana našeg Boga i spasitelja Isusa Krista koji se je rodio da bi svojim zagrljajem i toplinom svoje ljubavi dotakao svakog čovjeka, bio on slijep ili videć, zdrav ili bolestan bogat ili siromašan. On je došao na ovaj svijet da nas potraži i povede u novo nebo i novu zemlju gdje neće biti ni patnje ni boli gdje će on otrti svaku suzu sa naših očiju.

Anita Milčič


BOŽIČNI DOMJENAK

19-og prosinca u splitskoj udruzi slijepih održana je proslava Božića i Nove godine. Prostorija je bila prepuna članova udruge. Gospodin Vinko, predsjednik udruge održao je kratki govor u kojem je iznio čestitku, zaželivši nam sretne nadolazeće božićne i novogodišnje blagdane. Članovi udruge i drugi prisutni uveličali su cjelokupnu proslavu svojim veselim žamorom, humorom i pjesmama. Raspoloženje je podigao pršut, sir i više vrsta kolača i raznih sokova. Dobroj atmosferi uvelike je pridonijelo i domaće vino. Nakon obilne zakuske održana je lutrija, tako da su neki članovi imali priliku osvojiti lijepe i vrijedne poklone kao što su pegle, roštilji i si., ali i male, slatke sitnice poput kalendara za uspomenu. Na kraju svečanosti, prije nego što su se razišli kućama, članovi udruge jedni su drugima puni sreće i zadovoljstva uputili srdačne čestitke zaželjevši si čestit Božić i sretnu i blagoslovljenu Novu godinu.

Nataša Ožeaović


DRUŽENJE MLADIH U UDRUZI SLIJEPIH PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE

Dana 22. 12. 2006. u prostorijama naše udruge organizirali smo druženje mladih iz naše i susjednih udruga. Imali smo goste iz Istarske, Ogulinske i Karlovačke udruge.
Organizirali smo turnir u pikadu i kviz.
U pikadu su domaćini iskoristili domaći teren te zauzeli prva tri mjesta a sudjelovalo je 12 igrača.
Na kvizu su sudjelovale četiri ekipe, a pobjednik se nije znao do samog kraja. Ekipa iz Istarske udruge pobijedila je sa dva boda više od druge i treće ekipe. U Istarskoj ekipi posebno se isticao Zlatko Močinić koji je svojim znanjem donio pobjedu.
Navečer je bila zabava uz ples.

Villiam Jelušić


PROSLAVLJEN BOŽIĆ

Tradicionalno već 15. put Udruga slijepih Vukovarsko-srijemske županije za svoje članove organizira proslavu Božića, koja je održana prošloga tjedna u prostorijama Udruge u Vinkovcima. Svetu misu služio je Josip Plavšić, velečasni iz Vođinaca, koji je 80-ak članova Udruge i njihovih pratitelja darivao prigodnim poklonima, koje je donirala općina Vođinci. U programu je nastupio dječji crkveni zbor iz Vođinaca predvođen časnom sestrom Tadijanom Iličić.

Vinkovački list, 29.12.2006.


POMAGALIMA DO LAKŠEG ŽIVOTA I BOLJE FUNKCUOMALNOSTI SLIJEPIH OSOBA

Izlazeći u susret željama svojih članova Udruga slijepih Karlovačke županije u suradnji sa Hrvatskim
savezom slijepih organizirala je 5. prosinca 2006. godine prezentaciju pomagala za slijepe osobe. Prezentator je bio djelatnik HSS-a gospodin Danko Butorac.
Ova prezentacija bila je osobito interesantna za one naše članove sa ostatkom vidat jer je na njoj prikazan rad elektronskih povećala sa kamerom. Tako smo imali priliku po prvi puta vidjeti veliko stolno povećalo Švedskog proizvođača, koje omogućava ogromno povećanje vrlo sitnih tekstova tako su mnogi od nas po prvi puta u životu mogli čitati i najsitnije tekstove, što je izazvalo oduševljenje među nama. Ovo povećalo zbog svog položaja omogućava osobama sa minimalnim ostatkom vida obavljanje radnji kao što su navođenje igle i slično. Imali smo priliku upoznati i malo ručno elektronsko povećalo pod nazivom Mali pingvin, koje je odlična pomoć pri kupovini i na putovanjima,. A priključivanjem na TV prijemnik omogućava veliko povećanje teksta i fotografija. Ovom prilikom prisutni su mogli isprobati dvije vrste teleskopskih naočala ZEISS.
Ovaj dio prezentacije bio je interesantan ne samo za naša članove sa minimalnim ostatkom vrda već i za one naše građane koji imaju problema sa vidom, ali kod kojih još nije nastalo tako veliko oštećenje da bi mogli biti članovi udruge slijepih. Ali su zbog problema koje imaju sa vidom posjetili našu prezentaciju.
U drugom djelu imali smo priliku vidjeti rad osobne vage sa Hrvatskim izgovorom, govornog mobitela na Hrvatskom jeziku, kuhinjske vage, tlakomjera sa Hrvatskim izgovorom, govorne toplomjere i različite vrste brajevih i govornih satova za slijepe
Svi prisutni izrazito su zadovoljstvo sa svime što su vidjeli ali i žaljenje što su zbog visoke cijene ova pomagala za većinu slijepih u Hrvatskoj nedostupna. Želja nam je da i ovaj članak posluži kao poticaj i ohrabrenje odgovornim osobama u HSS-u za nastavak daljnje borbe za povećanje doplatka na tešku invalidnost kako nabavka potrebnih pomagala za većinu slijepih u Hrvatskoj ne bi ostala samo želja. Ovim putem želimo zahvaliti gospodinu Danku Butorcu na strpljenju i ljubaznosti sa kojom je vodio prezentaciju. Zahvaljujemo također i HSS-u koji nam je omogućio održavanje ove za sve nas korisne prezentacije.

Anita Milčić


SPAR SISAČKOJ UDRUZI SLIJEPIH

Moderno društvo promiče ljudska prava, te počiva na načelu jednakih mogućnosti, te individualne i skupne inicijative i odgovornosti, no isto tako socijalnom odgovornošću podrazumijeva podupiranje pojedinaca i skupina koje nisu u stanju samostalno riješiti svoje egzistencijalne potrebe, pa je tako i u slučaju slijepih osoba i Udruge slijepih neizostavna podrška poslovnog sektora.
Primjer ovakve suradnje je i akcija tvrtke "Spar Hrvatska" d.o.o. koja je otvorenjem svojeg hipermarketa dana 30. studenog 2006. godine kada je generalni direktor Spara gospodin Danijel Vidiš uručio darovnicu predsjednici Udruge slijepih Anki Turajlić i najavio početak humanitarne akcije ''Svaka kuna za osmijeh više'' u Sisku i kojom je podržala projekt Udruge slijepih" Za osmijeh slijepog djeteta". Ova akcija odvijala se od 30. studenoga do 31. prosinca 2006. uz pomoć građana koji su u novootvorenom Intersparovom hipermarketu mogli kupiti prigodne vrećice, a Spar je za svaku kupljenu vrećicu donirao po jednu kunu. Zahvaljujući humanošću naših sugrađana i kupaca u "Sparu" ovom akcijom prikupljeno je 36.626,00 kn.
Iznosom od 41.250,00 kn, koji je premašio prikupljeni iznos, tvrtka "Spar Hrvatska" kupila je Brajev pisač koji će uvelike olakšati obrazovanje slijepe djece u redovnom sustavu obrazovanja. Svečano uručenje održalo se dana 23. siječnja 2007. godine u prostorijama Udruge slijepih, a koje je izazvalo velik interes medija. Ovom prilikom direktor Spara uručio je Brajev pisač predsjednici Udruge slijepih Anki Turajlić, a koji je kupljen preko Udruženja za unapređenje i obrazovanje slijepih i slabovidnih osoba, ispred kojeg je prof. Krznarić ukratko predstavio rad Brajevog pisača, te je službeno pušten u rad, a čemu su svjedočili svi prisutni kad je jedan od najmlađih članova Udruge Pavao Anić prisutnima pročitao početak objave za medije ispisanu na brajevom pismu.
Nadamo se da naša suradnja sa tvrtkom Spar Hrvatska d.o.o. nije stala na ovome, posebice uzimajući u obzir činjenicu da je direktor Spara Danijel Vidiš pohvalio marketinški pristup ovoj akciji od strane Udruge slijepih. Čast nam je i zadovoljstvo posjedovati ovako skupo i sofisticirano pomagalo kojim se može pohvaliti rijetko koja udruga slijepih u Hrvatskoj.
Inače, u ostalim gradovima u kojima posluju Intersparovi hipermarketi humanitarna akcija je trajala od 20. studenoga do 31. prosinca 2006. U Zagrebu, gdje se nalazi najveći Interspar u Hrvatskoj, prodano je 69.217 vrećica, a prikupljenim iznosom donirat će se Udruga Krila, koja provodi program terapijskog jahanja za osobe s invaliditetom, uglavnom djece koja boluju od cerebralne paralize. U zadarskom Intersparu, prvootvorenom hipermarketu u Hrvatskoj, građani su kupili 44.766 vrećica te su na taj način pomogli Dječjem vrtiću ''Latica'' koji brine o djeci s teškoćama u razvoju.

Mihaela Claudia Dugandžić


PRIVEDEN KRAJU PROJEKT "ZA BOLJU SVAKODNEVNICU SLIJEPE OSOBE"


01. srpnja 2006. godine započelo je financiranje projekta "Za bolju svakodnevnicu slijepe osobe" financijskim sredstvima iz Državnog proračuna s pozicije Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Realizacija projekta završena je 15. siječnja 2007. godine, a iza sebe je ostavio mnoge zacrtane aktivnosti.
Kraj projekta obilježen je predavanjem načelnika Prometne policije Sisak PU Sisačko-moslavačke gospodina Željka Cavrića na temu sigurnost slijepih osoba u prometu. Tom prigodom istom su dane određene primjedbe i sugestije naših članova u cilju poboljšanja kretanja naših članova na frekventnim točkama u gradu i prigradskim.
Takva konstruktivna suradnja bila je održana i 13. listopada 2006. godine kada je održana akcija "Slijepi u prometu" kojom prigodom se pratio prijelaz slijepih osoba preko zebre u prisutnosti djelatnika Prometne policije koja je dokazala dvojaku prometnu kulturu vozača.
Oni vozači koji su stali i propustili slijepu osobu dobili su za nagradu kutije za cd-e i miris za automobil, a oni koji su zanemarili pješaka i ostavili ga da čeka dobili su letak upozorenja.
Osim ove aktivnosti u taj program bio je uvršten i rad Sportske sekcije koja je svoj rad obilježila igranjem govornog pikada za slijepe, viseće kuglane, stazne kuglane i šaha.
Treća aktivnost bila je opismenjavanje kasnije oslijepljelih osoba - članova Udruge slijepih na Braillovom pismu . I za nas je ovo veliki korak jer smo se tako ponovno približili knjizi, tom velikom prijatelju čovjeka.
Četvrta aktivnost bile su grupe psihosocijalne podrške koje je održala gospođa Irena Barišić Milunić, koje su ostavile vrlo lijep dojam na nas i pomogle u jačanju našeg samopouzdanja.
U svakoj temi netko je pronašao sebe, ali i lijek kako da se promijeni, umanji samoljublje, poveća dozu tolerancije i samokritičnosti.
02. listopada 2006. godine u petrinjskoj srednjoj školi održano je predavanje s temom "Kako pri susretu sa slijepom osobom" a u suradnji sa Hrvatskom udrugom za školovanje pasa vodiča i mobilitet, a s ciljem što bolje integracije naše članice u I. razred iste škole.
Šesta aktivnost obuhvatila je predavanje socijalne radnice gđice. Irene Kokot o pravima slijepih osoba a bila je namijenjena svim članovima Udruge s naglaskom na osobna praktična iskustva.
Ovaj projekt samo je jedan od segmenata rada Udruge i nadamo se da će naša tajnica gđa Mihaela Dugandžić i dalje redovno pretraživati Internet stranice i tijesno surađivati kako sa predsjednicom gđom Ankom Turajlić tako i sa ostalima zainteresiranim osobama spremnim za edukativne i progresivne poslove a u korist članova Udruge.

Radmila Rakonić.


ZAHVALJUJUĆI NASTOJANJIMA GRADSKE UPRAVE SLIJEPA DOLORES ŠAMEC DOBILA POSAO

Za Dolores Šamec, koja je dobila radno mjesto na telefonskoj centrali u zadarskom "Vodovodu", osobito se založio dogradonačelnik Dražen Grgurović

ZADAR - Dvadesetpetogodišnja slijepa Zadranka Dolores Šamec, koja kroz život ide uz pomoć psa vodiča, labradorice retriverice Chloe, zahvaljujući više mjesečnim nastojanjima Gradske uprave, osobito dogradonaćelnika Dražena Grgurovića, konačno je dobila radno mjesto i to na telefonskoj centrali u zadarskom "Vodovodu'' - rekao je Marinko Vidajić. predsjednik Udruge slijepih Zadarske županije na jučerašnjem tradicionalnom susretu s predstavnicima gradske vlasti. Sastanku su nazočili zadarski dogradonačelnik Dražen Grgurović, Jozo Dragić, član Poglavarstva za školstvo, mladež i socijalnu skrb i Mario Pešut. pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo, te Darko Kasap. direktor zadarskog "Vodovoda".

Zadar - grad po mjeri svakog čovjeka
Tom prilikom Marinko Vidajić podsjetio je kako je pomoć za zapošljavanje slijepe djevojke Dolores Šamec zatražio od dogradonačelnika Grgurovića na primanju u Gradskoj vijećnici povodom Međunarodnog dana bijelog štapa, 15, listopada ove godine. Kako je 25-godišnja Dolores posao doista i dobila nakon nepunih dva mjeseca. Vidajić, nije skrivao zadovoljstvo što gradska vlast ima razumijevanja za potrebe slijepih osoba u Zadru. - Želimo da Zadar bude grad po mjeri svakog čovjeka, u kojem će se svaki građanin, bez obzira na njegove fizičke ili materijalne resurse, osjećati sretno i zadovoljno. Shodno tome, nastojali smo pomoći i Dolores. Razgovarali smo i pregovarali s mnogo zadarskih tvrtki, no upravo u "Vodovodu", zahvaijujići razumijevanju direktora Kasapa, za Dolores smo pronašli radno mjesto koje će odgovarati njezinom znanju i kvalifikacijama - rekao je dogradonačelnik Grgurović na čije se riječi nadovezao Darko Kasap, direktor "Vodovoda", ne skrivajući zadovoljstvo što dobre vijesti, odnosno radno mjesto za Dolores, stižu upravo u vrijeme blagdana, što će joj. vjeruje, uljepšati ne samo Božić i Novu godinu, već i donijeti mnogo zadovoljstva u životu uopće,

Dolores Šamec zahvalila svima
Presretna Dolores Šamec zahvalila se svima, kako je sama kazala, ljudima dobroga srca koji su joj omogućili zapošljavanje na telefonskoj centrali u zadarskom "Vodovodu". Iako kaže kako je svjesna da novo radno mjesto donosi i pregršt novih obveza, kako za nju tako i za labradoricu Chloe, Dolores će spremno prihvatiti izazove koje donosi budućnost.
- Iako se još moramo dogovoriti oko detalja, vjerujem da ću raditi u prostorijama "Vodovoda" na Putu Stanova. Kako ja i Chloe još uvijek ne poznajemo taj dio grada, u početku će nam nehati pomoć da naučimo dionicu puta od kuće do posla, no vjerujem kako ćemo nakon mjesec dana već biti samostalne. Naime, radno vrijeme je od sedam do 15 sati, tako da ćemo ujutro od Melađe autobusom trebati doći do Ljepotice, odakle ćemo lagano pješke do "Vodovoda" na Putu Stanova. Iako će trebati vremena, sigurna sam da ćemo novo "gradivo" brzo svladati - rekla je Dolores Šamec, koja danas, sedam godina nakon završetka školovanja, prvi put službeno počinje raditi na telefonskoj centrali zadarskog "Vodovoda".

T. Babajko-Popović
Zadarski list, 22. 12. 2006.


U UDRUZI SLIJEPIH URUČENO PRIJENOSNO RAČUNALO SLIJEPIM SUPRUŽNICIMA BAJLO

NA DAR LAPTOP S GOVORNOM JEDINICOM

ZADAR - Jučer je u zadarskoj Udruzi slijepih uručeno prijenosno računalo slijepom bračnom paru Sabini i Mladenu Bajlo, Računalo je dar Zajednice žena "Katarina Zrinska".
Na ovom događaju koji je održan u jednoj od prostorija unutar Udruge slijepih okupili su se predsjednik Udruge Marinko Vidaić, bračni par Bajlo, članice Zajednice žena "Katarina Zrinska".-Ana Lovrin i Mirjana Brnadić, a cjelokupni događaj upotpunila je Tea Vidaić koja je pjesmom oduševila sve nazočne.
Tea je upravo na početku ovog sastanka izvela pjesmu "Uzorita vilo", kojoj je autorica i teksta i glazbe.
Sve nazočne uvodnim riječima je pozdravio predsjednik Udruge slijepih Marinko Vidaić.
- U povijesti ove Udruge ništa se ljepše nije dogodilo kao što je ovaj događaj danas. Ovo je pravi potez Zajednice žena, a ovim činom još jedanput su pokazale kako žene imaju veliko srce. Na ovoj toploj i humanitarnoj gesti im se od srca zahvaljujem, nije štedio riječi hvale predsjednik Udruge slijepih Marinko Vidaić.
Nakon njega okupljenima se obratila Ana Lovrin, ministrica pravosuđa RH i članica Zajednice žena "Katarina Zrinska".
- U ovo vrijeme blagdana svi smo posvećeni jedni drugima, ostavili smo svakodnevicu na stranu i obratili pozornost na čovjeka, započela je svoj kratki govor Ana Lovrin.
- Mi smo danas ovdje kao predstavnice Zajednice žena "Katarina Zrinska". Izuzetno mi je drago da i mi na neki način možemo pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija, iskreno se nadam da će im ovaj dar pomoći u svakodnevnom životu, Istaknula |e Ana Lovim
Riječ je preuzela Mirjana Binadić te istaknula kako Zajednica žena "Katarina Zrnska" prije svega ima humanitarni karakter.
- Odlučili smo na neki način pomoći Udrugu slijepih te smo ih pitali kome iz udruge bismo mogli pomoći i oni su nam preporučili bračni par Bajlo. Nakon toga potrudili smo se kupiti im laptop s govornom jedinicom koji će im biti od iznimne pomoći u njihovom svakodnevnom životu. Iskreno se nadam da će im ta čudesna sprava uljepšati život, rekla je Mirjana Brnadić.
Nakon donatora prisutnima se obratio i sam bračni par Bajlo. Naime, Sabina Bajlo, žena koja je slijepa ujedno boluje i od multiple skleroze, bolesti koja iz dana u dan napreduje i ugrožava njezin život.
- Želim se zahvaliti Zajednici žena "Katarina Zrinska". Budući da ja zbog svoje okrutne bolesti ne mogu izaći iz kuće, nisam u mogućnosti komunicirati s vanjskim svijetom, ovaj dar će mi uvelike pomoći tako što će mi otvoriti prozor u svijet. Znam da ću uz ovo pomagalo biti zadovoljnija i sretnija, ovim riječima Sabina Bajlo zahvalila se donatorima.
Način na koji se njezin suprug Mladen Bajlo obratio nazočnima, oduševio je sve. Gotovo je nevjerojatno da netko s tolikim postotkom invaliditeta može govoriti tako razborito i sigurno u svoje riječi. Kad bi i ubuduće sve osobe s posebnim potrebama zračile tolikom sigurnošću, razboritošću i prisebnosti bilo bi prekrasno, jer osjećaj manje vrijednosti nestao bi zauvijek.
- Zahvaljujem prije svega Udruzi slijepih jer je izabrala baš nas Zahvaljujem Mirjani Brnadić na zajedničkoj suradnji. A posebno zahvaljujem Ani Lovim jer nam je pomogla da dobijemo stan na Poluotoku, u kojem sada živimo i koji je prilagođen nama, a posebno bolesti od koje Sabina boluje, multiploj sklerozi, zahvalio se Mladen Bajlo.
Također je istaknuo kako su se njih dvoje prijavili na natječaj kako bi dobili osobnog asistenta. Objasnio je razlog zbog kojeg je to baš njima iznimno potrebno.
- Nas dvoje živimo sami i uz svu našu volju i želju sve nam je teže jer Sabinina bolest sve brže napreduje i nećemo još dugo moći sami, istaknuo je Mladen Bajlo.
Nakon uručenja laptopa, Tea Vidaić izvela je još jednu skladbu.
Riječ je o obradi božićne pjesme "Tiha noć" kojom je ovaj humani i topli događaj učinila još ljepšim.

Anita MRŠIĆ
Zadarski list, 30. 12. 2006.


NEUSTRAŠIVE ĐAKOVAČKE LAVICE: LIONS CLUB "BUGA" POMAŽE ONIMA KOJIMA JE POMOĆ NAJPOTREBNIJA

DJELUJU VEĆ PET GODINA, A HUMANITARNE AKCIJE SLIJEDE JEDNA ZA DRUGOM

U prosincu za vrijeme Adventa članice obilaze slijepe, slabovidne i nepokretne osobe u njihovim domovima. Uz toplu riječ i blagi stisak ruke, kao što i priliči vremenu Adventa, daruju ih poklonima za Božić

U Đakovu osim "muškog" Lions cluba, već petu godinu uzastopce aktivno djeluje i "ženski" Lions klub Buga. Njihov prvi sastanak održan je u siječnju 2001. godine, a uza zalaganje desetak članica, vrlo se brzo popunila kvota od 22 članice koliko ih je bilo potrebno za osnivanje novog Lions cluba.

Pomoć nemoćnima
Veliko je zalaganje lavica LC Buga pod vodstvom prve predsjednice Ive Angebrandt i sadašnje predsjednice Branke Živković. Akcije slijede jedna za drugom: izložbe, "Cvjetni san", "Etnoeho", "Čuvari kulturne baštine", zatim "Podijelimo kolač zajedno", nabava računala udruzi slijepih i slabovidnih, organizacija odlaska djece u kamp za dijabetičare i još mnoge manje humanitarne akcije. Njihovim djelovanjem prošireno je djelovanje lajonizma, ne samo u Đakovu nego i u okvirima hrvatskog Lions distrikta. Sadašnja predsjednica Branka Živković ističe da ih vodi cilj pomaganja, što znači biti u svom gradu, na radnom mjestu, u obitelji, biti s onima u potrebi, slabima i nemoćnima, starima i napuštenima.
- Buga je naša prilika da pomognemo starima i nemoćnima - onima na koje se često zaboravlja, koji žive tiho i skromno, koji su često nevidljivi, a svakim danom sve ih je više. Prikupljanjem sredstava sudjelujemo u projektu koji su pokrenule časne sestre samostana sv. Križa u Đakovu gradnjom dnevnog boravka za stare i nemoćne, kaže predsjednica Živković.
"Podijelimo kolač zajedno" akcija je koju su i ovog Badnjaka tradicionalno provele zajedno s braćom LC Đakovo koji su taj dan pekli girice i kuhali vino. Dan prije pekle su božične kolače koje su uoči Badnjaka pakirale i ukrašavale da bi ih na sam Badnjak darovale građanima.

Vrijeme darivanja
- Mnoge naše sugrađane ova akcija toliko raduje da
su njihovi dobrovoljni prilozi omogućili u ovih pet godina kupovanje specijalnog računala za slijepe i slabovidne osobe, pomoć pri nabavi proteze, pomoć za akciju "Dajmo da čuju" te stipendiranje nadarene djece lošeg imovinskog stanja. Ove godine sav prikupljeni dobrovoljni prilog donirat ćemo za gradnju dnevnog boravka za stare i nemoćne osobe, istaknula je predsjednica Živković. U prosincu za vrijeme Adventa članice obilaze slijepe, slabovidne i nepokretne osobe u njihovim domovima. Uz toplu riječ i blagi stisak ruke, kao što i priliči vremenu Adventa, daruju ih poklonima za Božić.
- Naš dolazak znači im više od svega. To smo osjetile u
svim ovim godinama. Neki od njih, čija se vrata rijetko otvaraju, kao da cijelu godinu žive i čekaju taj dan, izjavila je predsjednica Živković i dodala da svaka članica doživljava akciju na poseban način koji je motivira i ispunjava zadovoljstvom da njezino djelovanje itekako ima smisla.
Petogodišnje dobrotvorno djelovanje dalo je nadu i vratilo smiješak na lice mnogima koji su trebali njihovu ljudskost. Njihovo međusobno razumijevanje, složenost i ugodno druženje neće tek tako prestati i iznjedrit će veliki broj budućih plemenitih akcija na dobrobit onih zbog kojih su se i ujedinile.

Martina Car
Slavonski dom - Đakovo, 4.1.2007.


LIONSI I PASSAGE DARIVALI POREČKU UDRUGU SLIJEPIH

NOVAC I NAOČALE ZA SLABOVIDNE SUGRAĐANE

POREČ -
U prostorijama porečke podružnice Udruge slijepih i slabovidnih osoba Istarske županije održana je prigodna svečanost na kojoj su predsjednici podružnice Olimpiji Meden uručene dvije vrijedne donacije. U ime Lions cluba Poreč predsjednik Zlatko Janković-Miloš uručio je Udruzi ček na deset tisuća kuna humanitarnih sredstava s nedavno održanog Lions bala.
- Naš je klub i do sada pomagao aktivnostima Udruge slijepih, a u planu nam je pomoć u edukaciji slijepih te kupnja pomagala u skladu s njihovim potrebama. Kandidatirat ćemo i izletišta slijepih u Cukrićima za donaciju vrijednu 75 tisuća američkih dolara fonda međunarodnog Lions cluba - istakao je Janković-Miloš.
Osim donacije Lions cluba, Udruga slijepih je od Đurđice Orepić, vlasnice Passage optike, primila i veću količinu naočala koja će biti od pomoći članovima Udruge.
K. K.
Glas Istre, 21 prosinca 2006


ZA BOŽIĆ DARIVALI SLIJEPOG MLADIĆA

ŠENKOVEC - Ogranak Hrvatske socijalno-liberalne stranke u Općini Šenkovec blagdan Božića obilježio je prigodnom akcijom - njegovi su članovi u subotu darivali Igora Mesarića, slijepog mladića iz Šenkovca. Članovi ogranka kao poklon su mu donijeli prijenosni CD-player i prigodan paket slatkiša za njega i njegove sestre Tihanu i Inu. Igor ne samo što je slijep, već je i cjelokupno socijalno stanje njegove obitelji slabo, radi samo otac Dušan, majka Marija dane provodi u brizi za sina. Obitelj stanuje u iznajmljenom kućerku, svi spavaju u jednoj sobi. Ogranak HSLS-a u Šenkovcu stoga se neće zadovoljiti ovom akcijom, već će pokrenuti inicijativu da Općina Šenkovec obitelji Mesarić pomogne kako bi riješila pitanje vlastitog stana ili kuće, najavila je predsjednica Ogranka Nada Glavaš.(d.k)

Međimurje, 26.12.2006.


U POSJETU KNJIŽNICI ZA SLIJEPE U PULI

KNJIGE NA BRAJICI I U ZVUKU

Knjižnica je zapravo više "posuđivaonica", s više od 250 naslova koje su članovi već pročitali, no nadaju se da će tijekom ove godine, nakon preuređenja, postati prava čitaonica


Čini se da malo tko od građana ovog grada zna da se na prvom katu dugačke bijele zgrade na sjevernom dijelu tržnice na Verudi nalazi knjižnica za slijepe. I nas je to otkriće iznenadilo, pa smo poželjeli doznati što se u njoj sve nalazi i kako funkcionira.
Knjižnica, u vlasništvu Udruge slijepih, je zapravo više posuđivaonica jer se ovdje ne dolazi čitati, već članovi samo posuđuju knjige. No, vrlo mali broj njih traži knjige jer su uglavnom sve pročitane a i nema ih mnogo. U Istri je pak 319 slijepih osoba.
Knjižnica za slijepe osobe ima fond s više od 250 naslova na Brailleovom pismu, ili kako se to uobičajeno kaže - brajici. Još ima 30-ak knjiga u zvučnom zapisu, na CD-ima i kasetama, od čega je 10 CD-a s raznim dječjim pričama. Od njenog osnivanja vodi je Đina Tončić-Fonović.
Upoznavanje s novim naslovima omogućava im knjižnica iz Zagreba, budući da su svi članovi ove, i članovi zagrebačke knjižnice pa odatle svakih 10-ak dana dobiju po knjigu, zvučnu ili na brajici, za što imaju besplatnu poštarinu.

Biblija u 40 svezaka
Na brajici ima svega, klasične literature poput Mažuranićeve "Smrti Smail-age Čengića" ili Byronovog "Childea Harolda" do Biblije. Knjige na brajici su puno opsežnije, što zbog debelog papira, što zbog konstrukcije pisma. Primjerice, Biblija na pismu za slijepe ima čak 40 svezaka.
Knjižnica je nastala tako što su se Brailleove knjige godinama sakupljale pa je Zlatko Kuftić, predsjednik Udruge slijepih Istarske županije, pokrenuo inicijativu kako bi se sačuvale, tako da je otvorena u rujnu 2001. godine.
U sklopu knjižnice nalazi se tonski studio "Sveta Lucija" u kojem Darko Švić, koji je potpuno oslijepio u Domovinskom ratu, uz pomoć nekog čitatelja koji može pročitati klasično pismo snima zvučne knjige. Knjige koje se ovdje snimaju vjerske su tematike jer je to deficitarno štivo za slijepe.
Preostali dio prostora planiraju urediti kao teretanu, a ono što je sada posuđivaonica, moglo bi tijekom godine postati prava čitaonica u kojoj bi se članovi zadržavali da bi pročitali knjige, kada jednom nabave program za čitanje teksta na kompjuteru, što bi slijepima omogućilo da se koriste i Internetom. Takav program je vrlo skup, stoji oko deset tisuća kuna ili više, no Kuftić kaže da ga planiraju nabaviti tijekom 2007. godine. Time će stvoriti sve uvjete za otvaranje čitaonice za slijepe.

Zvučni zapisi uništavaju brajicu
U Udruzi žele stimulirati ljude da čitaju Brailleovo pismo i za to imaju poseban razlog. "Zvučni zapisi uništavaju Brailleovo pismo", kaže Kuftić i to objašnjava time da je danas zbog tempa života svima lakše poslušati knjigu nego je pročitati. Opasnost za brajicu nisu isključivo zvučni zapisi već je problem i u novim printerima za Brailleovo pismo koji ga loše reproduciraju jer se otisak brzo pohaba.
U knjižnici posjeduju materijale u klasičnom tekstu koje dobivaju s raznih strana. "Možda će ih netko ozvučiti ili prepisati na brajici", nada se Kuftić.
Danas slijepa osoba može bez problema pročitati internetsko izdanje Glasa Istre zahvaljujući posebnim programima za čitanje. No, takvi programi nikada ne mogu do kraja ispravno pročitati tekst jer su napravljeni s engleskim ili talijanskim izgovorom. Inače je slijepim osobama veliki problem kada moraju nabaviti razna pomagala koja bi im olakšala život. Najveći problem je novac, odnosno visoke cijene takvih pomagala - primjerice, govorni mobitel za slijepe košta oko tri tisuće kuna. Tu su i drugi, ne tako nevažni problemi, slijepim osobama može se dogoditi da otežano čitaju brajicu, a to je obično kada im vrh kažiprsta omekša zbog čega izgube osjet.

Premali fond knjiga
Upitali smo Đinu Tončić-Fonović kako je postala voditeljica knjižnice. Na naš se upit nasmijala i rekla da je to vjerojatno zato što puno čita. Zanima je, veli, sve što je na Brailleovom pismu. Đina je profesorica glazbenog odgoja, predavala je klavir, solfeggio i harmoniku. Ispričala nam je kako je udžbenike za harmoniku prepisivala posebnim strojem za brajicu i znala ih je sve napamet.
- Knjižnica za nas ima značenje kao i za vas, samo što je fond manji i sve smo pročitali. Osvrnula se i na problem sa zvučnim zapisima jer kaže da je problem kada slušač nešto čuje krivo, pa se tako dobivena informacija može pogrešno interpretirati.

Svatko ima neki nedostatak
Franko Bakša jedan je od onih članova knjižnice koji puno koristi zvučne zapise, a kaže da bi na brajici volio pročitati Balzacove "Izgubljene iluzije" i "Kovače lažnog novca" Andrea Gidea. I on navodi mane i prednosti zvučne tehnike.
- Zvučna tehnika je dobra za književnost, ali nedostatna za obrazovanje, veli. O sebi kaže: - Najčešće prihvaćam ljude koji prihvaćaju i mene, ali ponekad moram zažmiriti. Ispričao nam je tako anegdotu da je jednom doveo sina kod liječnika, a liječnik je pomislio da nešto nije u redu s tatom. Koliko god da mu je teško što ne vidi, objasnio je to paralelom s invalidom koji ne može ući u trgovinu. On, iako je slijep, to može, ali bez tuđe pomoći u takvoj trgovini ne može kupovati jer su sve informacije napisane tako da ih slijepa osoba ne može pročitati. "Svatko ima neki nedostatak", zaključuje Franko.

Udruga Zamisli predstavila pisač na Brajevu pismu
Simboličnim tiskanjem Opće deklaracije o ljudskim pravima, Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom Zamisli, nedavno je u Zagrebu predstavila pisač za Brajevo pismo, vrijedan 41 tisuću kuna, koji im je donirala Ustanova za upravljanje športskim objektima.
Novac je, prema riječima predsjednice udruge Svjetlane Marijon, prikupljen na malonogometnom turniru Kutija 2005. Instaliranjem pisača koji se nalazi u prostorijama Udruge, osigurani su uvjeti za samostalno tiskanje knjiga na brajici, istaknula je Marijon. Na Dan ljudskih prava 10. prosinca članovi Udruge dijelili su otisnute primjerke Deklaracije slijepim osobama, a u kinu Cinestar održana je projekcija filma "Ray" namijenjena slijepima.

Mladen RADIĆ
Glas Istre 12.01.2007


Tradicionalno druženje članova Udruge slijepih Varaždinske županije

INFORMATIČKO OPISMENJAVANJE SLIJEPIH

U skladu s programom rada za 2007. godinu Udruge slijepih Varaždinske županije, u utorak, 9. siječnja, organiziran je godišnji susret s mladim članovima Udruge i njihovim roditeljima. Tom prilikom predsjednica Udruge slijepih Zlata Benković uručila je djeci predškolske i školske dobi poklon-paket, a svako dijete dobilo je i 500 kuna financijske pomoći. Studenti oštećena vida, inače članovi Udruge, dobili su po 1000 kuna. I ovogodišnje druženje upriličeno je zahvaljujući financijskoj pomoći Varaždinske biskupije, koja već niz godina pomaže Udruzi da organizira takve susrete.
Druženje članova Udruge slijepih prigoda je i da se razmijene iskustva roditelja i djece o problemima u školovanju i odgoju slijepe djece. Osim toga, na takvim godišnjim susretima roditelji dobivaju i potrebne informacije o novim zakonskim mogućnostima, o nabavi pomagala, radu Hrvatskog saveza slijepih i sl.
U sklopu nedavnog druženja članovi Udruge slijepih informirani su o programu rada za ovu godinu, u sklopu kojeg je planirano za ljetnih školskih praznika održavanje informatičkog tečaja na računalu prilagođenom i opremljenom dodatnom opremom za samostalan rad slijepe osobe. Tu informatičku
opremu za slijepe osobe Udruga je dobila 2006. godine od Ministarstva zdravstva nakon što se javila na raspisani natječaj.
Informatički tečaj provodit će potpredsjednik Udruge Siniša Slunjski, student apsolvent koji ima međunarodnu ECDL diplomu te je osposobljen za obučavanje drugih.

V. N.
Varaždinske vijesti, 18.1.2007.


PRVI SPORAZUM SLIJEPIH OSOBA I STANARA

UTIŠANI SEMAFORI NA TREŠNJEVAČKOM TRGU

J. Petrović-Radin: U Europi su uobičajeni taktilni tasteri koji ne buče

55 - 83 - toliko decibela proizvode tasteri. Neprestano ponavljanje stvara psihičke i fizičke posljedice

Danas će biti popravljeni i tajmeri na Trakošćanskoj koji preko noći isključuju zvuk


Nakon nekoliko pređenih krugova i osluškivanja tastera postigli smo dogovor sa stanarima. Sa šest, jačinu zvuka smanjili smo na četiri. Problem je što je akustika zbog položaja okolnih zgrada promjenjiva, pa su serviseri Zagrebačkih cesta svaki uređaj posebno uštimavali - rekao je jučer tajnik Udruge slijepih Vinko Zrinščak.

Tišina od 23 do 6
Neprekidnim, ponavljajućim i glasnim pijukanjem, zvučni signalizatori ometaju mir i ugrožavaju zdravlje nekoliko stotina stanara oko Trešnjevačkog trga, tvrdi jedna od stanarki Nove ceste Jasna Petrović-Radin. Otkako je u rujnu prošle godine gradski ured za promet izdao rješenje o ozvučavanju semaforskog križanja Tratinske i Nove ceste, tamošnji stanari nisu spavali mirno.
Iako su prije koji tjedan postigli da Zagrebačke ceste ugrade uklopni sat koji isključuje zvuk od 23 do 6 sati, dosadno pijukanje dopiralo je iz susjednog križanja u Trakošćanskoj. Kako bi riješili problem buke stanari Nove ceste, jučer su se na raskrižju Tratinske i Nove ceste sastali s predstavnicima Udruge slijepih Zagreb, servisera Zagrebačkih cesta i predstavnik iz Gradskog ureda za prostorno uređenje.

Zastarjeli tasteri
Serviseri Zagrebačkih cesta Robert Topolko i Branimir Sever obećali su da će danas popraviti tajmere na Trakošćanskoj koji su isključivali zvuk od 23 do 6 sati. - U zemljama jednake razvijenosti kao Hrvatska danas su uobičajeni taktilni ili kombinirani taktilno-auditivni uređaji koji ne stvaraju buku. Uključuju ih slijepe osobe koje do tastera vode taktilne staze - kaže Jasna Petrović-Radin.

DAMIR LUKA SAFTIĆ
Večernji list, 19.1.2007.


AKTUALNO

GODIŠNJA NAKNADA ZA UPORABU JAVNIH CESTA I CESTARINE ZA UPORABU AUTOCESTA I OBJEKATA S NAPLATOM

Od 1. siječnja 2007 slijepe osobe moći će temeljem novog Pravilnika ostvariti pravo na neplaćanje naknade odnosno oslobađanje od plaćanja cestarine.
Pravo se ostvaruje temeljem rješenja koje donosi Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka a na zahtjev osobe s invaliditetom i ako je osobni automobil propisno označen naljepnicom odnosno uz predočenje smart kartice.
Zahtjev za izdavanje rješenja podnosi se Ministarstvu uz prilog:
- preslika prometne dozvole i knjižice vozila, odnosno ako se zahtjev podnosi prije registracije i dokaz o vlasništvu osobnog automobila
- rješenje Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje o tjelesnom oštećenju

Nakon provedenog postupka ukoliko su ispunjeni svi relevantni uvjeti Ministarstvo će donijeti rješenje kojim se utvrđuje osobi sa invaliditetom pravo na oslobađanje plaćanja godišnje naknade za uporabu javnih cesta i cestarine za uporabu autocesta i objekata s naplatom. Na temelju rješenja slijepa osoba podnosi zahtjev za izdavanje naljepnice i smart kartice.
Naljepnice izdaje stručna organizacija koja obavlja redovne i preventivne tehničke preglede vozila i korisnika upisuje u upisnik o izdanim naljepnicama. Smart kartice izdaju Hrvatske autoceste d.o.o. na temelju rješenja Ministarstva i priložene fotografije i preslike osobne iskaznice. Smart kartica vrijedi samo uz prometnu dozvolu.
U jednoj kalendarskoj godini pravo se može koristiti samo za jedan osobni automobil u vlasništvu.
Pravo na oslobađanje od plaćanja cestarine vrijedi samo ako se slijepa osoba nalazi u osobnom automobilu koji je u njenom vlasništvu!
Potvrde izdane do 1. siječnja 2007. zamijeniti će se u roku daljnjih 6 mjeseci. Osoba koja je ostvarivala pravo na oslobađanje plaćanja cestarine za više osobnih vozila dužna je u roku 60 dana od dana ranije navedenog datuma, dostaviti Ministarstvu zahtjev za izdavanje rješenja za osobni automobil kojim će ostvarivati navedeno pravo.

Jasenka Janeš - Pasarić, dipl. iur,


Novinari su ovih dana marljivo zbrajali donacije i opisivali dobru atmosferu, ali i griješili

POGREŠKE S DOBROM NAMJEROM

Uvreda je slijepu osobu nazvati slijepcem, kaže čitatelj

Kad se piše o slijepima i osobama s invaliditetom, treba pripaziti da im se ne nanosi veća šteta nego korist


Novine su ovih dana pune priča o darivanjima. Nisu zaostajali ni drugi mediji, ali u novinama je to nekako zamjetnije. Vidjeli smo obitelji kako useljavaju u obnovljene ili nove kuće, čak je i samotnjak na Velebitu dobio kontejner. I djeca i stariji dobili su u bolnicama i domovima knjige, igračke, kompjutore, skupe medicinske aparate... Donacijama smo "razminirali kilometre i kilometre.
Čini mi se da su se tvrtke ove godine posebno iskazale. Neki su se odrekli čak i domjenaka i trošak pretvorili u koristan dar. Bolje je biti human i istodobno umanjiti osnovicu za oporezivanje nego porez platiti, a ministar Šuker neće reći ni hvala. Novinari su pak marljivo zbrajali donacije i opisivali atmosferu darivanja... I sve bi to bilo lijepo da se pri izvještavanju ne potkradu pogreške koje nisu samo pogreške nego i uvreda te nanose bol.
Upozorio me čitatelj na naslov "Za slijepce..." i doslovno mi piše: "Sljepoća je stanje tijela (vida), a slijepac ima pogrešku duha. Slijepci ne mogu ono što mogu slijepi!" Slažem se. Zar se za osobu koja ne vidi ono što je očito ne kaže da je slijepac ili "slijep kod zdravih očiju". Zato dobro kaže čitatelj: "Nema veće uvrede za slijepu osobu nego što je poistovjećivanje sa slijepcem."
Prije stanovitog vremena pisala sam ispriku i objašnjenje jer smo za osobu s invaliditetom napisali da je invalid. Invalid jest riječ latinskog podrijetla i označava čovjeka koji je postao potpuno ili djelomično nesposoban za rad. Aničev Rječnik hrvatskoga jezika za
"invalidan" nudi dva objašnjenja: prvo, to je stanje onoga tko je invalid (osoba) i drugo, u prenesenom smislu znači defektan, nepotpun, tako loš da ne funkcionira - pravni sustav, na primjer. Deklaracija o pravima osoba s invaliditetom, prepričano, kaže da je riječ o osobi koja zbog tjelesnog i/ili mentalnog oštećenja, privremenog ili trajnog, urođenog ili stečenog pod utjecajem bilo kojeg uzroka, nema očekivanu tjelesnu ili fiziološku strukturu, a ima ograničenu sposobnost za obavljanje određene aktivnosti. U upotrebi riječi invalid prevladalo je ono drugo Anićevo tumačenje, dobila je pogrdno značenje i zato se službeno koristi kompliciraniji izraz, osoba s invaliditetom, koji zapravo opisuje stanje određene osobe. Ako je već tako, onda se i novinari moraju toga držati. Naime, ni slijepe ni osobe s invaliditetom nisu svakodnevna tema naših stranica, pa kad se o njima i piše, treba pripaziti da im se ne nanosi veća šteta nego korist.

Večernji list večernje izdanje (Dalmacija), 3.1.2007.


IZ RADA ORGANIZACIJA KOJE SE BAVE SLIJEPIMA

Mlrsad Bećirović NAJpozitivac 2006.

KARLOVAC
- Najpozitivniji Karlovčanin Mirsad Bećirović, tajnik Udruge slijepih Karlovca i Karlovačke župane, dobio je najviše glasova, i to 31 od ukupno 107 glasova, po izboru portala gradkarlovac.com, koji je pokrenulo uredništvo Udruge za kreativnost i etiku medija Kameleon. Mirsad je zaslužio prvo mjesto zahvaljujući zalaganju za prava slijepih i slabovidnih osoba i unapređenju njihova života. Između deset predloženih kandidata drugo mjesto pripalo je bračnom paru Morani i Branku Rožmanu, voditeljima Katzlerova paviljona. Na trećem su mjestu bračni par Dunja i Ivo Štajcer jer su učinili hvalevrijednu gestu i darovali svoj polovni automobil obitelji Jašarević Iz Široke Rijeke kako bi njihov sin Belmin mogao ići na terapije u Karlovac i Zagreb. (Ž. Š,)

Večernji list Karlovac, 23.1.2007.


Centar "Vinko Bek" u Zagrebu

SLIJEPI IZVIĐAČI

U Centru za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek" u Zagrebu već 35 godina postoji izviđačka organizacija za slijepu i slabovidnu djecu. Svaka akcija, izlet, igra, pjesma ili susret s drugim patrolama znači tim izviđačima novi doživljaj, obogaćuje njihove spoznaje i iskustvo, proširuje njihovo znanje o svijetu. Jer, osnovna izviđačka metoda u svojoj primjeni ima vrlo malo teorije.
Sve se temelji na radu u prirodi i spoznavanju pomoću rada ruku, dakle na aktivnom upoznavanju svijeta. Slijepi i slabovidni izviđači to rade u malim grupama tako da svaki član može biti maksimalno aktivan pa da dođe do izražaja sposobnost u kojoj prednjači ili je među najboljima. Radeći godinama izviđači i njihovi učitelji obogatili su svoj program i pokrenuli za njihove mogućnosti vrlo zapažene akcije.
Tijekom vremena one su postale dio programa za rad sa slijepom i slabovidnom djecom u Centru "Vinko Bek". Sadržaj rada otkriva se već iz naziva: Lov na blago, Ljudi dragi šetamo po špagi, Jabuka jeseni, Ima slova ko korova, Šafin telefon, Audio i video safari, Stetanovo proljeće, Putnim znakovima po Tuškancu, Sto igara za izviđače i ostale igrače, Tajni prijatelj, Majstori priča...
Svake godine u travnju imaju natjecanje za Majstora travanjske priče. Majstor postaje izviđač koji najviše laže i maže. I za to dobije nagradu. Evo primjera:

Velika laž
Ja sam se popeo na visoki jablan i pao s njega na glavu. I jedne noći u bolnici pretvorio sam se u duha i tamo sve preplašio. Stvorio sam se u Engleskoj i tamo sam bio patuljak, a onda sam skoknuo u Kinu i pretvorio se u diva. Malo mi je bilo dosadno pa sam ušao u slušalicu telefona. Poslije sam u banci posudio novac bez pitanja i sretno preletio zemaljsku kuglu pa se našao u pustinji. U pustinji je izrasla golema planina i unutra je bilo svega lijepoga i puno zlata. Onda sam postao najslavniji čovjek u svemiru.
Da bi te akcije i igre bile zornije čitatelju, navest ćemo kako ih je opisao učenik Denis Terzić:

Procjenjivanje
Za ovu igru potreban je metar od pet metara. Jedan igrač pita, na primjer, koliko je dugačka klupa. Drugi procjenjuju dužinu klupe i kažu što misle. Potom se klupa precizno izmjeri i onaj tko je najpreciznije procijenio, dobiva bod.

Pričam ti priču
Na zgodno mjesto poslale se sedam predmeta oko kojih igrači posjedaju u krug. Jedan izviđač priča priču i kad spomene neki predmet, tko ga prvi dohvati dobiva bod.

Da ili ne
Jedan igrač izađe iz prostorije, a ostali se dogovore što će biti zagonetni predmet. Igrač se vraća u prostoriju i postavlja pitanja kako bi otkrio što je zagonetni predmet. Odgovori smiju biti samo DA ili NE.
Ima stotinjak takvih igara. Kada su nastale bile su vrlo privlačne i popularne, ali novo vrijeme donijelo je i nove zahtjeve. Televizija, video, Internet, mobiteli, sateliti, svemirska putovanja, rakete i druga suvremena dostignuća stvorili su nove mogućnosti i obogatili izviđačke aktivnosti pa i slijepe i slabovidne djece.
No, ostala su prijateljstva, radosti, igre, putovanja, miris prirode, solidarnost, podrška i pomoć snažnijeg izviđača slabijemu i tako će ostati bez obzira na tehnički i svaki drugi napredak. Jer, to su temelji na kojima se razvija čovječnost, a izviđači to izvrsno znaju i poštuju.

Zlatko STANZER
Školske novine, 19.12.2006.


INTERNET AUKCIJE Dobro je (u)činiti dobro

ZA ŠKOLOVANJE SLIJEPIH PRIKUPLJENO 30 TISUĆA KUNA

Ovih je dana završena Internet aukcija pod nazivom "I meni znanja", na kojoj su prikupljana sredstva za nabavu električnih pomagala za školovanje slijepih osoba. Prikupljeno je preko 30 tisuća kuna. Goran Lebinac, voditelj aukcije (www.aukcije.hr) kaže da je humanitarna akcija počela 15. listopada - na Dan bijeloga štapa - uz pomoć Udruženja za unaprjeđivanje obrazovanja slijepih i slabovidnih osoba.
Od prikupljenoga novca već su kupljena tri kompleta čitača ekrana s govornom jedinicom - za osmoškolku Elicu Barišić iz Splita te srednjoškolke Ivu Knezović iz Zagreba i Martinu Belić iz Čakovca.
Dvomjesečnoj se aukciji odazvao veliki broj javnih osoba - pjevača, slikara, glumaca, sportaša, pa i političara. Za školovanje slijepih darovali su dvjestotinjak predmeta. Nina Badrić darovala je ogrlicu koja je postigla cijenu od tisuću kuna, a Mia Begović omiljenu torbu svoje pokojne sestre Ene, koja je prodana za osamstotinjak kuna. Plivač Gordan Kožulj odrekao se statue koju je dobio kao najbolji sportaš 2005., a Daria Knez drvenoga konjića.
"Pohvalno je što su se ljudi odazvali i prepoznali hvalevrijednu akciju za poboljšanje obrazovanja slijepih i slabovidnih sugrađana" - kaže Lebinac. Dodaje kako je najvrjedniji predmet, slika Mladena Veže, na aukciji postigao cijenu od pet tisuća kuna. Akciju je potpomogla i Hrvatska lutrija, koja (ot)kupila neke predmete kako bi ih dalje proslijedila u humanitarne svrhe. Da je dobro (u)činiti dobro i nadalje će biti vodilja ljudi iz Internet aukcija koji će prostor na svojim stranicama ustupiti za nove humanitarne projekte. Tako ih, ističe Lebinac, već 15. veljače očekuje aukcija "Djeco, pazi mina", koju organiziraju likovna udruga "Knin" i Dječje kazalište "Pinokio" iz Knina.

Snježana RAJAČIĆ
Vjesnik, 11.1.2007.


TIFLOTEHNIKA

Nagli porast prodaje moderne tehnologije

PROZOR U SVIJET ZA 34.000 KUNA

HZZO od nedavno slijepim osobama koje se redovno školuju, omogućava besplatnu nabavu brailleve elektroničke bilješke

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) od nedavno slijepim osobama koje se redovno školuju omogućava besplatnu nabavu brailleve elektroničke bilježnice i čitača ekrana s govornom jedinicom, sve u iznosu od 34.000 kuna. Ako je osoba, starija od 16 godina, da bi ostvarila to pravo mora položiti bilo koja dva od sedam modula ECDL. U povodu Svjetskog dana Brailleova pisma u Hrvatskoj (poznatijeg kao 'brajica'); koji je obilježen 4. siječnja istražili smo koliko je pismo napredovalo te kakvo je stanje sa slijepim i slabovidnirn osobama i upotrebom računala.

Slijepima računalo znači mnogo više
"Zahvaljujući brojnim radionicama i tečajevima koje je u sedam godina organizirao Hrvatski savez slijepih, od početnih petnaestak slijepih u Zagrebu, odnosno pedesetak u Hrvatskoj, danas imamo sigurno više od 300 slijepih koji se koriste računalom", rekao je Vjesniku Danko Butorac iz Hrvatskog saveza slijepih. Dodamo li toj brojci i slabovidne osobe, ona se penje na 500.
Do naglog porasta prodaje računala za slijepe došlo je zbog brojnih prednosti koje moderna tehnologija omogućava slijepima.
"Slijepoj osobi računalo znači mnogo vise nego videćoj jer su računala slijepima prozor u svyet", kaže Butorac. "Ako ste slijepi, vaše pismo je 'brajica' i ograničeni ste na pisanu komunikaciju sa slijepim osobama. Ako želite komunicirati s videćim ljudima, treba na pisaćoj mašini napisati pismo. Da biste dobili povratnu informaciju, netko vam pismo koje ste dobili klasičnom poštom treba pročitati. S računalom slijepi to rade samostalno. Osim klasične komunikacije, slijepi koriste i razne zabavne servise poput news grupa, foruma, dok napredniji korisnici normalno 'chataju'", objašnjava Butorac i dodaje kako računalo košta kao i svako drugo, od 4000 kima na više.

Elektronička bilježnica slična PDA-uređaju
No, dodaje, slijepoj je osobi nužan čitač ekrana i govorna jedinica koje zajedno stoje 9000 kuna. Laički rečeno, računalo koje govori košta minimalno 13.000 kuna. Ako se netko odluči za nabavu brailleova retka, čiji najjeftiniji model u Hrvatskoj stoji 27.000 kuna, cijeli će sustav stajati najmanje 40.000 kuna. Zato slijepi podržavaju potez HZZO a jer je elektronička bilježnica vrlo slična PDA-uređaju, a s obzirom da na sebi ima 'brajev' redak i osnovne funkcije za upis teksta, editora, kalkulatora, sat i kalendar, znatno im olakšava svakodnevni život. Velika prednost bilježnice je što se pomoću kabla ili bluetootha jednostavno povezuje s drugim računalima tako da bilježnica odmah može služiti kao preskupi brailleov redak. Budući da država pomaže samo slijepim školarcima, ljudi se snalaze na razne načine, najčešće oslanjajući se na donacije.

Brailleov redak
Udruge aktivne u edukaciji
Uza skupu opremu, za uporabu računala za slijepe treba i mnogo znanja, Obični korisnici moraju naučiti upotrebljavati čitač ekrana, govornu jedinicu i brailleov redak, što je teško. Da bi im se to ipak omogućilo, Hrvatski savez slijepih organizira tečajeve po udrugama slijepih, a najaktivnije su one u Zagrebu, Rijeci, Čakovcu i Koprivnici.

Zasad desetak ECDL diploma
Kakvo je stanje s informatičkom pismenošću slijepih Hrvata odnosno polaganjem ECDL diplome. "U Savezu imamo projekte kojima slijepe osobe certrficiramo za "međunarodnu vozačku dozvolu' i zasad imamo desetak ljudi u Hrvatskoj koje imaju ECDL diplomu" kaže Butorac. Dodaje da Savez nudi stručnu i tehničku opremu pomoću koje se mogu polagati ispiti, a ispitivači dolaze iz Elite-tradea, jedinog centra za testiranje slijepih osoba u Hrvatskoj.

Mislav NEKIĆ
Vjesnik večernje izdanje, 9.1.2007.


USPJESI SLIJEPIH POJEDINACA

NOVOGODIŠNJE ŽELJE
Slijepa Kornelija unatoč teškim životima u 2007. ulazi s optimizmom i skromnim zahtjevima:

DOVOLJNO SU JOJ KROV NAD GLAVOM I POSAO DA SE OSJEĆA KORISNO


Dok su neki Zagrepčani ulaskom u Novu godinu poželjeli novi automobil, daleka putovanja ili luksuzni penthouse,, oni manje sretni i siromašni sanjaju o zaposlenju ili pak skromnom krovu nad glavom. Uz pomoć suosjećajnih ljudi i njima bi 2007. godina mogla označiti novi početak.
Slijepa Kornelija Pervan, 27-godišnja nezaposlena profesorica glazbene kulture, uspješno je završila Glazbenu akademiju, govori turski, arapski, njemački, engleski, španjolski i talijanski jezik, a sviranje klavira, njezina je najveća strast.

Bezuspješno šalje molbe za posao
Unatoč tome, već četiri godine bezuspješno se pokušava zaposliti, a na poslane molbe najčešće ne dobije čak ni odgovor, Njezina nezavidna situacija još je teža i zbog činjenice da zajedno s bakom i majkom živi od samo 2700 kuna mamine mirovine.
Pisač za Braillevo pismo vrijedan ni tri tisuće kuna i zaposlenje, gdje bi, kaže simpatična Kornelija, mogla pokazati svoje veliko znanje, njezine su najveće želje koje bi joj zasigurno uljepšale ulazak u 2007. godinu.
- Uistinu želim raditi i znam da mogu. Obožavam čitati i učiti ali mi treba pisač za Braillevo pismo koji si ne mogu priuštiti - priča Kornelija, za koju njezina majka Dragica kaže da je iznimno uporna i svestrana djevojka, čiji je životni moto još odmalena "Ja to mogu. moram i želim učiniti!".

Jutarnji list, 2.1.2007.


OGLASI

HRVATSKI SAVEZ SLIJEPIH, Zagreb, Draškovićeva 80 objavljuje

NATJEČAJ
za davanje u zakup poslovnog prostora

Predmet natječaja je zakup poslovnog prostora Hrvatskog saveza slijepih u Stomorskoj, otok Šolta. Namjena: Odmaralište kapaciteta 14 soba i restoran, ukupne površine 480 m2.
Početna cijena zakupnine: 35 000,00 kn godišnje. U cijenu zakupnine nisu uključeni režijski troškovi. Poslovni prostor daje se u zakup na 3 godine. Rok za podnošenje pismenih ponuda je 15 dana od objavljivanja natječaja u dnevnom tisku. Ponude se podnose u pisanom obliku na adresu: Hrvatski savez slijepih, Zagreb. Draškovićeva 80. Hrvatski savez slijepih pridržava pravo ne izabrati niti jednog natjecatelja ili poništiti natječaj
O odabiru ponude natjecatelji će biti pismeno obaviješteni u roku 8 dana od odabira.

Natječaj je objavljen 2. 2. 2007. u slobodnoj Dalmaiji.


SPORT, ŠAH, RADIOAMATERIZAM

31. PROGLAŠENJE SPORTAŠA GRADA ZAGREBA

ZAGREB - U subotu, 23. prosinca 2006., Zagrebački športski savez 31. put izabrao je najbolje sportaše grada Zagreba za 2006. godinu. Svečanost je održana u koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski". Priznanja su dijeljena u nekoliko kategorija: najbolja momčad, ekipa, sportaš, sportašica, za životno djelo, mladi sportaši, godišnje priznanje za vrhunski sportski rezultat, i prvi put najbolji sportaš i sportašica s invaliditetom. U ovoj posljednjoj kategoriji najboljima su proglašeni atletičari Atletskog kluba "AGRAM", Vedran Lozanov, za osvojeno prvo mjesto na 5,000 metara na SP u Assenu, te Marija Iveković, za prvo mjesto u skoku u dalj, i treće u bacanju diska, takodjer na SP u Assenu.
Godišnje priznanje za vrhunski sportski rezultat dobila je Ruža Markešić, članica Sportskog kluba slijepih "Zagreb" za osvojeno prvo mjesto na 9. Europskom prvenstvu u kuglanju za slijepe i slabovidne osobe, koje je održano u Luhačovicama, Češka. Takodjer su Marija Iveković i Ruža Markešić bili nominirani za sportašicu grada Zagreba, kao i Vedran Lozanov za sportaša.

Ruža Markešić


SLIJEPI I NOGOMET

UVOD
Nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu. Ova rečenica je svim ljubiteljima sporta, a pogotovo nogometa jako poznata. Slijepi i slabovidni sportaši u svijetu natječu se u raznim sportskim disciplinama. Među tim disciplinama je, vjerovali ili ne i nogomet za slijepe. Nogometne ekipe mogu biti sastavljene od igrača koji su potpuno slijepi, kategorija B1, i nogometaši koji su slabovidni, kategorija B2 i B3. Slijepi i slabovidni nogometaši ne igraju jedni protiv drugih, nego protiv protivnika iste kategorije. Sve je počelo u školama još dvadesetih godina prošlog stoljeća, možda i ranije. Na školskim igralištima za vrijeme odmora. Nije bila važna veličina lopte ili od kakvog je materijala napravljena, jedino je bitno bilo postići gol i uživati u igri. Kako su godine prolazile, nogomet za slijepe se razvijao, no prostor za igru je bio ograničen, budući da su školske zgrade davale malo prostora za sport. U početku se igralo na većim otvorenim površinama, no to nije odgovaralo igračima zbog orijentacije, a i ritam igre bio je prekidan. Krovna sportska organizacija slijepih sportaša u svijetu IBSA, odlučila je da nogomet za slijepe igra u sportski dvoranama. Sam prostor za igru je smanjen, ali je povećana sigurnost, bolja je orijentacija igrača, i sama igra je više aktivna, jer ima manje prekida radi ograničenja uz teren. Tako je nogomet za slijepe postao futsal, tj. nogomet u dvorani.

PRAVILA IGRE - u slijedećih nekoliko rečenica ukratko ću opisati pravila igre.
Dimenzije terena za službene utakmice su po dužini, maksimalno 42, a minimalno 38 metara, a širina je maksimalno 22, a minimalno 18 metara. Uz obe strane po dužini terena mora biti postavljena ograda u visini od 1m-1,20m, i 10 stupnjeva nagnuta od terena. Služi za orijentaciju igračima. Teren je podijeljen na dva dijela, ispred oba gola je kazneni prostor u obliku polukruga od 6 metara (kao u rukometu), prostor za golmana je maksimalno sužen ispred gola, po dužina 5, a širina 2 metra. Iza svakog gola mora postojati označen prostor za voditelje ekipa, koje možemo nazvati i šaptačima. To je osoba koja nema problema s vidom nalazi se iza protivničinog gola i daje glasovne upute svojim igračima koji su na terenu. Ovo isto radi i trener s klupe za zamjene koje se nalazi uz središnji dio terena. Ekipa se sastoji od maksimalno 13 ljudi, osam igrača, dva golmana, trener, pomoćni trener, doktor ili fizioterapeut. U igru sudjeluje pet igrača, 4 slijepa i golman. Golman mora biti osoba koja vidi. Može biti osoba koje nemaju problema s vidom, ili slabovidna, dakle kategorija B2 ili B3. Može davati savjete svojim suigračima. Koristi se standardna sportska oprema (majica, sportske gaćice, štitnici, tenisice). Uz ovu opremu igrači u B1 kategoriji moraju imati na očima tupfere (ako igrač ima očnu protezu) i povez preko očiju, koji mora biti od materijala koji upija znoj. Lopta je zvučna, a dvorana mora biti akustična. Može igrati i na otvorenom, ali teren mora biti po gore navedenim dimenzijama.
Utakmica traje 2x25 minuta, pauza je 10 minuta, ekipe imaju pravo na jedan time out po poluvremenu. Svaki igrač koji napravi pet osobnih prekršaja napušta igru s pravom zamjene.

SLABOVIDNI NOGOMETAŠI, B2 I B3 KATEGORIJA
Za ove igrače vrijede pravila koja je donijela FIFA, uz slijedeće iznimke koje je donijela IBSA. U prostoru u kojem se igra mora se paziti na refleksiju svjetla, bilo prirodnog ili umjetnog. Ne smije biti odsjaja svjetla od površine na kojoj se igra. Osvjetljenje mora biti jednako na svim dijelovima terena i tijekom cijele utakmice. Lopta za ovu kategoriju može biti bijela, zelena ili narandžasta, ili bilo koje druge boje kako bi bila uočljiva igračima. Suci moraju biti iz IBSINE sudačke organizacije. Svaki igrač koji napravi pet osobnih prekršaja mora napustiti igru i zamjenjuje ga drugi igrač. Igrači kategorije B3 na svojoj desnoj ruci moraju imati crvenu oznaku. Za vrijeme utakmice u svakoj ekipi moraju najmanje dva igrača biti iz B2 kategorije, ako se igrač iz B2 ozlijedi, mora ga zamijeniti igrač iz iste kategorije, ako nema zamjene, ekipa nastavlja igru s tri igrača u terenu.
Golman ni pod kojim okolnostima ne smije napustiti svoj kazneni prostor (polukrug od 6m ispred gola). Ako ga napusti dobiva žuti karton, a protivnička ekipa slobodni udarac s one pozicije na kojoj je golman napravio prekršaj. Ako to ponovi dobiva drugi žuti karton i mora napustiti igru. Također ako golman igra rukama van svog prostora dobiva izravni crveni karton, ne smije izvoditi nikakve slobodne udarce van svog prostora.

Najbolji nogomet za slijepe igra se u južnoj Americi. Na nedavnom po redu 4. svjetskom prvenstvu, koje je održano u Argentini, najbolji su bili Argentinci, drugi Brazilci, a treći Paragvaj. U Europi, točnije u zapadnim dijelovima već dugi niz godina postoje organizirana natjecanja. U Velikoj Britaniji još od 1980 postoje razni turniri, a u ekipi je bilo šest igrača. Prvu ligu su organizirali Španjolci 1986. IBSA, je ovaj sport priznala kao međunarodni 1995. Barcelona je bila prvi domaćin Europskog prvenstva 1997., a Brazil 1998 Svjetskog. Premijeru je doživio i parolimpijskim igrama u Ateni 2004. U svijetu se igra trenutno u 21 zemlji. U Europi su najbolji Španjolci, a igra se još u Francuskoj, Portugalu, Engleskoj, Italiji, Grčkoj i Rusiji. Inače, nogomet za slijepe ima veliku potporu od Svjetske nogometne federacije (FIFA), i Europske nogometne federacije (UEFA). FIFA je za vrijeme prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva, u Berlinu, organizirala prvi Svjetski kup u nogometu za slijepe, s ciljem promocije ovog sporta u svijetu. UEFA od 1998. g. financijski pomaže razvoju ovog sporta. Tako je na prošlogodišnjem finalu super kupa u Monacu, donirala Međunarodnoj sportskoj federaciji slijepih (IBSA) ček od 650.000 eura. Novac je namijenjen za trogodišnji projekt IBSE, u organiziranju niza seminara za trenere i suce diljem Europe, pomoć pri nabavi opreme nacionalnim ekipama, izradu video materijala itd. Sve navedene zemlje imaju potporu svojih nacionalnih nogometnih saveza. Za primjer ću navesti Engleski nogometni savez, FA. Više o tome na Internet stranicama saveza www.thefa.com.
U Hrvatskoj ovaj sport nema organiziran status. No, to ne znači da slijepe i slabovidne osobe ne igraju nogomet. U razgovoru s nekoliko osoba čula sam razne anegdote koje su se dogodile na igralištu. Moje kolege iz srednje škole, na vrlo zanimljiv način nadoknaditi su nedostatak zvučne lopte. Jednostavno su običnu loptu stavili u plastičnu vrećicu čvrsto zavezali, i igra je mogla početi. Pročitala sam na Internetu jedan zanimljiv i gotovo nevjerojatan podatak. A to je da u Brazilu postoji čak 60 registriranih nogometnih klubova. U Španjolskoj prva nogometna liga, B1 kategorija, ima 18 klubova, a kategorija B2 i B3 imaju prva i drugu ligu, isto po 18 klubova. Nadam se da će jednog dana i u Hrvatskoj biti barem nekoliko organiziranih klubova. Tko želi znati više o ovom sportu (pravila, natjecanja, rezultati, komisija) može pronaći na Internet stranicama www.ibsa.es. Ako nekoga zanima kako to izgleda u video obliku, može pronaći nekoliko kratkih zapisa na www.youtube.com, treba upisati pojam "blind football". U ovoj godini bit će dosta natjecanja, izdvojit ću dva. Jedno je u Brazilu, početkom kolovoza, na 3. Svjetskim igrama slijepih, na kojima će nogomet debitirati u obje kategorije, a u Grčkoj se u rujnu održava Europsko prvenstvo za kategoriju B1.

IZVOR INFORMACIJA
IBSA - Međunarodna sportska federacija slijepih www.ibsa.es
FIFA - Svjetska nogometna federacija www.fifa.com
UEFA - Europska nogometna federacija www.uefa.com
FA - Engleski nogometni savez www.thefa.com
BBS - Sportski savez slijepih Velike Britanije www.britishblindsport.org.uk/
FEDC - Španjolski sportski savez slijepih www.fedc.es
SPIEGEL ONLINE INTERNTIONAL www.spiegel.de/international/

Ruža Markešić

for download software click here visit mac software site softwareunlim.net visit site