a) GOVORNO-PISANA APLIKACIJA S KOJOM I SLIJEPI I SLABOVIDNI 'VIDE' SURFATI

–Žao mi je što su slijepe i slabovidne osobe zakinute, tehnološki su hendikepirane, ne mogu surfati – tvrdi Tomislav Tenodi (23), student 4. godine FER-a.
Nakon što se u Tiflološkom muzeju u Budimpešti uvjerio u teškoće njihova života u mraku, znao je da slijepima i slabovidnima treba i može pomoći – znanjem.

I izradio je mobilnu aplikaciju Oculi, uz koju slabovideći mogu - telefonirati, slati poruke, služiti se internetom, u svega par dodira prstom po ekranu.

-Dizajn autorice studentice Petre Zorić pruža kontrast i jasnoću, aplikacija je crno-bijela, što im je jako korisno - kaže Tenodi, dodajući da je softverom htio pomoći slabovidnima da budu konkurentniji na tržištu. Podržali su ga Hrvatski savez slijepih i Udruga slijepih Zagreb, a kao "tester" mu se odmah ponudio Hrvoje Katić (27), visoko slabovidan od rođenja, koji se već 11 godina bavi informatikom.

- Odmah mi je dao prijedloge za poboljšanje Oculija, koje sam i ugradio - prisjeća se Tomislav.

- Uporaba je jednostavna, nema pretjerivanja ni puno prčkanja, sve se odvija jednim prstom, sučelje je dobro razvijeno, tekst i ikone su veliki - daje opaske Katić, koji i sam voli eksperimentirati s tehnologijom.

Drži da je Oculi, koji se instalira na pametne telefone sa sustavom Android, kao govorno-pisana aplikacija praktična, u par dodira se može poslati poruka, provjeriti prognoza, surfati, a govorni odziv je brz.

Sličnih aplikacija, priznaju, već ima, no ovaj hrvatski proizvod izdvaja od konkurencije to što je besplatan i takav će, kažu, i ostati, dok neke britanske aplikacije koštaju gotovo 3000 kuna!

- Želimo se povezati sa svih 27 udruga slijepih u Hrvatskoj, osposobiti ih za Oculi, aplikaciju razvijati za bolje surfanje... - govori o planovima mladi FER-ovac, ne bježeći da traži i sponzore, jer više mjeseci rada programera i dizajnera vrijedi, procjenjuje, i100.000 kuna.

Vjetar u leđa Tenodi je već dobio na natječaju App Star, udruge E-student, dobivši nagrade za najbolju aplikaciju, prezentaciju i dizajn, te za humanost projekta. I Katić se nada da će ući u njegov tim.

-Oculi je koristan za slijepe koji se susreću s pametnim telefonom. Mnogi još bježe od ekrana na dodir, no, nema više mobitela s tipkama i taj strah treba im maknuti iz kostiju - drži Katić.

 

Sergej Novosel Vučković

Večernji list, 28.6.2014.

 

for download software click here visit mac software site softwareunlim.net visit site