HSS-Info 1. 2009.

HSS – INFO
Glasilo Hrvatskog saveza slijepihGODIŠTE 16
BROJ 1/2009.

ČASOPIS SE SNIMA U STUDIJU HRVATSKE KNJIŽNICE ZA SLIJEPE

PRETPLATA JE 20 KUNA, A MOŽETE IZVRŠITI NA ŽIRO RAČUN BROJ 2340009-1100206999


UREDNICA: KARMEN NENADIĆ

Tekstovi se zaprimaju do 25-og u mjesecu.

Za sve prijedloge i zamjerke na tekstove obratite se urednici Karmen Nenadić – adresa: Hrvatski savez slijepih
Draškovićeva 80/I, Zagreb
tel. 01 48 11 232.
fax. 01 48 12 507
e-mail: karmen@savez-slijepih.hrHSS - INFO BROJ 1/2009.


SADRŽAJ

IZ RADA HSS-a

IZ RADA UDRUGA

AKTUALNO
Objavljujemo novosti vezane uz dobivanje boravišne pristojbe, kao i pojedinosti vezane uz dopunsko zdravstveno osiguranje.
Od Nove godine stupio je na snagu Zakon o suzbijanju diskriminacije.
Donosimo i dva članak o podršci invalida inicijativi slijepih vezanoj uz doplatak na tešku invalidnost.
Saznajte i o problemu oko ostvarivanja prava na osnovu porezne olakšice slijepog profesora iz Zagreba.

HRVATSKA KNJIŽNICA ZA SLIJEPE
Zaklada dr. Ljerka Markić Čučuković dodijelila je nagradu za izniman doprinos u knjižničarskoj struci Hrvatskoj knjižnici za slijepe.

SPORT, ŠAH, RADIOAMATERIZAM

POPIS KNJIGA
Donosimo popis knjiga digitaliziranih u protekla 3 mjeseca.

DODATAK
IZ RADA ORGANIZACIJA KOJA SE BAVE SLIJEPIMA
Glazbena škola Centra „vinko Bek“ dobila novi klavir.
U sklopu proslave Dana škole u prostorima Osnovne škole Pećine upriličeno je svečano otvorenje prve dječje knjižnice za djecu s oštećenjem vida. Pohađat će je 25 polaznika Odjela za dodatnu defektološku pomoć za učenike i djecu predškolske dobi oštećena vida. Ovaj značajan projekt ostvaren je na inicijativu Lions cluba Rijeka te podršku Grada Rijeke i Udruge slijepih PGŽ-a.
U Zadarskoj knjižnici nabavljeno računalo prilagođeno slijepima, a u Koprivničkoj su dodjeljene nagrade najboljim čitačima među kojima ima i naših članova.
U HT muzeju otvorena je izložba pisaćih strojeva, na kojoj se mogu razgledati i pisaći strojevi na kojima su radile slijepe osobe.
Splitski Lionsi darovali arheološki muzej maketom za slijepe.

USPJESI SLIJEPIH POJEDINACA
Ovoga puta upoznajte Mariju Mustač međimurku u Zagrebu, kao i našeg člana iz Siska Danka Tomanića

IZ RADA HSS-a

Za Božić prošle godine neće darovati poslov¬ne partnere. Umjesto toga T-HT grupacija pokre¬nula je kampanju "Darujmo znanje" i donirala 11 hrvatskih institucija. Uku-pna je vrijednost darova u toj akciji veća od 1,2 mili¬juna kuna.

Hrvatski savez slijepih
Ako su računala već neko vrijeme važan dio života većine nas, kako je tek onda slabovidnim i slijepim osobama kojima ona najčešće predstav¬ljaju jedini 'prozor u svijet'.
Projektom Informatikom do jednakih mogućnosti' Hrvatski savez slijepih također se uvrstio na popis onih koje T-HT punog srca želi i jednostavno osjeća da mora darivati.
Za razvoj projekta na internetskoj adresi www.darujmoznanje.com
možete pronaći osnovne informacije o projektima. Tako je partnerima i najširoj javnosti omogućeno da sudjeluju u pro¬jektu: da iskažu svoje mišljenje o tome zbog čega je znanje važno za Hrvatsku i, ako to žele, daju svoj prilog odabranim projektima.

Za odgovor na pitanje zašto su baš oni odabrani, dovoljno je već i površno zaviriti u njihove živote. Trud i zalaganje, borba i ustrajnost te, možda i više od svega, želja za svjetlijom i boljom budućnosti razlozi su koji su prevagnuli u korist ovih ljudi.

Projekt „U ringu života".
U ERKS Premantura se od 16 do 30. siječnja provodio projekt „U ringu života". Projekt sufinancira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi sa iznosom od 102.007,00 kn. U okviru projekta se opremila priručna kuhinjica za učenje kuhanja, te su nabavljeni rekviziti za učenje svakodnevnih vještina.  S korisnicima se radilo na  praktičnom učenju svakodnevnih zadataka i situacija što ih nameće život, savladavalo se praktične životne tehnike i svakodnevne aktivnosti uz stručnu podršku.
Projektne aktivnosti su realizirane kroz dvije grupe od po osam korisnika. Grupe su bile sastavljene od slijepih i visokoslabovidnih korisnika, a podjednako su obuhvaćeni korisnici koji su slijepi od rođenja, kao i kasnijeoslijepjeli. 
Ovo je pilot projekt koji bi trebao poslužiti kao pokazatelj na čemu bi se u budućim sličnim projektima trebalo više raditi, te što je korisnicima najpotrebitije.

Sve koji su zvali besplatni info telefon Saveza obavještavamo da zbog tehničkih problema nije besplatni telefon počeo s radom, te da broj 0800 666665 počinje s radom 10. veljače svakim radnim danom u radno vrijeme Saveza, od 8 do 16 sati.

Slijepi gost u Stankovićevoj emisiji Nedjeljom u dva, predsjednik Saveza slijepih Hrvatske Vojin Perić fascinirao nas je lucidnošću, vedrinom, duhovitošću i pozitivnim nabojem. Praktički najmizerniju naknadu za stopo¬stotnu invalidnost slijepih u Europi, nižu od albanske i makedonske, duhovito ironizira; slijepi se teže snalaze. Oni na pri¬mjer ne mogu raditi na crno. A njegov makedonski kolega podupro je tamošnji prijedlog za solidniju naknadu riječima:
- A slijepi ne mogu ni krasti!
Dodajmo - krasti još nekako, ali kako se - iskrasti?!
Vlado Šimenc
Hrvatsko slovo, 2. 1. 2008.

IZ RADA UDRUGA

ČAKOVEC
Lions klub Zrinski Čakovec ostaje dosljedan u jednoj od svojih primarnih zadaća - poma¬ganju slijepjm i siabovidnim osobama. Članica kluba Spomenka Videc, dr., spec. oftalmolog, predložila je dvojicu članova Udruge sli¬jepih Međimurske županije za novčanu donaciju kojom bi Lionsi pomogli realiza¬ciju njihovih ideja, rada ili studija.
Idealna prilika za to bilo je božično okupljanje Udruge slijepih u restoranu Pilka, za kojeg su slušali i predavanje o povezanosti dijabetesa i sljepoće. Iz sredstava članarine i prihoda iz ranijih akcija, Lions klub Zrinski izdvojio je iznos od deset tisuća kuna te Danijelu Kralju iz Lopatinca i Mari¬janu Peršaku iz Ivanovca uručio pomoć od po pet tisuća kuna koju je predala predsjednica Tea Runjak Dragić, prof.
Predsjednica Udruge slije¬pih MŽ Marija Ciglar zahva¬lila je Lionsima na sadašnjoj i svim ranijim pomoćima koje su pomogle rad udruge i snalaženje pojedinaca u životnim prilikama. Danijel Kralj student je 2. godine Filozorskog fakulteta u Zagrebu, 100 posto je slijep, prošao je tečaj orijen¬tacije i kretanja, služi se Brailleovim pismom. Zanimaju ga računala i čitanje knjiga na brajici. Marijan Peršak je također u potpunosti slijep otprije nekoliko godina. Nije prošao obuku u kretanju, već je samouk, a velika mu je strast pjevanje i sviranje. Marijan je u više navrata nastupao na festivalima i koncertima kao gost, a među ljubiteljima glazbe je osobito cijenjen upravo zbog vrijedna glasa koji nije izgubio na kvaliteti i činjeni¬ce da je upornošću osjetno napredovao u glazbi.

GOSPIĆ
Dana 21. siječnja Mate Bulić održao je u sportskoj dvorani u Otočcu dobrotvorni koncert čiji je prihod išao Gradskom odboru HVIDRA Otočac i Društvu slijepih i slabovidnih Ličko - Senjske Županije. Na ovom koncertu okupilo se oko 2000 slušatelja.
U prošlom broju imali ste prigodu pročitati članak o dovođenju vode jednoj našoj članici u kuću. U međuvremenu javio se jedan donator koji će financirati izradu kupatila s sanitarnim čvorem. Naime 30 siječnja u Gospiću Zagrebačka banka otvara svoju poslovnicu. U toj prigodi donirali su našem Društvu iznos od 15.000 kuna za izradu kupatila

KARLOVAC

Članice udruge slijepih Karlovačke županije odlučile su protekli Božić učiniti ljepšim teško bolesnoj Snježani Kucljak i Jovanki Bjelajac koje se već desetljećima nalaze smještene u ustanovi za smještaj i rehabilitaciju odraslih osoba u Loboru.

Državna tajnica za socijalnu skrb Dorica Nikolić svečano je uručila tajniku Udruge slijepih grada Karlovca i Karlovačke županije Mirsadu Bečireviću ključeve novog vozila. Njegova vrijednost je 75.000 kuna, što su osigurali Ministarstvo i Karlovačka županija. Autokuća ZAK pobrinula se za popuste, osiguranje i registraciju automobila, koji će udruzi dobro poslužiti.

Senija Rački zaposlena je u Gradskoj knjižnici u Karlovcu.

KOPRIVNICA
Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije je krajem mjeseca prosinca 2008. godine preuredila i opremila poslovni prostor u kojem djeluje. Najveći dio sredstava za tu namjenu ostvarena su putem natječaja Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi za jednokratne potpore udrugama osoba s invaliditetom (65 %), donacijama pravnih i fizičkih osoba (21%) i vlastitih sredstava (14%).
Udruga djeluje u vlastitom prostoru veličine 28 m2 od konca 1999. godine koji je kupljen sredstvima prikupljenim dotacijama Županije i Grada Koprivnice te vlastitim sredstvima koja su prikupljena donacijama pravnih subjekata i građana.
Prostor je od tada opremljen starim, nezgrapnim i nefunkcionalnim namještajem kojim je doslovno bio "natrpan" cijeli prostor i zbog toga nije pogodan za sakupljanje većeg broja članova.
Jednokratna potpora koja je dobivena utrošena je za uređenje i opremanje prostorija Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije na način da se taj prostor pretvorio u funkcionalni radni prostor za predstavnike Udruge, zaposlenu osobu i sve članove.
Rezultat ove aktivnosti će biti i veći broj radionica i predavanja koje će se moći održati u tom prostoru, a on će služiti i kao mjesto provedbe različitih projekata i programa koje Udruga planira provoditi za unapređenje kvalitete života slijepih osoba. 

OSIJEK
Zahvaljujući donaciji Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Udruga slijepih Osječko-baranjske županije nabavila je tricikle namijenjene osobama s poseb¬nim potrebama.
- Donaciju u iznosu od 16.984 kune dobili smo za projekt ko¬jim smo htjeli poboljšati kvalitetu života slijepih osoba, a posebno njihovu mobilnost. Da bismo slijepe osobe izvukli iz izolacije i omogućili im da kvalitetnije i zdravije provode vrijeme, odlu¬čili smo se na kupnju tricikla. S triciklima će biti mobilniji, imat će više prilike družiti se s vrš¬njacima te će ujedno poboljšati svoju kondiciju i zdravstveno sta¬nje - rekla je djelatnica udruge Vlasta Kovačević.
Bicikliću, kako ga od milja zove, najviše se obradovala Jasna.
- Jako se obradovala. Ni slomlje¬na noga nije ju spriječila da ga odmah isproba i tako se bicikl pr¬vi put provozao našim dnevnim boravkom. Bila je presretna, a i mi zajedno s njom - kaže Jasnina mama Vesna.
Jasna je inače djevojka od 22 go¬dine kojoj je još kao bebi od šest mjeseci dijagnosticiran tumor na mozgu. Posljedice su opake bolesti sljepoća, mentalna retardacija, hemipareza i otežano kre¬tanje, zbog čega većinu vremena provodi u invalidskim kolicima. Uza svoju bolest, zbog alergija se morala odreći i terapijskog jaha¬nja na koje je krenula u udrugu Mogu.
Tricikl je dobio i Filip Marijanović koji iza sebe već ima iskustvo vožnje biciklom. - Filip je poznati kvartovski biciklist. On i tata često se voze, pređu i po nekoliko kilometara dnevno. Filip jed¬nostavno obožava voziti bicikl. Stari je prerastao pa će mu ovaj novi jako dobro doći. Filip je slijep te ima teškoće u govoru i kretanju koje su posljedica stradavanja.

SISAK
Udruga slijepih grada Siska i dijela sisačko-moslavačke županije završila je projekt «Za osmijeh slijepe žene» sufinanciranog od strane Vlade Republike Hrvatske, Ureda za ljudska prava.

VARAŽDIN
Udruga slijepih Varaž¬dinske županije, koja je povodom obilježavanja Dana Grada Varaždina u prosin¬cu 2008. godine nagrađena Plaketom Grada Varaždina za višegodišnje aktivnosti na unapređenju položaja sli¬jepih osoba, proteklog tjed¬na organizirala je tradicio¬nalno druženjem svojih čla¬nova - predškolske djece, učenika i studenata i njiho¬vih roditelja.
Tom su prilikom razmi¬jenjena iskustva, a razgova¬ralo se o poteškoćama na koje nailaze njihovi članovi tijekom školovanja. Cilj je ovog druženja zajednički pokušaj pronalaska naj¬boljih rješenja i prijedloga za lakše savladavanje po¬teškoća s kojima se ovi mla¬di ljudi susreću u svom školovanju. Čelni ljudi Udruge slijepih prigodno su svojim mladim članovima - vrtićkoj djeci, učenicima i studentima uručili poklon-pakete i nov¬čanu pomoć.

ZAGREB
U Udruzi slijepih Zagreb devete¬ro kandidata jučer se natje¬calo za titulu najboljeg či¬tača na brajiei u Zagrebu i Županiji. Trebalo je opi¬pati dva teksta: kratku pri¬ču od 177 riječi za koju je uz točnost trebalo poštova¬ti interpunkcijske znakove. Drugi je tekst bio spoj 120 nepovezanih riječi koje su kandidati morali pročitati što točnije i brže jer su po¬greške smanjivale ukupan broj stečenih bodova. Pobi¬jedila je 33-godišnja apsolventica prava Svjetlana Ra¬mljak.
- Sretna sam, vjerovala sam da će bolja biti Kornelija -kaže Svjetlana. Brajica joj život znači jer obožava čitati. Glavnu na¬gradu mogla je izabrati sama: vagu koja kazuje te¬žinu ili karticu za mobitel koja izriče funkcije mobi¬tela. Druga je bila Kornelija Pernat; a treća Tanja Čavar. One i još dvoje kolega sku¬pili su dovoljno bodova za državno natjecanje.

AKTUALNO

BORAVIŠNA PRISTOJBA

Zakonom o boravišnoj pristojbi (Narodne novine br. 152/08.) u članku 4.točka 2. izrijekom je navedeno kako boravišnu pristojbu, između ostalih, ne plaćaju:
-  osobe s tjelesnim invaliditetom od 70% i većim i jedan pratitelj.

Pravo na oslobođenje od plaćanja boravišne pristojbe dokazuje se  odgovarajućim ispravama, odnosno konkretno za točku 2. navedenog članka rješenjem nadležnog tijela iz kojeg je vidljiv utvrđen postotak tjelesnog oštećenja 70% i veći.

drugim riječima, članovi Hrvatskog saveza slijepih mogu predočenjem rješenja o utvrđenom postotku svog tjelesnog oštećenja koji je 70% i veći ostvariti pravo na oslobođenje od plaćanja boravišne pristojbe za sebe i jednog pratitelja.

Andreja Veljača, dipl. iur

DOPUNSKO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Zakonom o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju (Narodne novine br. 85/06.)  i Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju (Narodne novine br. 150/08.) uređuju se vrste, uvjeti i način provođenja dobrovoljnoga zdravstvenog osiguranja.

Dobrovoljno zdravstveno osiguranje provodi društvo za osiguranje koje je dobilo dozvolu za obavljanje te vrste osiguranja od nadzornog tijela za obavljanje poslova osiguranja. Iznimno od ovog pravila, dopunsko zdravstveno osiguranje za pokriće troškova zdravstvene zaštite iz obveznoga zdravstvenog osiguranja, koje nas najviše i zanima i o kojem ćemo više govoriti u nastavku,  provodi i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.
Prema odredbama navedenog Zakona dobrovoljno zdravstveno osiguranje  obuhvaća dodatno,  privatno i dopunsko  zdravstveno osiguranje.
Temeljem novih izmjena i dopuna navedenog Zakona, Dopunsko zdravstveno osiguranje jest osiguranje kojim se osigurava pokriće troškova zdravstvene zaštite iz obveznoga zdravstvenog osiguranja iz članka 16. stavka 3. i 4. i članka 17. stavka 5. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.Ugovarateljem dopunskoga zdravstvenog osiguranjasmatra se osiguranik, odnosno pravna ili fizička osoba, tijelo državne vlasti ili drugo tijelo koje je za osiguranika sklopilo ugovor o dopunskom zdravstvenom osiguranju i koje se obvezalo na uplatu premije osiguranja. Osiguranikom dopunskoga zdravstvenog osiguranjasmatra se fizička osoba koja je sklopila ili za koju je, na temelju njezine suglasnosti, sklopljen ugovor o dopunskom zdravstvenom osiguranju i koja koristi prava utvrđena ugovorom o osiguranju, a istovremeno ima utvrđen status osigurane osobe u obveznom zdravstvenom osiguranju. Gubitkom statusa osigurane osobe u obveznom zdravstvenom osiguranju gubi se status osiguranika u dopunskom zdravstvenom osiguranju.

Zavod općim aktom određuje cijenu premije za dopunsko zdravstveno osiguranje s obzirom na opsege pokrića iz ugovora o dopunskom zdravstvenom osiguranju, prihodovnog cenzusa osiguranika i statusa osiguranika u obveznom zdravstvenom osiguranju.

Temeljem odredbi izmjena i dopuna navedenog Zakona i dodavanjem članaka 14.a i dalje, sredstva za premiju dopunskoga zdravstvenog osiguranja koje provodi Zavod osiguravaju se u državnom proračunu za slijedeće osiguranike:
1. osigurane osobe iz članka 6. točke 12. - 20., točke 25., 26., članka 9. stavka 3., članka 13. i 59. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju te za osigurane osobe kojima je priznat status hrvatskoga ratnoga vojnog invalida prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, kao i za osigurane osobe kojima je priznato svojstvo ratnoga vojnog invalida, mirnodopskoga vojnog invalida i civilnog invalida rata prema Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata osigurava Republika Hrvatska,
2. osigurane osobe s invaliditetom i druge osobe kojima se priznaje pravo na pomoć i njegu u obavljanju većine ili svih životnih funkcija prema posebnim propisima, kojima je priznato pravo na osobnu invalidninu prema posebnim propisima, koje imaju najmanje 80% tjelesnog oštećenja prema propisima o mirovinskom osiguranju ili prema drugim posebnim propisima, te ostale osobe s invaliditetom s tjelesnim ili intelektualnim oštećenjem,
3. osigurane osobe dobrovoljne davatelje krvi s više od 35 davanja (muškarci), odnosno s više od 25 davanja (žene),
4. osigurane osobe redovite učenike i studente starije od 18 godine,
5. osigurane osobe - hrvatske branitelje iz Domovinskog rata s utvrđenim oštećenjem organizma od najmanje 30%,
6. osigurane osobe čiji prihod po članu obitelji u prethodnoj kalendarskoj godini ne prelazi. utvrđen prihodovni cenzus- ako im ukupan prihod u prethodnoj kalendarskoj godini, iskazan po članu obitelji, mjesečno nije veći od 45,59% proračunske osnovice ili osiguranik - umirovljenik samac ako njegov prihod u prethodnoj kalendarskoj godini nije veći od 58,31% proračunske osnovice.

Pravilnik o postupanju ministar će donijeti najkasnije do 1. travnja 2009. godine, a do tada će se primjenjivati:
1. Pravilnik o uvjetima i načinu provođenja dopunskoga zdravstvenog osiguranja (»Narodne novine«, br. 112/06. i 131/06.) i
2. Pravila uspostavljanja i provođenja dopunskoga zdravstvenog osiguranja (»Narodne novine«, br. 120/06., 31/07., 80/07. i 64/08.).

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju stupio je na snagu 1. siječnja 2009., osim dodanog članka 14.a iz članka 4. navedenog Zakona, koji stupa na snagu 1. travnja 2009 ( to su upravo odredbe koje se odnose na korisnike dopunskog zdravstvenog osiguranja za koje će sredstva biti osigurana iz državnog proračuna a koji su gore navedeni ).
Konkretno, dok nadležni Ministar ne donese navedeni Pravilnik za članove Hrvatskog saveza slijepih ne bi se trebalo ništa promijeniti. Nakon donošenja Pravilnika slijepe osobe će i dalje biti kategorija osoba za  koje su u državnom proračunu osigurana sredstva za dopunsko zdravstveno osiguranje, a o eventualnim promjenama ili postupanjima za dokazivanje tog statusa ćemo vas na vrijeme obavijestiti.

Andreja Veljača, dipl. iur

NOVI ZAKON Oštre sankcije za vrijeđanje i uznemiravanje

Za diskriminaciju kazne do 30.000 kuna

ZAGREB - S Novom godi¬nom na snagu stupa Zakon o suzbijanju diskriminacije kojim se u Hrvatskoj zabranjuje svako diskriminatorno ponašanje po bilo kojoj osnovi. Premda desetak zakona regulira zastiru od diskriminacije u pojedinim sektorima, od Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i Zakona o radu, do zakona o ravnopravnosti spolova i istospolnim zajednicama. Zakon o suzbijanju diskriminacije obuhvaća sve aspekte društva i proširuje mogućnost zaštite. Diskri¬minacija se definira kao sta¬vljanje u nepovoljniji polo¬žaj neke osobe na osnovu rasne, etničke, vjerske, je¬zične i socijalne pripadnosti, kao i rodnog identiteta, spolne orijentacije, obitelj¬skog statusa, imovinskog i zdravstvenog stanja, invali¬diteta, genetskog naslijeđa, obrazovanja ili članstva u sindikatu. Zakonom se za¬branjuje i segregacija, a te¬žim oblikom diskriminacije smatrat će se ponovljena i višestruka diskriminacija, odnosno ona koja je počinjena po više osnova. Prim¬jer su žene s invaliditetom koje su diskriminirane i zbog spola i zbog invalidite¬ta. Invalidi se u Zakonu po¬sebno štite, pa će za diskri¬minaciju moći odgovarati onaj tko invalidima ne osi¬gura odgovarajuće radne uv¬jete, onemogući sudjelo¬vanje u javnom životu ili ko¬rištenje javnim resursima, poput javnog prijevoza u ko¬ji se često ne puštaju slijepe osobe u pratnji psa. Isto ta¬ko, kao oblici diskriminacije istaknuti su spolno uznemi¬ravanje i svako ponašanje koje vrijeđa dostojanstvo neke osobe.
Zakonom je predviđena i primjena hitnog postupka u svim sudskim procesima za diskriminaciju, a dopušta se i podizanje skupnih tužbi diskriminiranih grupacija.
Kazne za diskriminaciju kretat će se od 5000 do 30.000 kuna za fizičke osobe, a za pravne od 30.000 do 300.000 kuna.
Za diskriminiranje osobe koja prijavi diskriminaciju slijedi kazna između 1000 i 20.000 kuna.
Središnje tijelo za proved¬bu Zakona bit će Ured puč¬kog pravobranitelja koji će zapriinati prijave fizičkih i pravnih osoba, podizati kaz¬nene prijave, pružati informacije o pravima i obveza¬ma podnositelja prijava, is¬pitivati prijave do početka sudskog postupka te uz pristanak stranaka provoditi postupak mirenja.
Pravobranitelj će Saboru podnositi godišnje izvješće o pojavama diskriminacije i davati preporuke i mišljenja, a prethodno će se morati konzultirati sa socijalnim partnerima, civilnim druš¬tvom i vjerskim organizacijama. Prema saborskom za¬ključku, pravobranitelj će prvo izvješće o učincima provedbe Zakona podnijeti već u travnju.

Ured pravobranitelja dobio posebnu jedinicu
Pučki pravobranitelj Jurica Malčić »Vjesniku« je kazao da je Ured spreman od 1. siječnja primati prijave za diskriminaciju. »Ustrojili smo posebnu jedinicu koja će se baviti slučajevima diskriminacije, a 26. siječnja organizirat ćemo konferenciju ko¬jom ćemo lansirati našu kampanju«, rekao je Malčić koji poseb¬no ističe važnost suradnje svog ureda s nevladinim udrugama, vjerskim zajednicama i pravobraniteljima za djecu, invalide i rav-nopravnost spolova. Dok je u proračunu za 2008. za rad Ureda izdvojeno 6,97 milijuna kuna, u 2009. izdvojit će se 7,25 miliju¬na,

Marijan Lipo¬vac
Vjesnik večernje izdanje, 8.1.2009.

USKORO DOPLATAK NA TEŠKU INVALIDNOST?

Na sastanku predstavnika nacionalnih saveza osoba s invaliditetom s predstavnicima Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi pokrenuta je inicijativa da se u sklopu novog Zakona o socijalnoj skrbi uredi poseban dio koji će se odnositi na pravo na doplatak na tešku invalidnost. U izradu tog dijela zakona uključit će se i predstavnici invalida.
Za izradu zakona resornom ministarstvu dajemo sto dana i vjerujemo da osobe s invaliditetom mogu njegovu primjenu očekivati uskoro, rekao je predsjednik
Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić.
Doplatak koji traže nije socijalna pomoć, već kompenzira troškove prouzročene invaliditetom, pojasnio je Perić.
Radna skupina Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi već idući tjedan počinje s radom, a uskoro bi trebala biti organizirana radionica na kojoj će biti predstavljena austrijska iskustva.
Hrvatski savez slijepih davno je predložio donošenje Zakona o doplatku na sljepoću, koji 2001. nije prošao, uz obrazloženje da će u najkraćem mogućem roku Vlada napraviti zakon za sve osobe s invaliditetom, što se nikada nije dogodilo.

27.01.09.
www.javno.com

ZADARSKI INVALIDI ZA POBOLJŠANJE UVJETA ŽIVOTA SVIM INVALIDNIM OSOBAMA

U očekivanju "krovnog" zakona

U potpunosti podržavam sve ono što su slijepi do sada napravili u cilju povećanja dohotka na sljepoću. Smatram da bi im se konačno trebalo izaći u susret, kazao je Panić

ZADAR - Gotovo svaka osoba s invaliditetom, svatko onaj tko ima bilo kakav fizički ili men¬talni nedostatak zbog kojeg je u statusu invalida, u životu se za¬sigurno susreo s nepravdom i nerazumijevanjem, a razlog to¬me je. činjenica da njegovom sudbinom upravljaju zdrave osobe. Podsjetimo, naime, kako je Hrvatski savez slijepih osoba Vladi RH podnio prijedlog Za¬kona o dodatku na sljepoću pre¬ma kojem bi se njihov, sramotno nizak iznos mjesečnog dodatka, konačno povećao. Poznato je također, kako je takav prijedlog Ministarstvo zdravstva i socijal¬ne skrbi odbilo, pojasnivši kako bi u tom slučaju bilo riječi o diskriminaciji invalida, te obe-ćalo rješenje problema dono¬šenjem "krovnog" zakona za sve osobe s invaliditetom koji bi trebao zaživjeti u ovoj godini.
Stanko Panić, dopredsjednik Udruge tjelesnih invalida Za¬darske županije, navodi kako u potpunosti podržava nastojanja slijepih osoba ne smatrajući njihov prijedlog zakona diskri¬minacijom.
- U potpunosti podržavani sve ono što su slijepi do sada na¬pravili u cilju povećanja dohotka na sljepoću. Smatram da bi im se konačno trebalo izaći u susret i da bi nakon višegodišnje borbe Vlada trebala prihvatiti njihovu inicijativu te im osigurati veći dohodak. Ta bi se inicijativa nak¬nadno trebala objediniti u zakon koji će tek biti donesen, a koji će se odnositi na sve invalide, no slijepima je potrebno pomoći danas, kazao je Panić.
Podsjetimo, naime, kako civilne slijepe osobe, koje nisu u radnom odnosu i koje nikada nisu radile, mjesečno primaju 400 kuna, a oni koji su članovi udruge od 1999. godine, a koji rade ili, pak, čekaju posao, mjesečno primaju dohodak u iznosu od 280 kuna, dok dohodak u iznosu od 950 kuna dobivaju osobe koje su prije 1999. godine bile u radnom odnosu. S ob¬zirom da je odavno utvrđeno kako je slijepoj osobi mjesečno potrebno minimalno 4.900 kuna samo za tuđu pomoć i njegu, iznos koji danas primaju je sra¬motan.

Anita MRŠIĆ
Zadarski list, 8.1.2009.

POREZNA OLAKŠICA

Željko Brdal mora platiti porez na svoju 100-postotnu
sljepoću

Poreznici slijepog profesora proglasili zdravom osobom

Ako desnim kutom oka pogledam sa strane, tada mogu vidjeti da netko sjedi u mojoj blizini. Na žalost, to možete biti vi ili Sharon Stone,  ali ja to ne bih mogao razlikovati! - kaže nam 39-godišnji profesor povijesti i zemljopisa iz Zagreba, uvjerivši nas kako uistinu samo 100 posto slijep čovjek ne bi mogao uočiti razliku između prekrasne holywoodske dive i Večernjakova reportera. No našem sugovorniku, Željku Brdalu, kojem su receptori ostali samo u desnom oku i koji zna da je vani sunčano samo kada primijeti jaku svjetlost ili ako mu to netko kaže, čini se, neki ipak ne vjeruju.
- Izgleda da je zakon slijep na definiciju sljepoće. Jer, prema mišljenju Porezne uprave, ja sam umjesto čovjek sa 100-posto oštećenim vidom zapravo čovjek sa 100-postotnim vidom! - ironično se smije taj mladi
profesor vraćajući nas na početak svoje priče:
- Od 1997. godine zbog napredovanja retinalne pigmentoze očiju, a temeljem liječničkog nalaza i rješenja komisije Mirovinskog i zdravstvenog osiguranja dobivam status 100-postotnog invalida s dijagnozom sljepoće.
Saznavši nakon nekoliko godina da imam pravo na poreznu olakšicu, obraćam se Poreznoj upravi i dobivam pripadajući koeficijent, te se moja plaća počinje obračunavati kao zaposleniku sa 100-postotnim invaliditetom - objašnjava Željko.

Nejasne im brojke
Dodaje kako bi taj "nesretni" koeficijent u svako doba dana i noći mijenjao za vid, ali kako ga, na žalost, baš nitko nije pitao želi li zdrave oči ili veći koeficijent.
- Godinama sam na temelju Zakona o invaliditetu, nakon što bih predao poreznu prijavu uredno dobivao povrat poreza, sve do 2008. Kako od Porezne uprave dugo nisam dobio nikakvu obavijest, nazvao sam ih da
provjerim o čemu se radi. Rekli su mi da moje rješenje prema novom Zakonu o porezu na dohodak više ne omogućava koeficijent određen za poreznu olakšicu
100-postotnim invalidima.
Iako u mom rješenju piše da sam 100-postotni invalid, oni to ne mogu uvažiti jer se u dva podčlanka u istom rješenju spominju i brojke od 80 i 90 posto! Uglavnom cijeli rezime tog razgovora sa službenicom sveo se na
to da su podaci u mojoj prijavi poreza nepotpuni i netočni, te da državi dugujem 4000 kuna! - govori Željko.
Ironično domeće kako je i slijepcu jasno da se u spornim podčlancima medicinskom terminologijom obrazlažu sva pojedina oštećenja koja su i dovela do njegova 100-postotnog invaliditeta. Iako se nada da će
njegova žalba doći u ruke poreznika s dobrim vidom, Željko ogorčeno pita i komentira:

Tko će biti kažnjen?
 - Otkad je Porezna uprava nadležna za utvrđivanje postotka tjelesnog oštećenja, te koji su to porezni stručnjaci i uz pomoć kojeg instrumenta ustvrdili da slijepa osoba nema 100-postotno tjelesno oštećenje?! Zašto rješenje o 100-postotnom invaliditetu vrijedi za sve državne institucije, osim za Poreznu upravu?!
Naime, ako sam ja od 2005. na temelju tog rješenja dobivao povrat poreza, a nisam ga smio dobiti, tada netko iz Porezne uprave mora odgovarati zbog tog propusta. Isto tako, ako sam 2008. na temelju istog
rješenja trebao dobiti povrat poreza, a nisam ga dobio, također netko mora odgovarati - smatra ovaj slijepi profesor.

HASSAN HAIDAR DIAB
23. 01. 2009.
www.vecernji.hr

HRVATSKA KNJIŽNICA ZA SLIJEPE

PRIZNANJE KNJIŽNICI ZA SLIJEPE

ZAGREB - Zaklada dr. Ljerka Markić Čučuković dodijelila je nagradu za izniman doprinos u knjižničarskoj struci Hrvatskoj knjižnici za slijepe, koja je prošle godine organizirala Međunarodni seminar »Knjižnice za slijepe na dnevnom redu«. Taj seminar prvi je takvog tipa u našoj regiji i potaknuo je i ostale središnje narodne knjižnice u Hrvatskoj da počnu nabavljati potrebnu opremu i uspostavljati knjižnične služ¬be i usluge za slijepe i slabovidne korisnike. Za izniman uspjeh na studiju bibliotekarstva nagrađene su i studentice Dina Mašina iz Za¬dra i Petra Petrović iz Karlovcu. Nagrade u iznosu od tri tisuće kuna „predala im je predstojnica katedre za bibliotekarstvo prof. dr. Alek¬sandra Horvat. Zaklada dr. Ljerke Markić Čučuković osnovana je 1997. godine i dodjeljuje nagrade već 12 godina za redom. [V. J.]
Vjesnik večernje izdanje, 16.1.2009

SPORT, ŠAH, RADIOAMATERIZAM

Kuglači ŠRKS Rijeka sudjelovali su na međunarodnom turniru u Košicama u Slovačkoj. Na turniru je sudjelovalo 14 ekipa iz Češke, Rumunjske, Poljske, Hrvatske i Slovačke.
Ekipni poredak:
1. HSC NSŠ KOŠICE SLO 1901
2. ANDR TARGUMURES ROM 1825
3. SRKS RIJEKA CRO 1777
8. SRKS RIJEKA II CRO 1641

23. siječnja održan je kup grada Košica. Bacalo se 60 hitaca (15 u pune, 15 u čišćenje). Na kupu je također sudjelovala ekipa ŠRKS Rijeka. Sudjelovalo je ukupno 17 ekipa.

Poredak ekipa:
1. TEPLA VALCOVNA 995
2. DPMK 961
3. PROCESNA AUTOMATIZACIA 945
4. SRKS RIJEKA 926

U petak, 19, prosinca u dvorani osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog održana je manifestacija Večer Zabočana. Mnogobrojni građani došli su pogledati samo dio onoga što su zabočke udruge, društva i pojedinci marljivo uvježbavali i pripremali ci¬jele godine pa je večer obilovala pje¬smom, plesom i veseljem. Uručena su priznanja najuspješnijim sportašima i sportašicama Grada Zaboka.

Zabok-grad sportaša
-Znamo kaj smo u ovoj godini napra¬vili, znamo kaj nam je dalje delati, pa stoga uživajmo u večerašnjem progra-mu - kratko se okupljenima obratio gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek.
Kao i svake godine dodijeljena su pri¬znanja najboljim sportašima i sport¬skim udrugama grada Zaboka za proteklu godinu koje je proglasio za to imenovani Odbor na čelu s predsjed¬nikom Ivanom Jelenčičern.
Dodijeljeno je i jedno posebno priznanje, koje je dobio Tomo Ričko, član Sportske udruge slijepih „Zagorje". Tomo je postigao zapažene sportske rezultate na devet kuglačkih ligaških turnira za slijepe i dva treća mjesta na pikado turnirima za slijepe. Zahvaljujući njegovoj upor-nosti i zalaganju športska udruga, slijepih „Zagorje" ušla je u Hrvatsku kuglačku ligu slijepih.

POPIS KNJIGA

KNJIGE SNIMLJENE OD 1.10.2008. DO 23.12.2008.

Andersen, Hans Christian  ZABORAVLJENE BAJKE
U ovoj su zbirci objavljene neke od "zaboravljenih" bajki i priča koje su sve dosad bile u sjeni mnogo poznatijih i popularnijih Andersenovih bajki. Upravo nas te zaboravljene bajke vode na putovanje u iskričavu maštu velikog danskog pisca bajki: od rajskog vrta do dalekih nordijskih zemalja, vraćamo se na sjever Yullanda još u doba Vikinga, a rode nas vode u stari Egipat kojim vladaju faraoni.
Knjiga je snimljena na 1 CD MP3 na 28 računalnih zapisa u trajanju od 6 sati i 50 minuta.(l 5309-11k)

Asimov, Isaac         DRUGA FONDACIJA
Nakon što je skršio moć Prve Fondacije, mutant Mula - čije mentalne moći Seldon nije bio predvidio u svome planu - čini sve da otkrije položaj Druge Fondacije "na drugom kraju Galaktike". Uspije li Mula u svome naumu, Seldonov plan će propasti a time i obnova civilizacije. No, za najbolje skrivenom tajnom u Galaktici tragaju, zbog svojih razloga, i znanstvenici preostali nakon propasti Prve Fondacije. Ovo je priča o Drugoj Fondaciji.
Knjiga je snimljena na 7 dvokanalnih kazeta, odnosno 1 CD MP3 na 13 računalnih zapisa u trajanju od 9:25 sati (15364-67k)

Barbieri, Veljko                  DIOKLECIJAN
U "Dioklecijanu" se Veljko Barbieri ponovo vraća u razdoblje carskog Rima i ispisuje dramatičnu priču o jednom od najvećih rimskih careva. Barbieri je u roman utkao golemu količinu povijesnih podataka, ali i ušao duboko u psihu čovjeka koji je nakon građanskih ratova i krvoprolića u stoljeću 30 careva uspio stabilizirati državu i reformirati carstvo da bi zatim uzeo tri suvladara i na kraju dvadesetdvogodišnje vladavine (jedne od najduljih u rimskoj povijesti), napustio prijestolje i povukao se u svoju splitsku palaču. Barbieri je uspio prikazati najdublje strahove cara koji je za svoje suvremenike predstavljao božanstvo te, iz Dioklecijanove vizure, ispričati cijeli njegov život, od djetinjstva u Saloni, preko krvava uspona na carsko prijestolje do razdoblja kada je bolestan i onemoćao čekao smrt u svojoj palači dok su vladari koje je on postavio progonili i na kraju ubili njegovu ženu i kćer.
Knjiga je snimljena na 7 dvokanalnih kazeta, odnosno 1 CD MP3 na 13 računalnih zapisa u trajanju od 9:25 sati. (15380-83k)

Boko, Jasen TIN: TRIDESET GODINA PUTOVANJA: BIOGRAFIJA
O tome je li Tin Ujević najveći hrvatski pjesnik ili tek jedan od najvećih može se raspravljati, no teško je naći hrvatskoga književnika čiji je život bogatiji, raznolikiji i kontroverzniji od Tinovog.
Ujević je živio dvostruki život: genijalan i slavljen pjesnik odbijao se uklopiti u građansko društvo i živjeti po njegovim normama. Od vlastite nesreće i neprilagođenosti bježao je u sebe, osluškujući "šumove u kutiji za razmišljanje" ali i po svijetu: Vrgorac, Makarska, Split, Zagreb, Beograd, Pariz pa opet Zagreb, Krivodol, Split, Brač, Sarajevo ...
Knjiga je snimljena na 7 dvokanalnih kazeta, odnosno 1 CD MP3 na 13 računalnih zapisa u trajanju od 9:35 sati (15348-5 lk)

Kay, Guy Gavriel STABLO LJETA: FIONAVARSKA TAPISERIJA - PRVA KNJIGA
Sve je počelo predavanjem doktora Lorenza Marcusa kada se petero studenata sveučilišta u Torontu upoznalo s čovjekom koji će im promijeniti život. Dr. Marcus, pravim imenom Loren Srebrnplašti, ustvari je čarobnjak koji će im ponuditi da pođu na putovanje kakovo nisu mogli zamisliti ni u najluđim snovima. Do srca prvog od svih svjetova - Fionavara.
Knjiga je snimljena na 9 dvokanalnih kazeta, odnosno 1 CD na 18 računalnih zapisa u trajanju od 13,20 sati (15332-35k).

Matko, Janko             BEZ KRIVNJE KRIVI
Ovaj roman mogao bi se nazvati "dokumentarnim romanom" ili "romanom istine". To je priča o tome kako su se dvoje mladih ljudi, mladić i djevojka, rođeni od iste majke a različitih očeva, ne znajući za vlastito porijeklo i srodstvo, slučajno upoznali, zavoljeli i "ispili ljubav do kraja", te kako je sve to na kraju dovelo do tragedije.
Knjiga je snimljena na 1 CD MP3, odnosno 3 dvokanalne kazete.(15159-62k)

Nedžma                BADEM: INTIMNA PRIČA
"Badem" je erotski roman, dijelom temeljen na autobiografskim pojedinostima, što svojom tematikom ruši predrasude arapskog svijeta otkrivajući seksualni život muslimanske žene. To je priča o Badri, sedamnaestogodišnjoj djevojci koju protiv njezine volje udaju za starijega muškarca. Od nje traže samo nevinost u času vjenčanja, trajnu poslušnost i što bržu trudnoću koja bi obitelji dala muškog nasljednika. Neuobičajenom hrabrošću Badra napušta muža i bježi u grad. Nalazi zaštitu kod nekonvencionalne tete Selme koja će je uvesti u društveni život Tangera. Jedne večeri upoznat će muškarca svoga života -slobodoumnog, bogatog kardiologa posvećenog užitcima.
Knjiga je snimljena na 1 CD MP3 , odnosno 4 dvokanalne kazete.(15271-74k)

Pisac, Andrea DOK NAS SMRT NE RASTAVI ILI TE PRIJE TOGA NE UBIJEM
Dvanaest priča Andree Pisac govori o ljubavi. Ona zna o čemu govorimo kad govorimo o ljubavi: samo o pokušajima da se ona dosegne, o svim mogućim zaprekama koje valja nadići, jer jednom ostvarena ljubav, kao i svako savršenstvo, nema potrebe za govorom. Zato se ljubav u pričama Andree Pisac u nastajanju i nestajanju, u upornim pokušajima produbljivanja i odbacivanja laži - zaručena je s istinom.
Knjiga je snimljena na 1 CD MP3 , odnosno 13 računalnih zapisa u trajanju 5:56 sati. (15428-32k)

DIGITALIZIRANE KNJIGE

Aralica, Ivan Fukara 2 CD 15356-57k
Auel, Jean M. Vatreni kamen 3 CD 15151-52k
Bergman, Ingmar Jesenja sonata 1CD 15155-56k
Blažević, Neda Miranda Ples na pepelu 1 CD 15322-23k
Boccaccio, Giovanni Dekameron i neka manja djela 1CD 15129-30k
Budak, Pero Atelje 1 CD 15259-60k
Budak, Pero Sonata u d-molu 1 CD 15243-44k
Burns, Olive Ann U hladu sasafrasa 1CD 15199-200k
Calvino, Italo Ako jedne zimske noći neki putnik ..1 CD 15137-38k
Calvino, Italo Nevidljivi gradovi 1CD 15133-34k
Carlson, dr. Richard Ne mari za male stvari i ostat će male (POPULARNA ZNANOST) 1 CD 15185-86k
Christie, Agatha Posljednja kuća 1CD 15163-64k
Clark, Mary Higgins Sjeti se 1 CD 15201-02k
Clarke, Arthur C. 2061. odiseja u svemiru
(ZNANSTVENA FANTASTIKA) 1 CD 15247-48k
Clarke, Arthur C. 3001. završna odiseja
(ZNANSTVENA FANTASTIKA) 1CD 15289-90k
Clement, Catherine Theovo putovanje 2 CD 15354-55k
Coben, Harlan Nikom ni riječi 1CD 15412-13k
Conroy, Pat Gospodar plime 2 CD 15336-37k
Davidson, Lionel Kolimski visovi 1CD 15372-73k
Defoe, Daniel Moli Flanders 1CD 15416-17k
De Quincey, Thomas Ispovijesti jednog uživatelja opija (MEMOARI) 1CD 15239-40k
Dosen, Flora Ilirka 1 CD 15414-15k
Dumas, Alexandre Tri mušketira 2 CD 15418-19k
Eadie, Betty J. U zagrljaju svjetlosti 1 CD 15267-68k
Eco, Umberto Baudolino 2 CD 15360-61k
Fielding, Helen Na rubu pameti 1CD 15203-04k
Fine, Annie Kako to reći Liddy 1 CD 15165-66k
Fischer, Marie-Louise Nježna sila 1CD 15384-85k
Flaubert, Gustave Sentimentalni odgoj 2 CD 15420-21k
Follett, Ken Treći blizanac 2 CD 15167-68k
Forsyth, Frederic Četvrti protokol 1CD 15390-91k
Fulghum, Robert Možda (a možda i ne) 1 CD 15297-98k
Fulghum, Robert Uh-oh 1CD 15305-06k
Gallagher, Stephen Noćna mora s anđelom 1CD 15263-64k
Gibran, Kahlil Prorok 1CD 15318-19k
Green, Gerald Istok i Zapad 2 CD 15109-10k
Grey, Zane Duginim tragom 1CD 15101-02k
Grisham, John Čudotvorac 2 CD 15227-28k
Grisham, John Klijent 2 CD 15404-05k
Grisham, John Oporuka 1CD 15187-88k
Hailey, Arthur Aerodrom 2 CD 15344_45k
Harris, Joanne Čokolada 1CD 15388-89k
Hesse, Hermann Noćni leptir 1CD 15293-94k
Homer Priče iz Ilijade i Odiseje (DJEČJA KNJIŽEVNOST) 1CD 15400-Olk
Horvat, Joža Piloti pučina 1 CD 15215-16k
Horvat, Joža Waitapu (DJEČJA KNJIŽEVNOST) 1 CD 15219-20k
Jelačić-Bužimski, Dubravko Trilogija o Martinu 2 CD 15223-24k
Johnston, William M. Austrijski duh (POVIJEST CIVIL.) 2 CD 15358-59k
Kaleb, Vjekoslav Gost i druge pripovijesti 1CD 15125-26k
Keller, Werner Parapsihološki fenomeni (PSIHOLOGIJA) 1CD 15235-36k
Kinkel, Tanja Lutkari 2 CD 15402-04k
Kishon, Ephraim Priručnik za menadžere 1CD 15169-70k
Krantz, Judith Do ponovnog susreta 2 CD 15205-06k
Leon, Donna Acqua alta 1CD 15406-07k
Leon, Donna Smrt u tuđini 1CD 15394-95k
Ludlum, Robert Bourneov ultimatum 3 CD 15231-32k
MacLean, Alistair Topovi s Navaronea 1 CD 15281-82k
Manenica, Bariša Ovisnosti (POPULAR.ZNANOST) 1 CD 15314-15k
Mastretta, Angeles Ljubavni jadi 1 CD 15171-72k
Matko, Janko Svjetlo ugaslih očiju 2 CD 15141-42k
Meršinjak, Saša Lude gljive 1CD 15285-86k
Miller, Henry Mirni dani na Clichyju 1CD 15173-74k
Moliere, Jean Baptiste P. Škrtac, Umišljeni bolesnik 1CD 15121-22k
Mones, Nicole Feniks na kineskoj svili 1 CD 15386-87k
Morgan, Mario Tihi zov Australije 1CD 15189-90k
Morrison, Mario Solomonova pjesma 1CD 15191-92k
Noll, Ingrid Apotekarica 1 CD 15175-76k
Oz, Amos Crna kutija 1 CD 15392-93k
Pavličić, Pavao Pasijans 1 CD 15193-94k
Peck, Morgan Scott Krevet kraj prozora 1 CD 15177-78k
Perez-Reverte, Arturo Slika flamanskog majstora 1CD 15207-08k
Proulx, Annie Obavijesti o kretanju brodova 1CD 15097-98k
Puzo, Mario Omerta 1CD 15398-99k
Robbins, Harold Pirane 1CD 15410-llk
Ruk-Fočić, Božena Moj život s operom (BIOGRAFIJE) 1CD 15301-02k
Saint-Exupery, Antoine de Mali princ 1 CD 15424-25k
Sagan, Francoise Izvjestan osmijeh 1CD 15340-41k
Schine, Cathleen Ljubavno pismo 1CD 15396-97k
Schlink, Bernhard Žena kojoj sam čitao 1CD 15179-80k
Sheldon, Sidney Savršeni planovi 1CD 15209-10k
Leon, Donna Acqua alta 1 CD 15406-07k
Sienkiewicz, Henryk Quo Vadis 2 CD 15113-14k
Simmel, Johannes Mario Afera Nine B. 1CD 15211-12k
Smiley, Jane Tisuću jutara 1 CD    15117-18k
Stahuljak, Višnja Močvarni lovac 1 CD 15251-52k
Steel, Danielle Nestao 1 CD 15181-82k
Tribuson, Goran Osmi okular 1 CD 15277-78k
Tursan, Nada Udomljene orhideje 1 CD 15255-5 6k
Tyler, Anne Vježbe disanja 1 CD 15195-96k
Unsvvorth, Barry Misterij 1 CD 15326-27k
Vine, Barbara Dimnjačarov sin 1 CD 15183-84k
Vrkljan, Irena Smrt dolazi sa suncem 1 CD 15352-53k
Wallace, Irving Peto evanđelje 2 CD 15376-77k
Waltari, Mika Tajna njegovoga kraljevstva 2 CD 15197-98k
Walters, Minette Maska srama   1 CD 15328-29k
Wellman,Paul Teodora 2 CD 15105-06k
Zagorka, Marija Jurić Gricka vještica 3: Malleus maleficarum
 2 CD   15370-71k
Zagorka, Marija Jurić Kneginja iz Petrinjske ulice               1 CD 15145-46k
Zimler, Richard Posljednji lisabonski kabalist 1 CD 15229-30k
Zvveig, Stefan Nestrpljivo srce 2 CD 15149-50k

DODATAK
IZ RADA ORGANIZACIJA KOJA SE BAVE SLIJEPIMA

CENTAR VINKO BEK Donacija od 60.000 kuna

NOVI KLAVIR MALIM GLAZBENICIMA

Zahvaljujući Oriflameovoj donaciji od 60.000 kuna 15 polaznika niže glazbe¬ne škole Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilita¬ciju slijepih i slabovidnih "Vinko Bek" moći će vjež¬bati i nastupati na novom klaviru. Škola je do sada imala samo jedan klavir, stariji više od 50 godina.
- Već godinama pokušava¬mo nabaviti novi klavir jer postojeći nijedan majstor više nije mogao uštimati. Naši učenici glazbom izra¬žavaju sebe i ova donaci¬ja puno nam znači - rekla je jučer ravnateljica Centra "Vinko Bek" Diana Kralj. Glazbenu školu polaze slabovidni i slijepi učeni¬ci Centra "Vinko Bek", ali i učenici oštećenog vida iz redovnih škola. Jedan od njih je Antonio Vicković iz Osnovne škole Ivana Cankara. On ide u četvrti razred niže glazbene škole, a svoj talent pokazao nam je od-sviravši nekoliko skladbi na novom klaviru. Donacija je rezultat huma¬nitarne akcije "Za njihovo bolje sutra" u kojoj su se od prodaje posebno ozna¬čenih proizvoda Oriflamea odvajali novci za školu. Ak¬ciju je podupro i naš pozna¬ti glumac Goran Grgić koji je jučer došao i u centar.

NIKOUNA DRAGICEV1Ć
Večernji list - rubrika Zagreb, 4.12.2008.

DJECA S OŠTEĆENJEM VIDA DOBILA ŠKOLSKU KNJIŽNICU

Osnovna škola Pećine ima prvu knjižnicu za djecu s oštećenjem vida u Hrvatskoj. Knjižničku građu čini nešto više od 200 knjiga, a većinu čine taktilne slikovnice, no tu su i zvučne knjige, nešto stručne literature te društvene igre poput monopolija za slijepe. Uglavnom, ukupno 24 polaznika programa za slijepe i slabovidne školske i predškolske dobi dobila su svoj kutak u kojem će svakodnevno moći proširivati svoje obrazovanje.
Naravno, brojka od 200 knjiga nije idealna i s tim se slažu i tiflopedagoginje Tanja Šupe i Javorka Milković koje rade s djecom u OŠ Pećine, no to je odlično za početak, s obzirom da lektire i udžbenika za slijepe i slabovidne ima vrlo malo.
- Od lektire na brajlici nema ništa, a za cijelu osnovnu školu ima 30-ak knjiga u zvučnom zapisu. Najčešće su to bajke. Problem je što se lektira često mijenja, a prilagodbu knjiga pokriva samo Hrvatska knjižnica za slijepe i slabovidne koja je namijenjena odraslim osobama. Također, udžbenici se svako godine ponovno odobravaju pa se je riskantno uopće upuštati u prilagodbu - kaže Tanja Šupe.
Valja napomenuti da spomenuta 24 učenika i predškolca pohađaju redovnu nastavu u osnovnim školama koje su najbliže njihovom mjestu stanovanja, no u OŠ Pećine dolaze na vježbe u sklopu posebnog programa.
- Broj djece s oštećenjem vida vjerojatno je i veći, no problem je što se slabovidnost ponekad kasno prepoznaje - govori Tanja Šupe.
Uz nedostatak dječje literature za slijepe i slabovidne, problem je i njezina skupoća - s obzirom da su takva izdanja rijetka i nisu konkurentna, taktilne slikovnice, primjerice, koštaju po 400-500 kuna, što je četiri do pet puta više od običnih slikovnica. Zemljopisni atlas je, doduše, subvencioniran od države, no ako netko do njega želi doći u slobodnoj prodaji treba izdvojiti oko 2 tisuće kuna.
- Najbolje je pokriven četvrti razred, dosta je dobro i s petim, no s ostalim razredima situacija nije idealna - kaže Javorka Milković.
Riječka knjižnica otvorena je zahvaljujući angažmanu Grada Rijeke i Lions cluba Rijeka, a tu su i donacije privatnih poduzeća. Prostor u školi za djelatnost tiflopedagoga (defektolozi koji rade s djecom s oštećenjem vida) uredio je poznati arhitekt Idis Turato. Uza sav trud osoblja, problem je što nije pokriveno više od pola literature koja je dostupna djeci bez problema s vidom. Uz poneke iznimke poput Harryja Pottera kojeg je u audiozapisu objavio sam izdavač, sve ostaje na entuzijazmu udruga slijepih.
- Slijepa djeca, na žalost, ni ne mogu razviti interes za kknjiževnost jer im se gotovo ništa ni ne nudi - zaključuje Tanja Šupe.

http://www.korzo.net/
15 Prosinac 2008.

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI PREZENTIRANO RAČUNALO ZA SLIJEPE I SLABOVIDNE OSOBE

Slijepima bliža knjižna građa
ZADAR - U Znanstvenoj knjižnici Zadar jučer je prezentirano 35.000 kuna vri¬jedno računalo s dodatnom opremom za slijepe i slabovidne osobe koje će im omogućiti korištenje knjižnične građe, ali i pretraživanje interneta i, rada na računalu. Ovim je predstavljanjem Znanstvena knjižnica obilj¬ežila jučerašnji Međunarodni dan osoba s invaliditetom.
- Cilj ovog projekta je rav¬nopravna uključenost slijepih i slabovidnih osoba u lokalnu zajednicu i društvo u cjelini, rekla je prilikom predstavijanja Milenka Bukvić, rav-nateljica Znanstvene knjiž¬nice i zahvalila HT-u, Gradu Zadru i Zadarskoj županiji koji su financijiski pomogli nabavu ovog uređaja.
Bukvić je objasnila kako ova usluga uključuje nabavu tehničke opreme i to ra¬čunala s govornom jedini¬com, čitačem ekrana i ručnim računalom, MP3 CD plaver s kasetofonom i slušalicama. Osim ovoga nabavili su i elektroničko povećalo za slabovidne namijenjeno čitanju novina i časopisa te računalni program za uvećanje sadržaja na ekranu.
- Osim tehničke opreme nabavili smo knjižničnu građu i to početnice na brajici, zvučne knjige na CD-ima i audio kasetama za djecu predškolskog i školskog uzrasta te s područja lijepe književnosti i popularne zna¬nosti za odrasle. Također smo nabavili i udžbenike, stručne i znanstvene knjige na CD-ima i kasetama za po¬trebe studenata, dodala je Bukvić.
Do kraja godine knjižnica namjerava nabaviti Brajev redak i pisač na brajici kao i mikrofilm skener koji će omogućiti bržu digitalizaciju građe i uporabu te građe za slijepe i slabovidne osobe.
Na predstavljanje računala došao je i Branko Began, predstavnik Udruge slijepih Zadarske županije koji je zahvalio svim donatorima ko¬ji su omogućili nabavu ovog vrijednog uređaja.
- Do sada se uložilo mnogo truda, ali još se treba uložiti kako bismo slijepe unapri¬jedili da se služe računalima i da su na taj način bliži svojoj okolini, rekao je Began.

Iz pisanog u govorni oblik
Ovo je u principu normalno računalo s malo jačim hardverom koji ima poseban program koji informacije s ekrana prevodi iz pisanog u govorni oblik i na taj način ih "čita" slijepoj ili slabovidnoj osobi, objasnio je okupljenima Igor Čolak, djelatnik knjižnice koji je pomogao uspostavu usluge za slijepe i slabovidne osobe.

Korak naprijed
Rad na računalu demonstrirao je Denis Rudić koji je u potpunosti slijep i na ovaj način mu je olakšano služenje računalom kako za učenje tako i za zabavu, odnosno pretraživanje interneta ili elektroničke pošte.
- Studiram psihologiju i ovo računalo će mi uvelike olakšati učenje i pripremanje ispita jer ovdje mogu u miru učiti, rekao je Rudić. On je objasnio kako je potpuno slijep već deset godina zbog dijabetesa i kako mu u svakodnevnom životu pomaže njegova vjerna pratnja kujica Taša koja je školovani pas vodič slijepih. Uz nju živi već pet mjeseci, a prije nje je devet godina imao još jednu kujicu koja je, kako je rekao, otišla u zasluženu mirovinu. Rudić je ispričao kako je kroz godine doživio mnoge neugodne situacije zbog needuciranih ljudi koji mu nisu dopuštali ulazak u neke zgrade sa psom. Ipak, kaže kako se u zadnjih pet godina situacija počela mijenjati nabolje.
-  Moramo još mnogo raditi na osamostaljivanju i zapošljavanju slijepih osoba u Zadarskoj županiji, jer je od 250 slijepih osoba samo troje samostalnih, upozorio je Rudić.

Anamarija BILAN
Zadarski list, 4.12.2008.

NAJ-ČITAČE NAGRADILI KNJIGAMA

Knjižnica i čitaonica Fran Galović nagradila je ovogodišnje članove koji su tijekom mjeseci posudili i pročitali najviše knjiga poklonivši im popularne suvremene naslovime i priznanja. Kako je koprivnička knjižnica među rijetkim instituci¬jama u Hrvatskoj koja nudi i zvuč¬ne knjige, nagrade su primili i slijepi i slabovidni čla¬novi zbog čijeg je sve većeg inte¬resa za knjigama Knjižnica otku¬pila još 40 novih naslova.

Podravski list, 15.12.2008.

HT MUZEJ IZLOŽBA "PISAĆI STROJEVI"

Povijest; utkana u metalnu tipkovnicu

Ova zanimljiva izložba uređaja na koje smo u eri računala gotovo zaboravili može se razgledati do sredine travnja

U HT muzeju je 18. prosinca otvorena izložba "Pisaći stroje¬vi". Naš ju je muzej organizirao u suradnji sa zagrebačkim Tiflološkim muzejom i Tehničkim muzejom, te Hrvatskim stenografskim društvom. Na otvaranju izložbe govorili su vodite¬ljica HT muzeja Dunja Majnarić Radošević. autor izložbe Nedjeljko Nižić te Bran¬ka Maurović, suosnivačica nacionalne strukovne udruge Hrvatska poslovna tajnica, viša predavačica na Visokoj školi za poslovanje i upravljanje u Zaprešiću te autorica i vlasnica projekta Godišnja nagrada EA za najbolje hrvatske tajnice. Nedjeljko Nižić je izjavio kako zanimljivi izlošci svjedoče o brojnim važnim funkcijama pisaćih strojeva, osobito tijekom 20. stoljeća. Oni nisu pridonijeli samo učinkovitom ispunjavanju poslovnih zadataka već su bili i "najbolji prijatelji" brojnim piscima, a neki od izloženih strojeva omogućili su i slijepim, te slabovidnim osobama da se obrazuju i
izbore za ravnopravnost u društvu.

Halo! (HT - Hrvatske telekomunikacije), 1.12.2008.

POKLON LIONS KLUB 'SPLIT DAROVAO MHAS

Maketa Splita za slijepe

Izaslanstvo Lions kluba Split Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika uručilo je brončani odljev središnjeg dijela makete Dioklecijano¬ve palače. Poklon je primio ravnatelj Muzeja Tomislav Šeparović te muzejska peda¬goginja Lada Laura, koji su izrazili zahvalnost, i to mo¬nografijama Starohrvatska baština i Vodičem po srednjo¬vjekovnom Splitu.
Lionsi Damir Vesanović (predsjednik). Siniša Tartaglia, Leo Kuret i Ante Ćićo Ganza, povodom primopre¬daje segmenta bronćanog od¬ljeva makete s Rive. istaknuli su da je ovaj poklon dio veli¬kog projekta "Split 1700" te do-prinos aktivnostima Muzeja i njegova pedagoškog odjela.
Važno je spomenuti da je po¬klon namijenjen i prilagođen slijepim i slabovidnim osoba¬ma, kao i skorašnjoj taktilnoj izložbi koja će u suradnji s Muzejem Omero iz Ancone biti postavljena u MHAS-u.
- Drago nam je da našom maketom možemo sudjelovati u ovako interesantnom i bitnom projektu, te time omo-gućiti da i oni koji ne mogu vi¬djeti, dodirom mogu iskusiti jedno umjetničko djelo - na¬glasio je Vesanović.
Novi stalni postav Muze¬ja, čija je priprema u tijeku, sadržavat će i pokoji taktilni eksponat te omogućiti slije-pim i slabovidnim osobama da dodirom otkriju dio hrvat-ske ranosrednjovjekovne ba¬štine.                    

ANA JERKOVIĆ
Slobodna Dalmacija, 22.12.2008.

USPJESI SLIJEPIH POJEDINACA

BRAJICA DONIJELA SREĆU

Ja vjerujem da su ljudi dobri, a či¬nim sve da se ne uvjerim u su¬protno - ističe Marija Mustač pre¬pričavajući nam svoj život osobe s invaliditetom.
Vid je ta danas zaposlenica Grad¬skog ureda za zdravstvo, rad, so¬cijalnu zaštitu i branitelje izgubila u dvadeset i osmoj godini, ali je to nije spriječilo da postane uspješnija od mnogih.
- U četvrtom razredu srednje po¬javila se bolest, atrofija vidnog živca, a studij marketinga na eko¬nomiji završila sam kao slabovidna osoba, videći samo na jedno oko. Prvi posao našla sam u Ča¬kovcu u blizini rodnog mjesta. No, tada mi je teže od sljepoće padao odnos šefice prema meni. Dospjela sam u teško psihičko stanje saznavši da se bolest ne može izliječiti, a nerazumijevanje i omalovažavanje natjeralo me je da potražim novi posao - govori nam Marija. - Nisam željela da me umirove i otisnula sam se u Zagreb na osposobljavanje za te¬lefonisticu. No, za taj sam se posao morala prekvalificirati iz VSS-a u SSS, jer tadašnja tehnologija nije pratila moju razinu obrazovanja. Uključila sam se u pro¬gram centra Vinko Bek, gdje sam učila Brailleovo pismo, kretanje uz pomoć bijelog štapa i sve dru¬ge stvari koje život znače, a koje „zdrave" osobe uzimaju zdravo za gotovo.
No, Marija je borac koji se ne pre¬daje. U Zagrebu je među prvima u Hrvatskoj završila tečaj za rad na računalu s govornom jedini¬com na hrvatskom jeziku. Potom je uz pomoć Zavoda za mirovin¬sko dobila opremu, odnosno elektroničku bilježnicu, što joj je omogućilo da radi kao akadem¬ski obrazovana osoba. Na mjestu tajnice zagrebačke Udruge slije¬pih provela je 10 godina, a onda je na natječaju dobila posao u Uredu za zdravstvo.
- Najsretniji i najvažniji dan u mom životu nakon gubitka vida bilo mi je ponovno opismenjava¬nje uz pomoć "brajice". Naučila sam se sama kretati kroz grad do posla. Niskopodni tramvaj velika su mi pomoć jer imaju zvučnu signalizaciju. No, ni ljuba¬znih ljudi u Zagrebu ne nedosta¬je. Uglavnom me obavještavaju koji tramvaj dolazi. Ozvučena ra¬skrižja također pomažu, ali ono u Miramarskoj prelazim u dvije fa¬ze jer se i pješacima i autima isto¬vremeno pali zeleno svjetlo. U slobodno vrijeme Marija voli s kolegicama otići na kavu i na trž-nicu, uživati u njenim zvukovima i mirisima, a rado i planinari na¬šom lijepom Medvednicom.
- Smatram se sretnom osobom, a ni danas kada sam već mnogo postigla ne odustajem. Upravo sam na tečaju engleskog jezika - kroz smijeh nam govori Marija.

Sanja Knjaz
Zagreb.hr 28. 11. 2008.

DANKO TOMANIĆ

Iz ćupa tame u radost mira i punine

Pjesme Danka Tomanića pronijele su biblijske istine, dodirnule srca bro¬jnih kršćana širom Hrvatske i izvan nje. Kad se uzme u obzir da je Danko slijepa os¬oba koja ih stvara i izvodi i da je iz našega grada, onda to ima dodatnu važnost. Povod za ovaj intervju bilo je obilježavanje 20 godina autorskog rada koncer¬tom prije mjesec dana u Kazalištu 21 u Sisku, čiji su odjeci vrlo dobri. Pred is¬punjenom dvoranom nastu¬pilo je 11 osoba uključujući Danka i pet vokala, a na zidu su projicirane slike "prirodnih ljepota i biblijski citati. Prateći bend Adonaj došao je iz Međimurja.
NST: Možete li nam reći u par riječi o sebi?
D. TOMANić - Najteže mi je govoriti o sebi. Želio bih da o meni govori ono što stvaram. Imam 44 godine, oženjen sam, imam sina, radim, a u svoje slobodno vrijeme sviram gitaru i bavim se duhovnom glaz¬bom.
NST: Danko, tijekom izvođenja svojih pjesama reagirate i kontaktirate s publikom kao da imate vid. Kako je to moguće?
D. TOMANIĆ: - Rekao bih da slijepe osobe, koje su
- percipirale da ne mogu vid¬jeti, razvile neke druge spo-sobnosti i tako anulirale svoj nedostatak vida. Onome tko je ovisan o svom vidu to može biti nejasno kako čovjek može funkcionirati, a zapravo može. Meni je potrebna tuđa pomoć da bi me se negdje dovezlo i slično, ali puno stvari mogu odraditi sam.
NST: Da li ste od rođenja slijepi?
D. TOMANIĆ:-Od rođenja sam imao problema s vi¬dom, ali u pubertetu sam „ga ubrzano gubio tako da sam nakon prvog razreda gimnazije morao prekinuti školovanje i nastaviti ga u Školi za stabovidne i slijepe u Zagrebu. Sad vidim samo da je dan i da je noć i ništa više.
NST: Tko je Danko u području hrvatske glazbe gdje se afirmirao rame uz rame s osobama koje vide?
D. TOMANIĆ: - Ono što me ispunjava želim reći kroz glazbu ljudima koji me slušaju. Bavim se duhovnom glazbom, jer me je ona dot¬aknula. Prvenstveno me je dotaknuo Krist koji mi se objavio, dotakli su me bib¬lijski tekstovi koji su istina i mislim da je dobro da pje¬vam o istini.
Prije duhovne glazbe bavio sam se šansonom. Nastupao sam na večerima šansone i nekim drugim glazbenim manifestacijama.
Prestao sam se baviti tom glazbom jer sam vidio kako funkcionira taj šou biznis. Vidio sam početke karijera nekih pjevača kao što su Jasna Zlokić i Severina. Tada sam se družio s vjernicima i s Biblijom, uvidjevši da je taj svijet krivo postavljen i po¬bjegao sam iz njega.
NST: Da li vas je gubitak vida potaknuo na pjevan-je duhovnih pjesama?
D. TOMANIĆ.- Ne. Ono što me privuklo duhovnoj pjesmi je punina sadržaja. To ne bih povezao sa svojim vidom nego s bogatstvom Božje riječi. Dakle, bliski odnos s Bogom je pretho¬dio bavljenju duhovnom glazbom. Našao sam veliko litereno bogatstvo u toj riječi. Bio sam ateist i rastao sam u kući u kojoj se vjera nije prakticirala. Tražio sam duhovnu puninu npr. kroz transcendentalnu medit¬aciju i vjerovao da ću tako pobjeći od sebe, da ću ne znam što sve neću i na¬kon godinu-dvije vidio sam da je to šuplje. Onda sam došao u kontakt s ljudima koji su bili drugačiji od dru¬gih, koji su zračili nečim što sam htio znati, što je to. Dakle, svjedočanstvo drugih ljudi navelo me da i ja zagrizem u Riječ Božju. Kad sam prvi put držao Bib¬liju u ruci imao sam prema njoj strahopoštovanje jer je to Božja objava, a ja je prvi put držim. Imam dojam da sam bio u nekom velikom ćupu do tada i bilo mi je žao kako to ljudi ne znaju što Bog poručuje.
NST: Što se promijenilo u vašem životu nakon što ste napustili mrak tog ćupa?
D. TOMANIĆ: Dobio sam puninu života. Shvatio sam tko sam i da je Bogu stalo do mene i da sa mnom ima nekakav plan. Shvatio sam da nikud više nisam mogao pobjeći od toga i kamo god da krenem on je uz mene.
NST: Kad ste napokon spoznali da ste nepovrat¬no izgubili vid, kako ste se osjećali s obzirom na saznanje da su vam neke životne šanse neost¬varive?
D. TOMANIĆ: - Nema neostvarivih šansi. To ne postoji. Gubitak ne može biti prepreka i granica. Neki hendikepirani očekuju samo pomoć i samosažaljavaju se, prepuštajući se svom hendikepu, ne čineći ni ono što bi mogli, a kamoli ono što ne mogu.
To je stvar duha. Meni to ništa ne znači hoću li ja neku stvar vidjeti ili ne. Npr. kad jedem jabuku, a ne vi¬dim je. I vi kad je zagrizete ne vidite ju. Bog mi je dao jako puno dobrih prijatelja koji su bili uvijek uz mene kad mi je bilo teško. Dao mi je suradnike koji su to umjesto mene mogli. Oni su to radili sa zadovoljst¬vom.
NST: Možete li nav¬esti neke slijepe osobe iz Hrvatske iz svijeta glaz¬be koje se ravnopravno nadmeću s osobama koje vide?
D. TOMANIĆ: - Uzet ćemo Ćiru Gašparca, Tomislava Brajšu, a iz svijeta Ray Charles, Stevie Wonder.
Dakle, moglo bi se reći da ste kao sijepi pjevač duhovnih pjesama jedin¬stvena pojava u našim područjima. Jedan od vaših većih uspjeha je bila nominacija u najuži izbor za nagradu Porin u području duhovne glazbe s CD-om koji se zove Tvoje nebo.
2002. godine, nominiran sam za Porin. Tad je pobije¬dio ansambl Lado sa svojim napjevima.
Moj uspjeh? Što je to? Moj uspjeh je kad ja sviram, a ljudi prepoznaju da pje¬vam iskreno.
Za mene je nagrada aplauz. Važna mi je komu¬nikacija s ljudima.
NST: Da li bi se to moglo nazvati evangelizacijom kroz glazbu?
D. TOMANIČ: - Može i tako se zvati. Zapravo želim reći što je Bog meni učinio i na koji ga ja način slavim kroz pjesmu. Da li je to evangelizacija ili nije? To je više moje svjedočanstvo.
NST: Gdje ste nastu¬pali?
D. TOMANIĆ - Nastupao sam u novoj dvorani u Krapini, U Dubrovniku na Lazaretima, u Domu hrvatske vojske u Šibeniku, nastupao sam u Zorindomu u Karlo¬vcu, u Hrvatskom glaz¬benom zavodu u Zagrebu, u Zagrebačkoj katedrali, u crkvi Sv. Franje na Kaptolu, u Vukovaru, u Čakovcu, u Puli, u Rijeci, u Osijeku, u Slavonskom Brodu u pros¬torijama Matice hrvatske, u Varaždinu sam svirao, u Koprivnici, u Splitu , u Supetru, u Sisku sam često svirao, u Kutini, nedavno sam došao iz Čapljine. Spre-mam se za novogodišnji koncert u Sarajevu. Svirao sam u Njemačkoj, Švedskoj, Austriji, Sloveniji...
NST: Kako reagiraju lju¬di na vaše nastupe.
D. TOMANIĆ - Prošli tje¬dan mi je čovjek rekao da sam mu produžio život deset godina. Ljudi u tim pjesmama mogu prepozna¬ti svoj stav i svoje stanje. Često puta kažu da je to ono što su oni htjeli reći, ali nisu mogli se izraziti.
NST: Član ste Baptističke kršćanske crkve. Da li je to što vi pjevate baština te crkve?
D. TOMANIĆ: - To je općenito biblijska baština. Meni je prvenstveni cilj predstaviti Božju istinu, da moje pjesme govore da je Krist Put, Istina i Život. Njega želim proslaviti isto. U mojim pjesmama nema sadržaja koji bi se mogli kositi s bilo kojom dog¬mom.
NST: Kako vas ljudi zovu da im dođete pjevati?
D. TOMANIĆ: - To funk¬cionira zanimljivo. Obično me čuju na koncertima. Na primjer u publici sjedi netko iz Ljubljane i on me zovne da dođem u Sloveniju itd. Moje se pjesme mogu čuti na radiju, ima ih i na You tube, na Hrvatskom katoličkom radiju. Mir Međugorja, na inernetu ima TVR radio preko radio Tirane i Monte Karla. Duhavna stvarnost je moj izdavač. Mojih CD-a ima i u Japanu. Ljudi koji ne poznaju hrvatski jezik prepoznaju duh.
NST: Koju biste pjes¬mu izdvojili s CD-a Tvoje nebu? Recite nam kako je nastala.
D. TOMANIĆ: - Jedna od tih pjesama je pjesma Miomiris. Nastala je po tek¬stu koji je star 2600 godi¬na. Prorok Jeremija je tada rekao jedno pitanje: "Na što se tuže živi ljudi?" A odgov¬or je: „Svatko na svoj gri¬jeh." Ta istina i danas vrijedi za nas. Ili pjesma Ti si od vječnosti je inspirirana 93. psalmom koji je maltene prepisan: „U sjaj zaodjeven Gospod kraljuje..." I onda se ja obraćam Bogu: „Neka bude volja tvoja kad je već sve tako. Od samog iskona si ti. Tvoja mi je milost bolja jer ti si od vječnosti." Ja sam sebe stavio u taj psalam ili sam taj psalam prispodobio nekim svojim mislima. Hvalospjev ljubavi kaže: „Ljubav je dobrostiva, sve prašta, sve zaboravlja, ne prolazi nikad..", a Bog je taj koji je takav. Dakle, Bog je ljubav, Bog je neprolazan i Bog treba biti u meni i tre¬bam imati sve te osobine i kad to ne bih imao bio bih prazan kao cimbal što zveči. I onda se u jednom trenutku stanem i upitam: "Čovječe! A kakav će biti moj susret s Bogom, ako ja to sve ne budem imao!?" I tad slijedi refren:" Jednom kad zasta¬nem, kad licem u lice spoz¬nam, razvit ću sve zastave jer sam pozvan." Ja čekam taj susret sa svojim Gos¬podinom, to bih rekao. To me raduje. To nije problem. Meni je smrt dobitak, kao što bi Pavle rekao.
Na poleđini tog CD-a piše: „Da, Gospodine! Ja čvrsto vjerujem da si ti mesija, Sin Božji." Vi se Bogu obraćate kao nekom tko vas sluša, tko je živ pored vas.
To je citat iz evanđelja po Ivanu. Bog je sveprisutan i dozvoljava tu komuni¬kaciju. On mene čuje i uvi¬jek komunicira. Kad ga ne čujem nije problem u Bogu već u meni, a to se desi. Ja ga osjećam u svom životu. On mi je dao mir i radost. Ja ga mogu doživjeti i fizički da je tu.
NST: Kako možemo opi¬sati taj osjećaj?
D. TOMANIĆ: Kako možemo opisati samoću? Ljudi kažu znam da sam se s njim probudio, da sam s njim otišao na posao, on me uvijek prati, a pitanje je koliko sam ja tog svjestan
D. TOMANIĆ: Kako možemo opisati samoću? Ljudi kažu znam da sam se s njim probudio, da sam s njim otišao na posao, on me uvijek prati, a pitanje je koliko sam ja tog svjestan ili ne.
NST: Kako je prošlo ovih vaših 20 godina?
D. TOMANIĆ: - Moglo bi se reći brzo. lako sam sni¬mio samo 2 CD-a, upoznao sam na tisuće ljudi i malo mi je žao što još više nisam radio.
NST: Koji je vaš životni poziv, misija? Koju biste poruku uputili našim čitateljima na kraju?
D. TOMANIĆ: - Pre¬poznajem da sam Bogu potreban u ovoj službi. Želja mi je ovaj posao nastaviti i dalje. Poruka ljudima je da se ne ugledaju u mene, da se nitko ne ugleda u čovjeka, već u Boga Krista Gospodina i sve ono što je zapisano u Božjoj riječi. U meni neće ništa dobro vid¬jeti. Možda ću nekog i sablaznit kao čovjek.
NST: Ali vi se niste pre¬dali unatoč vašoj sljepoći. Zar vaš primjer čovjeka koji se nije predao, ne može nekom biti poticaj?
D. TOMANIĆ: - Ponosan sam na to. Ali htio bih reći da ja nisam taj, već Bog koji mi je ponudio tu mogućnost, jer on će lju¬dima dati tu mogućnost, a ne ja. Neka traže taj glas. Ja sam ga tražio, pa sam ga našao. Nek ne bježe od njega. Nek ne okreću glavu. To je poruka. Da prihvate vječnu istinu. Dat će im kao što je i meni - ljubav.

Nada TUŠAK
Novi Sisački tjednik, 11.12.2008.

for download software click here visit mac software site softwareunlim.net visit site