Objava Svjetske unije slijepih povodom proglašavanja Svjetskog dana Brailleevog pisma

Objava Svjetske unije slijepih povodom proglašavanja Svjetskog dana Brailleevog pisma

Generalna skupština Ujedinjenih naroda prihvatila je 17. prosinca 2018. godine prijedlog Svjetske unije slijepih te obilježavanje Svjetskog dana Brailleevog pisma. Svrha ovog dana koji će se obilježavati 4. siječnja jest dizanje svijesti o važnosti brajice, kako bi se pisana riječ prenijela u taktilni oblik za dobrobit slijepih i slabovidnih osoba u cijelom svijetu.

Članice Svjetske unije slijepih (WBU) i partneri iz cijelog svijeta reagirali su na ove vijesti s oduševljenjem. "Ovo je krasno postignuće, budući da je brajica preduvjet pismenosti slijepih osoba. Pismenost je pak temelj obrazovanja i zapošljavanja", rekao je Predsjednik WBU Fred Schroeder, u sjedištu UN-a u New Yorku. Njegov puni komentar možete naći na sljedećoj poveznici: https://www.youtube.com/watch?time_continue=29&v=uWwwLjBiG80

Potpredsjednica Donatilla Kanimba rekla je: „Ovo je sjajna prilika za zagovaranje brajice kao najvažnijeg alata pismenosti zajednice slijepih. Vjerujemo da je čitanje ljudsko pravo i stoga smo zahvalni da je UN prepoznao to pravo. Apeliramo na vlade da također prepoznaju ovo pravo i u školama omoguće učenje brajice."

Počasna članica WBU i bivša predsjednica Penny Hartin rekla je: "Ovo su zaista sjajne vijesti! Lijepo je da je UN prepoznao važnost brajice. Malo je inovacija koje su bile značajnije u utjecaju koji su imale na život osoba s invaliditetom, kao što je to izum brajice. Brajica nastavlja doprinositi neovisnosti, pismenosti i osnaživanju milijuna slijepih ljudi u cijelom svijetu. Nasuprot modernoj tehnologiji koja je preskupa za većinu slijepih, brajica se može pisati i čitati koristeći najjednostavnije alate koji se mogu koristiti bilo gdje, bez obzira na ekonomske, zemljopisne ili jezične barijere."

Generalni tajnik WBU Ajai Kummar Mittal rekao je da je brajica ključna za predmete koji zahtijevaju intenzivno proučavanje, kao što su matematika, znanost, gramatika, semantika, fonetika itd. Zato ostaje doajen sistema koji omogućava osobama s oštećenjem vida pristup znanju, što je glavni izvor osnaživanja.

Odluka će biti objavljena na mrežnim stranicama www.un.org i www.worldblindunion.org.

for download software click here visit mac software site softwareunlim.net visit site