Dobrodošli na stranicu Hrvatskog saveza slijepih

Rad Saveza je sufinanciran sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u okviru Sporazuma o Razvojnoj suradnji u području Centara znanja za društveni razvoj u RH

TOČNE I PRAVODOBNE INFORMACIJE O KORONAVIRUSU

Pozivamo sve članove da za relevantne i točne informacije o koronavirusu koriste službenu stranicu Vlade RH www.koronavirus.hr.

Na navedenoj stranici nalaze se brojne informacije vezane uz činjenice o bolesti, savjeti kako se zaštititi, važni brojevi telefona za informacije i psihološku pomoć, brojevi posebnih ambulanti po gradovima te najnovije vijesti.

***********************************************************************************************************************************************************

OBAVIJEST O RADU HRVATSKOG SAVEZA SLIJEPIH

Zbog štete uzrokovane potresom na području Grada Zagreba, službene prostorije na adresi Draškovićeva 80/1 privremeno su izvan funkcije. Također su zatvoreni prostori očne protetike i ekonomata (ulaz iz Šenoine 34), a fiksne telefonske linije obustavljene. Stoga molimo članove i ostale građane da do daljnjega odgode dolazak na navedene lokacije.

Rad sa strankama do daljnjega se odvija telefonski ili putem elektroničke pošte. Primanje doznaka, isporuka i prodaja pomagala obavlja se isključivo poštom.

Videća pratiteljica trenutno ne obavlja poslove videćeg pratitelja, no postoji mogućnost dostave živežnih namirnica i lijekova za osobe s oštećenjem vida koje žive same te su u potrebi na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Stručna služba i dalje je dostupna radnim danom od 8:00 do 16:00 na sljedeće adrese elektroničke pošte i mobilne linije:

Izvršna direktorica Andreja Veljača, dipl. iur.
091 4646 105; andreja.veljaca@savez-slijepih.hr

Ana Vrbanić, prof. psih.
091 6028 602; ana.vrbanic@savez-slijepih.hr

Područje defektologije: Mladena Funtek, mag. rehab. educ.
091 6028 611; mladena.funtek@savez-slijepih.hr

Područje socijalnog rada:
Lovorka Horvačić, dipl. soc. radnik
091 4646 102; lovorka.horvacic@savez-slijepih.hr

Mateja Rajnović, mag.soc.rad.
098 418 790; mateja.rajnovic@savez-slijepih.hr

Područje elektroničkih pomagala: Bruno Tot, mag. phon., mag.inf.
091 5268 119; bruno.tot@savez-slijepih.hr

Područje prava: Petar Glavaš, dipl. iur
098 717 188; petar.glavas@savez-slijepih.hr

Očna protetika: Vinka Hrgovčić-Cvetko, prof. def.
01/4812 505; 091 4646 104; vinka.cvetko@savez-slijepih.hr

Računovodstvo:
Dolores Mušija, mag. oec.
091 6028 601; dolores.musija@savez-slijepih.hr

Katarina Hržina, oec.
091 4646 103; katarina.hrzina@savez-slijepih.hr

Ekonomat: Mladen Menićanin
01/ 4812 503; 091 5758 180; mladen.menicanin@savez-slijepih.hr

Diana Vrabec
01/4812 501; 091 4646 110

Videća pratiteljica: Vladimira Buvinić
097 737 4287; vladimira.buvinic@savez-slijepih.hr

Pravodobne i točne informacije o koronavirusu dostupne su na službenoj stranici Vlade RH: https://www.koronavirus.hr/.

Na istoj stranici nalaze se važni brojevi za informiranje i psihološku pomoć: https://www.koronavirus.hr/vazni-brojevi/56

Još jednom naglašavamo važnost odgovornog ponašanja i pridržavanje svih uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Priopćenje za javnost:

POSTUPANJE OSOBA S INVALIDITETOM, UDRUGA I OBITELJI VEZANO UZ SPRJEČAVANJE ŠIRENJA COVID-19

Obzirom na posljednje preporuke Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u odnosu na izbjegavanje okupljanja većeg broja osoba, posebno osoba u povećanom riziku od zaraze, preporučujem svim udrugama i pružateljima usluga za osobe s invaliditetom da ograniče odnosno obustave provedbu svojih programa i aktivnosti koje podrazumijevaju okupljanje i istovremeni boravak većeg broja djece s teškoćama u razvoju odnosno odraslih osoba s invaliditetom, neovisno u kojem djelu Hrvatske se nalaze.

Apeliramo i na roditelje djece s teškoćama u razvoju i odraslih osoba s invaliditetom da se dosljedno pridržavaju preporuka Kriznog stožera i pružatelja usluga vezano uz izbjegavanje rizika zaraze, obzirom da se radi o populaciji kod koje bi eventualna bolnička karantena podrazumijevala dodatnu prilagodbu uvjeta, obavezno prisustvo roditelja odnosno skrbnika, čime bi se višestruko otežala organizacija liječenja i skrbi.

Preporučujemo Kriznom stožeru da planira odnosno osigura i sve potrebne mjere za prihvat, liječenje i sigurnost za osobe s invaliditetom, ovisno o njihovim specifičnim potrebama.

Anka Slonjšak, Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom

14.03.2020.

OBAVIJEST - PRILAGODBA RADA S OBZIROM NA COVID-19

Poštovani,

prateći razvoj događanja oko epidemiološke situacije vezane uz koronavirus COVID-19, iz preventivnih razloga do daljnjega ograničavamo usluge videćeg pratitelja, direktnog rada sa strankama i pružanja usluga na terenu.

Također, smatrajući populaciju slijepih osobito ranjivom i ugroženom skupinom preporučamo odgodu svih okupljanja, edukacija, radionica i sastanaka.

Zbog nesigurne prirode trenutne situacije ne možemo predvidjeti koliko dugo će navedene usluge i aktivnosti biti ograničene, niti hoće li biti potrebne dodatne prilagodbe, sukladno službenim mjerama i ograničenjima.

Redovito ćemo Vas obavještavati o ovoj temi i bilo kakvim eventualnim promjenama.

Vjerujući u osobnu odgovornost svakog pojedinca, pozivamo Vas na odgovorno ponašanje i poštovanje preporuka nadležnih službi.

Hvala na razumijevanju.

12.03.2020.

Na konferenciji „Kroz život samostalno“, koju je 4. ožujka 2019. organizirao Savez slijepih Crne Gore u okviru istoimenog projekta, ispred Hrvatskog saveza slijepih sudjelovale su Izvršna direktorica Andreja Veljača i edukacijska rehabilitatorica Mladena Funtek. Tom prilikom su prenijele informacije i podijelile iskustva o djelovanju Hrvatskog saveza slijepih u području podrške samostalnom kretanju i neovisnosti osoba s oštećenjem vida.

Detaljnije informacije, kao i snimke govornika s konferencije možete preuzeti na sljedećoj poveznici:

Poziv EBU na sudjelovanje u 14. Onkyo svjetskom natjecanju u pisanju eseja o brajici

Europska unija slijepih objavila je poziv za sudjelovanje u 14. Onkyo natjecanju u pisanju eseja o brajici. Pozivamo sve zainteresirane da svoje radove pošalju najkasnije do 18. svibnja na e-mail ana.vrbanic@savez-slijepih.hr, a opća pravila sudjelovanja pročitajte u nastavku.

OPĆA PRAVILA

1. Svrha i teme

1.1. Natjecanje za područje Europe vodi Europska unija slijepih (EBU) u ime korporacije Onkyo, sa svrhom promocije brajice kao temelja pristupa informacijama i socijalne uključenosti slijepih osoba.

1.2. Predlažemo različite teme, kako bi se sudionici mogli osvrnuti na važnost brajice iz nekoliko perspektiva. Uz niže predložene teme, sudionici mogu izabrati i druge teme koje se odnose na upotrebu brajice.

Predložene teme:
- Uloga brajice u unaprjeđenju sudjelovanja u političkom, ekonomskom, kulturnom, obrazovnom, socijalnom i obiteljskom životu
- Brajica u doba tehnologije
- Korištenje brajice u svakoj životnoj dobi
- Brajica i glasanje
- Život s brajicom (potičemo profesore, transkriptore, one koji koriste brajicu ili bi ju željeli koristiti, da pišu o njenoj ulozi)
- Potičemo činjenični opis potencijalnih inovacija, proizvoda i ideja za promociju brajice u Europi
- Zabavne priče o brajici
- Budućnost brajice
- Prednosti i nedostaci brajice u odnosu na govorne programe i snimljene knjige i dokumente
- Brajica i glazba
- Brajica i pristupačnost turizmu
- Igra s brajicom
- Tajni jezik brajice.

Autore tekstova pozivamo na maštovitu interpretaciju, kreativnost, te korištenje različitih formata kao što su pismo, pjesma ili intervju.

2. Opći uvjeti

2.1. Sudionici
U natjecanju mogu sudjelovati sve osobe koje koriste brajicu čije je prebivalište u zemlji članici EBU i Izraelu, bez obzira na dob.Dozvoljeno je uzastopno sudjelovanje svake godine, osim za dobitnika prve nagrade koji ne može sudjelovati u natjecanju 3 godine od dobitka nagrade.Profesionalni pisci, odnosno osobe koje redovito objavljuju tekstove na otvorenom tržištu za novac, ne mogu sudjelovati u natjecanju.

2.2. Eseji
Eseje treba poslati u digitalnom formatu.
Sudionici ne mogu prijaviti više od jednog eseja.
Eseji koji su prijavljivani prethodnih godina ne mogu ponovo biti prijavljeni.
Eseji su na materinjem jeziku autora ili na engleskom jeziku.
Eseji na materinjem jeziku neće sadržavati manje od 600 riječi i više od 1000 riječi
Uz eseje se navode sljedeći podaci:
- Ime i prezime, spol i dob;
- Zemlja;
- Ime članice Europske unije slijepih koja zaprima esej;
- Broj riječi na nacionalnom jeziku.

Odluke EBU ocjenjivačke komisije su finalne i nisu podložne žalbi.

2.3. Autorsko pravo
Sudjelujući u natjecanju autori automatski i ekskluzivno prenose prava u vezi autorstva na EBU, koja može dodijeliti ili licencirati ta prava. Autori dopuštaju da EBU prema potrebi koristi njihovo ime i eseje u javnosti te u svrhu informiranja.

Kao vlasnik autorskih prava, EBU može dati dopuštenje autorima i njihovim nacionalnim organizacijama da koriste eseje u svrhe koje su im potrebne.Onkyo pobjednici će svoje fotografije dostaviti EBU i dati pravo na reproduciranje, prilagodbu, uređivanje i objavu fotografija u raznim medijima, uključujući internet i tiskana izdanja.

3. Postupak prijave

Sudionici esej šalju na email: ana.vrbanic@savez-slijepih.hr, najkasnije do 18. svibnja 2020. godine.
U naslov emaila treba staviti: EBU Onkyo natjecanje.

EBU nacionalne članice će prevesti ne više od pet odabranih eseja na engleski i poslati ih u elektronskom formatu komisiji EBU (tekst u formatu word, Arial 14).

4. Nagrade
- Otsuki nagrada (prva nagrada): 2000 US dolara
- Nagrade za izvrsnost:
Kategorija juniora (do 25 godina): 1000 US dolara
Kategorija seniora (26 i više godina): 1000 US dolara
- Posebna priznanja:
Kategorija juniora (dvije nagrade): 500 US dolara po nagradi
Kategorija seniora (dvije nagrade): 500 US dolara po nagradi

Datum objave: 5. ožujka 2020.

Poštovane suradnice, poštovani suradnici,

na stranicama udruge Roda je besplatno dostupna zvučna knjiga Trudna - tvoja saveznica u idućih 12 mjeseci.

Knjiga je namijenjena trudnicama i njihovim partnerima, te prolazi kroz razdoblja trudnoće, poroda i babinja, pružajući provjerene i korisne informacije čitateljicama. Zvučno izdanje približava ove informacije osobama koje nisu u mogućnosti čitati tiskanu ili elektroničku knjigu.

Molimo vas da podijelite informaciju o knjizi na svojim stranicama i društvenim mrežama te sa zainteresiranim kolegicama, korisnicama i članicama. Knjiga je dostupna u dvije inačice - u obliku zvučne knjige i kao elektroničko izdanje.

Stojimo na raspolaganju za sva pitanja i komentare.

Srdačno,

Daniela Drandić, Voditeljica projekta

OBAVIJEST - UGOVOR O POSLOVNOJ SURADNJI HRVATSKOG SAVEZA SLIJEPIH I HRVATSKIH ŽELJEZNICA PUTNIČKI PRIJEVOZ

Temeljem Ugovora o poslovnoj suradnji između Hrvatskog saveza slijepih i HŽ putničkog prijevoza i za sljedeće razdoblje od godinu dana potpisan je drugi Dodatak postojećem Ugovoru kojim je dogovorena komercijalna povlastica u iznosu od 50% za slijepu osobu i videću pratnju u svim redovnim vlakovima unutarnjeg prometa.

Drugi Dodatak postojećem Ugovoru potpisan je na godinu dana s mogućnošću produljenja, s obzirom da je od početka primjene ugovora 01.11.2017.  do danas kontinuirano ostvareno povećanje broja korisnika slijepih osoba (u 2017. godini 1.939 putovanja; u 2018. godini 2735 putovanja; do kraja listopada 2019. godine 2632 putovanja). Evidentno je da slijepe osobe prepoznaju pogodnost koju imaju ugovorom i sve više koriste predmetnu uslugu.

Prema uputi HŽPP-a, ovim putem Vam skrećemo pažnju na odredbu kojom, stupanjem drugog  Dodatka Ugovoru na snagu, profili „Hrvatski savez slijepih“ kupljeni za vrijeme prijašnjeg Ugovora prestaju važiti 31. listopada 2019., bez obzira kada su kupljeni. Sukladno tome, svi korisnici pametne kartice od 01. 11. 2019. obvezni su kupiti novi profil koji će vrijediti do 31. 10. 2020.

Pametna kartica vrijedi 5 godina i njezina izrada je besplatna.

Podsjećamo sve članove Hrvatskog saveza slijepih na suradnju s Eko taxijem kojom osobe s oštećenjem vida ostvaruju 10% popusta na vožnju Eko taxijem.

IZMJENE ZAKONA O SOCIJALNOJ SKRBI

Veseli nas obavijestiti da je s početkom godine na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama zakona o socijalnoj skrbi koji donosi male, ali pozitivne pomake u borbi za prava osoba s invaliditetom. Pročišćeni tekst zakona dostupan je na sljedećoj poveznici: https://zakon.hr/z/222/Zakon-o-socijalnoj-skrbi , a najvažnije promjene za naše članove odnose se na:

• Povećanje iznosa osobne invalidnine i doplatka za pomoć i njegu

Prema članku 55. Zakona o socijalnoj skrbi osobna invalidnina za osobu koja nema prihod sada iznosi 300% osnovice, odnosno 1.500,00 kuna. Prema članku 59. Zakona o socijalnoj skrbi doplatak za pomoć i njegu u punom opsegu iznosi 120% osnovice, odnosno 600,00 kuna, dok u smanjenom opsegu iznosi 84% osnovice, odnosno 420,00 kuna.

Ove odredbe stupaju na snagu od 1. travanja 2018. godine, no svi zahtjevi podneseni prije navedenog datuma rješavati će se po odredbama novog Zakona.

• Prilikom priznavanja prava na osobnu invalidninu u prihode se ne uračunava plaća i autorski honorar

Prema članku 55. stavku 3. Zakona u prihod se ne uračunava plaća, autorski honorar, zajamčena minimalna naknada, naknada za troškove stanovanja koja je ostvarena na temelju ovoga Zakona, mirovina do iznosa najniže, odnosno minimalne mirovine ostvarene za 40 godina mirovinskog staža, novčana sredstva korisnika zajamčene minimalne naknade koji sudjeluje u radovima za opće dobro iz članka 39. stavka 3. ovoga zakona ostvarena po osnovi zaposlenja u javnom radu, ortopedski dodatak, sredstva za uzdržavanje koje dijete ostvaruje na temelju propisa o obiteljskim odnosima, stipendija za školovanje učenika ili studenta dok traje redovito školovanje ili studiranje i doplatak za djecu.

Sukladno izmjenama, pozivamo sve članove koji po odredbama novog Zakona zadovoljavaju uvjete, da podnesu zahtjev za ostvarivanjem prava na osobnu invalidninu.

Poštovani Članovi/Udruge Članice,

obavještavamo Vas da je temeljem Ugovora o poslovnoj suradnji između Hrvatskog saveza slijepih i Hrvatskih željeznica putničkog prijevoza dogovorena komercijalna povlastica u iznosu od 50%  za slijepu osobu i videću pratnju u svim redovnim vlakovima unutarnjeg prometa.

Ugovor je potpisan na godinu dana s mogućnošću produženja istog, a operacionalizacija i podrška za ostvarenje dogovarat će se u suradnji s temeljnim udrugama Članicama.

Popust članovi mogu ostvariti izradom pametne kartice s profilom ''Hrvatski savez slijepih''. Pametna kartica vrijedi  5 godina i njezina izrada je besplatna, dok se svake godine po cijeni od 50,00 kn na putničkim blagajnama HŽPP-a plaća profil „Hrvatski savez slijepih" na temelju kojeg se ostvaruje popust od 50% za kupnju prijevoznih karata za slijepu osobu i videćeg pratitelja. Osnova za kupnju profila na pametnoj kartici je predočenje članske iskaznice Hrvatskog saveza slijepih odnosno temeljne udruge Članice.

Potrebna dokumentacija:
- Popunjeni Zahtjev za izradu pametne kartice
  Zahtjev se može preuzeti na mrežnim stranicama HŽ Putničkog prijevoza
  (http://www.hzpp.hr/pametne-kartice?m=8085&mp=346) ili na putničkim blagajnama (Zahtjev
  će biti dostupan od 1. studenog 2017. godine);
- 1 fotografija;
- Članska iskaznica Hrvatskog saveza slijepih;
- Osobna iskaznica ili drugi važeći osobni dokument

Popunjeni zahtjev i fotografija predaju se na blagajni uz predočenje članske iskaznice i osobnog dokumenta. U roku od 7 dana na istoj blagajni se preuzima pametna kartica.

Pametna kartica ispostavlja se na ime i prezime putnika na rok od pet godina, a profil ''Hrvatski savez slijepih'' vrijedi godinu dana od 1. studenog 2017. do 31. listopada 2018. Cijena profila je 50,00 kn.

NAPOMENA:
Nova komercijalna povlastica u iznosu od 50%  za slijepu osobu i videću pratnju za neograničen broj putovanja u svim redovnim vlakovima unutarnjeg prometa ne isključuje mogućnost daljnjeg korištenja povlastica ostvarenih putem Putničkih objava.

Sva dodatna pitanja i nejasnoće vezane uz ostvarenje prava na komercijalnu povlasticu od 50 %  možete upitati na broj telefona: 01 4812 501 i e-mail: hrvatski@savez-slijepih.hr.

Izvršna direktorica
Andreja Veljača, dipl. iur

Fotografije

• Sastanak DIP