KOMERCIJALNA POVLASTICA ZA VOŽNJU U IC I ICN VLAKOVIMA

Od 1. rujna 2006. godine Hrvatske željeznice odobravaju povlasticu za slijepe osobe i to u putničkom prijevozu IC (međugradskim) i ICN (međugradskim nagibnim) vlakovima. Povlastica od 75% na cijenu karte koju plaća slijepa osoba te besplatan prijevoz za pratitelja slijepe osobe vrijedi za drugi razred.

Prilikom kupnje vozne karte isključivo na blagajnama željezničkih kolodvora slijepa osoba mora potvrditi svoj status članskom iskaznicom HSS-a ili službenim dokumentom dokazati status slijepe osobe te će se evidencijski broj upisati na kartu. Broj povlaštenih putovanja IC i ICN vlakovima je neograničen. Prilikom prodaje prijevozne isprave blagajnik je dužan pitati slijepu osobu putuje li sa psom vodičem ili s pratiteljem. Za psa vodiča treba imati „radnu iskaznicu za psa" koja se prilikom kupovine karte daje na uvid.

Prilikom izdavanja karte pratitelju slijepe osobe blagajnik upisuje na kartu evidencijski broj, a ispostavljena cijena je 0 kn.

Ukoliko se radi o prijevozu u DMG 7123 za sjedalo 85 u AB vagonu, blagajnik ispostavlja prijevoznu i rezervacijsku kartu, dok je mjesto kod sjedala 87 i 88 rezervirano za psa vodiča. Sjedeća mjesta od 85 do 88 prodaju se posljednja, odnosno nakon što se prvo prodaju sva ostala mjesta u vlaku, radi mogućnosti prijevoza slijepe osobe sa psom vodičem.

for download software click here visit mac software site softwareunlim.net visit site