Novi zakon - lakše liječenje slijepim i slabovidnim osobama

Upute na brajici uskoro na svim lijekovima

U osječkim ljekarnama trenutačno je tek oko deset posto lijekova koji na vanjskom pakiranju imaju osnovne podatke i na Brailleovu pismu, a riječ je o lijekovima koje proizvode mahom farmaceutske tvrtke Pliva i Jadran Galenski laboratorij. No to bi se, izradom novog zakona o lijekovima i medicinskim proizvodima, uskoro trebalo promijeniti te bi otiskivanje podataka o lijekovima na brajici trebalo postati obvezno. Prema direktivi Europske unije, na vanjskom pakovanju lijekova na Brailleovu pismu treba pisati ime lijeka, doza. farmaceutski oblik lijeka, naziv djelatne tvari te je li lijek namijenjen za novorođenčad i djecu ili odrasle - objašnjavaju iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Novi je zakon rezultat i inicijative Hrvatskog saveza slijepih koji je još 1997. godine pokrenuo projekt pod nazivom "Označavanje ambalaža Brailleovim pismom", koji je pak potaknuo pojedine proizvođače da i bez zakonske obaveze otiskuju brajicu na svojim proizvodima za hrvatsko tržište. Za hrvatske farmaceutske tvrtke izvoz tako označenih lijekova potvrdit će daljnju internacionalizaciju tvrtke. Na početku našeg projekta pozivu za prilagođavanje ambalaže lijekova odazvale su se dvije najveće farmaceutske tvrtke Pliva i Belupo. Belupo je naknadno povukao svoje lijekove, no Pliva trenutačno proizvodi oko 50 posto lijekova na čijim su vanjskim pakiranjima istaknuti podaci na Brailleovu pismu - kažu iz Saveza slijepih. To potvrđuju i u osječkim ljekarnama, iz kojih doznajemo kako su slijepe i slabovidne osobe koje se mogu samostalno kretati pomoću šapa ili psa vodiča osuđene na kupnju lijekova u pratnji. Prema najavama, uz obavezan ispis podataka o lijekovima na pakiranju, prema novom Zakonu o lijekovima, farmaceutske bi im tvrtke trebale dostaviti i upute o lijeku u prilagođenom obliku - na CD-u. audiokaseti ili im, pak, osigurati pristup tim informacijama preko Interneta. I. Kukić Glas Slavonije, 17.4.2007.
for download software click here visit mac software site softwareunlim.net visit site