PRAVO NA POMAGALA

Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na ortopedska i druga pomagala  („Narodne novine" br. 7/12., 14/12., 23/12., 25/12., 45/12., 69/12., 85/12., 92/12., 119/12., 147/12., 21/13., 38/13., 93/13., 119/13., 125/13., 129/13., 136/13., 141/13., 154/13., 11/14., 12/14., 22/14., 34/14.,45/14.,54/14. i 59/14. ) propisuju se uvjeti i način ostvarivanja prava osiguranih osoba HZZO-a iz obveznog zdravstvenog osiguranja, između ostalih, na tiflotehnička i očna pomagala.

Osigurana osoba pravo na pomagala koja su utvrđena popisom pomagala ostvaruje prema medicinskoj indikaciji, a u pravilu na osnovi prijedloga i preporuke odnosno ispunjenja odgovarajuće tiskanice od strane liječnika specijaliste određene specijalnosti, odnosno ugovorne zdravstvene ustanove te odgovarajuće medicinske dokumentacije.

Očna i tiflotehnička pomagala propisuje u skladu s utvrđenom medicinskom indikacijom nadležni doktor specijalist oftalmolog na potvrdi o očnim i tiflotehničkim pomagalima.

Osigurana osoba potvrdu o očnim i tiflotehničkim pomagalima dostavlja u područni ured Zavoda, odnosno u ispostavu područnog ureda Zavoda, gdje opravdanost propisanog pomagala na teret sredstava Zavoda utvrđuje ovlašteni doktor ili ovlašteni radnik Zavoda ovisno o vrsti propisanog pomagala, te se ujedno potvrdi o pomagalima dodjeljuje broj potvrde.

Popis pomagala, koji je sastavni dio Pravilnika, za svako pojedino pomagalo sadrži  podatke i upute za ostvarenje određenog prava.

Osigurane osobe imaju pravo na sljedeća očna pomagala: okvire za naočale, leće za naočale, mineralne leće, plastične leće, lentikularne leće, teleskopske leće, prizmatične leće, stakla bez dioptrije, kontaktne leće. Pomagala se mogu nabaviti u optikama i specijaliziranim trgovinama koje se bave nabavom i distribucijom navedenih pomagala.

Osim navedenih, osigurane osobe imaju pravo na očne proteze, i to:

- pune staklene po mjeri - do sedme godine djetetova života pravo se ostvaruje svake godine, od 7. do 18. godine pravo se ostvaruje svake dvije godine, od 18. do 65. godine pravo se ostvaruje svake tri godine, iznad 65 godina pravo se ostvaruje svake 4 godine; pomagalo se izrađuje individualno, nema obveze vraćanja pomagala, propisuje ga liječnik specijalist, a odobrava liječničko povjerenstvo HZZO-a;

- ljuskaste staklene po mjeri - do sedme godine djetetova života pravo se ostvaruje svake godine, od 7. do 18. godine pravo se ostvaruje svake dvije godine, od 18. do 65. godine pravo se ostvaruje svake tri godine, iznad 65 godina pravo se ostvaruje svake 4 godine,  pomagalo se izrađuje individualno, nema obveze vraćanja pomagala, propisuje ga liječnik specijalist, a odobrava liječničko povjerenstvo HZZO-a;

- privremene prilagođavajuće(staklene, plastične) - osigurana osoba kojoj je izvršena enukleacija očne jabučice ili ima atrofiju očne jabučice ima pravo na privremenu prilagođavajuću očnu protezu. Pravo se može ostvariti svaka tri mjeseca, ne postoji obveza vraćanja pomagala, izrađuju se serijski, propisuje ga liječnik specijalist, a odobrava liječničko povjerenstvo HZZO-a.

U Hrvatskom savezu slijepih mogu se nabaviti staklene i plastične očne proteze koje se izrađuju u kabinetu očne protetike koji vodi Vinka Hrgovčić Cvetko, prof. def. i gdje se možete obratiti svakim radnim danom od 8 do 12 sati na broj 01 48 12 505 ili na e-mail: vinka@savez-slijepih.hr.

Osigurane osobe kojima je oštrina vida na oba oka 0,05 ili manja (slijepe osobe) imaju pravo na sljedeća tiflotehnička pomagala:

1. Dugi bijeli štap za slijepe

Pravo na pomagalo imaju sve osigurane slijepe osobe;

Odobrava se osiguranoj osobi od navršene 6 godine života;

Prijedlog nije potreban, propisuje ga liječnik opće medicine;

Odobrenje liječničkog povjerenstva HZZO-a nije potrebno;

Rok uporabe pomagala je jedna godina;

Nakon proteka roka uporabe, pomagalo nije potrebno vraćati u Zavod

Šifra pomagala koje se može nabaviti u Hrvatskom savezu slijepih prema ISO 9999: 1239031429003;

Opis - pomagalo je od aluminija ili karbona, bijele boje, sklopivi ili teleskopski, donji dio štapa je sa ili bez reflektirajuće crvene boje.

2. Ručni/ džepni sat za slijepe

Pravo na pomagalo imaju sve osigurane slijepe osobe od 6 godine nadalje;

Prijedlog nije potreban; pomagalo propisuje liječnik opće medicine;

Pomagalo odobrava ovlašteni doktor u područnoj službi HZZO-a na temelju zahtjeva, propisane tiskanice i dokaza o medicinskoj indikaciji;

Rok uporabe pomagala od sedme do osamnaeste godine je 4 godine, iznad 18 godina je 5 godina;

Nakon proteka roka uporabe pomagala, pomagalo nije potrebno vraćati u Zavod;

Šifra pomagala koje se može nabaviti u Hrvatskom savezu slijepih prema ISO 9999: 1239061430003;

Opis - pomagalo je od metala, ima metalno kućište, kvarcni ili mehanički, a remen je kožni ili metalni. ručni sat može biti taktilni s kazaljkama i zaštitnim poklopcem ili govorno sat na hrvtaskom ili engleskom jeziku.

3.    Braillev pisaći uređaj

Pravo može ostvariti osigurana osoba dok se nalazi na redovnom školovanju te svaka druga osigurana osoba koja se služi Brailleevim pismom, a o čemu je obvezna priložiti potvrdu koju izdaje lokalna udruga slijepih članica Hrvatskog saveza slijepih;

Prijedlog nije potreban (potrebna je Uputnica liječnika opće medicine za specijalistu oftalmologa);

Pomagalo propisuje specijalist oftalmolog;

Pomagalo odobrava ovlašteni doktor u područnoj službi HZZO-a;

Potrebni dodatni uvjeti : da bi se ostvarilo pravo na ovo pomagalo obavezno treba priložiti potvrdu o završenom školovanju iz Braillevog pisma, te preporuku Hrvatskog saveza slijepih ili temeljne udruge Hrvatskog saveza slijepih da se osoba služi Braillevim pismom;

Pravo se može ostvariti od 7. godine života

Rok uporabe pomagala je 15 godina;

Nakon prestanka potrebe i roka uporabe pomagala, postoji obaveza vraćanja pomagala;

Šifra pomagala koje se može nabaviti u Hrvatskom savezu slijepih prema ISO 9999: 2115121431002;

Opis - pomagalo je pisaći stroj od metala ili plastike s tipkovnicom za pisanje brajice, kućište je metalno, širine veće od formata papira A4, metalna ručka, sustav za zaustavljanje papira.

4. Čitač ekrana s govornom jedinicom

Pravo može ostvariti osigurana osoba za vrijeme redovnog školovanja i koja je osposobljena za rad tim pomagalom o čemu je obvezna priložiti potvrdu koju izdaje Hrvatski savez slijepih i potvrdu obrazovne ustanove o redovnom školovanju;

Pravo se može ostvariti od 7. do 65. godine života

Pomagalo propisuje specijalist oftalmolog;

Pomagalo odobrava ovlašteni doktor nadležne područne službe HZZO-a na temelju zahtjeva, propisane tiskanice i dokaza o medicinskoj indikacij;

Rok uporabe pomagala je 8 godina;

Nakon prestanka potrebe i roka uporabe pomagala postoji obaveza vraćanja pomagala.

Šifra pomagala koje se može nabaviti u Hrvatskom savezu slijepih prema ISO 9999:  2130211432003

Opis - aplikacija je za osobno računalo, program koji prilagođava obično računalo za upotrebu od strane slijepe osobe;obavezna je informatička podrška i govorna jedinica hrvatskog proizvođača.

5. Brailleva elektronička bilježnica

Pravo na pomagalo imaju osigurane slijepe osobe kod redovnog školovanja i prekvalifikacije;

Prijedlog nije potreban  (potrebna je Uputnica liječnika opće medicine za specijalistu oftalmologa);

Pomagalo propisuje isključivo specijalist oftalmolog koji je zaposlen na Klinici;

Pomagalo odobrava ovlašteni doktor nadležne područne službe HZZO-a na temelju zahtjeva, porpisane tiskanice i dokaza o medicinskoj indikaciji

Potrebni dodatni uvjeti : ovo pomagalo se ostvaruje za vrijeme redovnog školovanja te prekvalifikacije, a o tome obavezno treba priložiti potvrdu o završenom školovanju iz Brailleevog pisma, te preporuku Hrvatskog saveza slijepih ili temeljne udruge hrvatskog saveza slijepih da je osigurana slijepa osoba sposobna služiti se Braillevim pismom;

Rok uporabe pomagala je 7 godina

Nakon prestanka potrebe i roka uporabe pomagala, postoji obaveza vraćanja pomagala.

Šifra pomagala koje se može nabaviti u hrvatskom savezu slijepih prema ISO 9999: 2115151433002

Opis - to je pomagalo od metala ili plastike s minimalno 18 brajevih slovnih mjesta i govorna podrška na hrvatskom jeziku, ugrađena tipkovnica za unos podataka i ugrađena memorija za pohranu bilježaka, ima mogućnost priključenja na računalo u funkciji braillevog  retka; Podržava sve standarde  certifikata.

6.     Reproduktor i snimač zvučnih knjiga u daisy formatu za slijepe osobe

Pravo na ovo pomagalo imaju sve osigurane slijepe osobe;

Pravo može ostvariti osigurana osoba od navršene 6. godine života;

Pomagalo propisuje specijalist oftalmolog;

Pomagalo odobrava ovlašteni doktor nadležne područne službe HZZO-a na temelju zahtjeva, propisane tiskanice i dokaza o medicinskoj indikaiji;

Rok uporabe pomagala je 5 godina;

Nakon prestanka potrebe i roka uporabe pomagala postoji obaveza vraćanja pomagala;

Šifra pomagala koje se može nabaviti u hrvatskom savezu slijepih prema ISO 9999: 2130311434002;

Opis: Pomagalo je prema jamstvu proizvođača izrađeno po svim standardima CE certifikata; namijenjen je slijepim osobama pogodan za sve uzraste i potrebe; sve tipke kao i sve ostale naredbe se izgovaraju na hrvatskom jeziku, kvalitetno snimljenim ugodnim ženskim glasom; uređaj, osim DAISY, podržava sve poznate audio zapise kao što su: mp3, wav, wma, audio cd i mnogi drugi. Podržava spajanje na Internet preko kućne bežične mreže što omogućava i preslušavanje sadržaja, primjerice Internet radio stanica online; podržava čitanje zvučnih zapisa s sd kartica veličine do 32 gb. Ima punjivu litijsku bateriju, ugrađen zvučnik i mikrofon, te dodatne ulaze za spajanje vanjskih slušalica i mikrofona; Uz uređaj se također koristi i specijalizirani softver koji olakšava prebacivanje sadržaja kao što su zvučne knjige u DAISY formatu s računala na uređaj i obrnuto.

7.  Elektroničko povećalo

Pravo na pomagalo imaju osigurane slijepe osobe s ostatkom vida kod redovnog školovanja i sve osigurane osobe s vidnom oštrinom manjom od 20%;

Pomagalo odobrava ovlašteni doktor nadležne područne službe HZZO-a na temelju zahtjeva, propisane tiskanice i dolaza o medicinskoj indikaciji;.

Potrebni dodatni uvjeti : ovo pomagalo se koristi umjesto Brailleeve elektroničke bilježnice za slijepe, za djecu na redovnom školovanju, te osobe na prekvalifikaciji. Za osigurane osobe s vidnom oštrinom manjom od 20% koje se nalaze na redovnom školovanju i prekvalifikaciji;

Rok uporabe pomagala je 7 godina;

Nakon prestanka potrebe i roka uporabe pomagala postoji obaveza vraćanja pomagala:

Šifra pomagala koje se može nabaviti u hrvatskom savezu slijepih prema ISO 9999:  0000001435002;

Opis - pomagalo je prenosivo od metala ili plastike, težine do 1,5 kg. Sadrži HD kameru visoke rezolucije za blizinu i daljinu, mogućnost povećanja do najmanje 55x. Spajanje preko USB priključka na računalo ili monitor. Autofokus, mogućnost namještanja svjetlosti i kontrasta kombinacijom najmanje 6 boja, memorije, slika. sadrži upravljačku konzolu;

Osigurana osoba nema pravo na elektroničko povećalo ako je već ostvarila pravo na teleskopske naočale.

U Hrvatskom savezu slijepih mogu se nabaviti pomagala u Ekonomatu koji vodi Mladen Menićanin i gdje se možete obratiti svakim radnim danom od 8 do 16 sati, četvrtkom od 10 do 18 sati na broj 01 48 12 503 ili na e-mail: mladen@savez-slijepih.hr.

Također, informacije možete pronaći na web stranici www.savez-slijepih.hr.

for download software click here visit mac software site softwareunlim.net visit site