Dobrodošli na stranicu Hrvatskog saveza slijepih

Rad Saveza je sufinanciran sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u okviru Sporazuma o Razvojnoj suradnji u području Centara znanja za društveni razvoj u RH

Dragi roditelji i draga djeco,

sa zadovoljstvom najavljujemo da će se ove godine u okviru projekta "Tata od formata 2" edukacija za roditelje i radionice za djecu održati prvog vikenda u mjesecu ožujku, odnosno 2. i 3. ožujka u Hotelu "Laguna" u Zagrebu.

Ove godine nadamo se okupiti roditelje i djecu koji još nisu bili dio naših projekata, te će oni imati prednost pri popunjavanju mjesta, uz naravno otvoreni poziv i zainteresiranim starim znancima. Na vrijeme ćemo Vas obavijestiti o popunjenosti mjesta i detaljnom programu.

Za obitelji koje dolaze izvan Zagreba pokriveni su svi troškovi (prijevoz, smještaj i prehrana), a za obitelji iz Zagreba osigurani su obroci (ručak).

Na projektu surađujemo s vanjskim stručnim suradnicama psihologinjama Anitom Lauri Korajlija i Evom Anđelom Delale, te edukacijskim rehabilitatoricama Anom Udovičić i Andrejom Fajdetić.

Na edukaciji za roditelje sudjelovat će i naš dugogodišnji suradnik Vojin Perić, ravnatelj i glumac Dramskog studija slijepih i slabovidnih "Novi život", koji će vlastitim životnim iskustvom i zrnom umjetničkog izražaja obogatiti naš program.

Svi zainteresirani mogu potvrditi sudjelovanje putem emaila: ana.vrbanic@savez-slijepih.hr ili na broj telefona 01 4811 231, a na iste kontakte obratite se i za dodatna pitanja.

Veselimo se vašem odazivu!

***********************************************************************************************************************

Objava Svjetske unije slijepih povodom proglašavanja Svjetskog dana Brailleevog pisma Generalna skupština Ujedinjenih naroda prihvatila je 17. prosinca 2018. godine prijedlog Svjetske unije slijepih te obilježavanje Svjetskog dana Brailleevog pisma. Svrha ovog dana koji će se obilježavati 4. siječnja jest dizanje svijesti o važnosti brajice, kako bi se pisana riječ prenijela u taktilni oblik za dobrobit slijepih i slabovidnih osoba u cijelom svijetu.

Članice Svjetske unije slijepih (WBU) i partneri iz cijelog svijeta reagirali su na ove vijesti s oduševljenjem. "Ovo je krasno postignuće, budući da je brajica preduvjet pismenosti slijepih osoba. Pismenost je pak temelj obrazovanja i zapošljavanja", rekao je Predsjednik WBU Fred Schroeder, u sjedištu UN-a u New Yorku. Njegov puni komentar možete naći na sljedećoj poveznici: https://www.youtube.com/watch?time_continue=29&v=uWwwLjBiG80

Potpredsjednica Donatilla Kanimba rekla je: „Ovo je sjajna prilika za zagovaranje brajice kao najvažnijeg alata pismenosti zajednice slijepih. Vjerujemo da je čitanje ljudsko pravo i stoga smo zahvalni da je UN prepoznao to pravo. Apeliramo na vlade da također prepoznaju ovo pravo i u školama omoguće učenje brajice."

Počasna članica WBU i bivša predsjednica Penny Hartin rekla je: "Ovo su zaista sjajne vijesti! Lijepo je da je UN prepoznao važnost brajice. Malo je inovacija koje su bile značajnije u utjecaju koji su imale na život osoba s invaliditetom, kao što je to izum brajice. Brajica nastavlja doprinositi neovisnosti, pismenosti i osnaživanju milijuna slijepih ljudi u cijelom svijetu. Nasuprot modernoj tehnologiji koja je preskupa za većinu slijepih, brajica se može pisati i čitati koristeći najjednostavnije alate koji se mogu koristiti bilo gdje, bez obzira na ekonomske, zemljopisne ili jezične barijere."

Generalni tajnik WBU Ajai Kummar Mittal rekao je da je brajica ključna za predmete koji zahtijevaju intenzivno proučavanje, kao što su matematika, znanost, gramatika, semantika, fonetika itd. Zato ostaje doajen sistema koji omogućava osobama s oštećenjem vida pristup znanju, što je glavni izvor osnaživanja.

Odluka će biti objavljena na mrežnim stranicama www.un.org i www.worldblindunion.org.

************************************************************************************************************ Obavijest sudionicima natječaja „Hrvatske zaklade za školovanje slijepih Marko Brkić“ za dodjelu Potpora slijepim učenicima i studentima za školsku odnosno akademsku godinu 2018./2019.

Poštovani/e, obavještavamo vas da je Upravni odbor "Hrvatske zaklade za školovanje slijepih Marko Brkić" razmotrio sve pristigle molbe temeljem raspisanog Natječaja za dodjelu potpora slijepim učenicima i studentima za školsku odnosno akademsku godinu 2018./ 2019. Upravni odbor Zaklade je na sjednici održanoj 6. prosinca 2018. konstatirao da je na Natječaj pristiglo 12 molbi učenika i studenata koji su zadovoljavali kriterije koji se uvažavaju pri dodjeli stipendija. Nažalost, zbog ograničenog iznosa kojim Zaklada raspolaže vodilo se računa o mogućnosti ispunjavanja svoje odluke o stipendiranju te je u skladu s tim Upravni odbor odlučio sljedeće:

Stipendije za razdoblje listopad 2018.-lipanj 2019. godine se dodjeljuju: U iznosu od 500,00 HRK: 1. Augustinu Lukiću iz Mikleuša, učeniku četvrtog razreda Opće gimnazije Marka Marulića u Slatini; 2. Lejli Ćatić iz Brtonigle, studentici prve godine fizioterapije na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu; 3. Nikolini Kušterbajn iz Dubrave, studentici prve godine preddiplomskog studija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu;

U iznosu od 700,00 HRK: 1. Davidu Fogadiću iz Đakova, studentu treće godine preddiplomskog studija Povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu;

2. Bruni Totu iz Sinja, apsolventu na studiju Fonetike i Informacijskih znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu;

3. Andreju Hataru, studentu treće godine preddiplomskog studija psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu;

4. Anji Maltarski iz Varaždina, studentici druge godine diplomskog studija Sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu; 5. Ani Gavran iz Zagreba, apsolventici ne studiju Rehabilitacije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu; 6. Igoru Veberu iz Lipika, studentu druge godine Specijalističkog diplomskog stručnog studija Javne uprave na Pravnom fakultetu u Zagrebu; 7. Luki Goreti iz Splita, apsolventu na studiju Povijesti Pedagogije na Filozofskom fakultetu u Splitu; 8. Franku Kirinčiću iz Rijeke, studentu druge godine računalnih znanosti na University of Liverpool; Zbog nedostatka financijskih sredstava, uzimajući u obzir odredbe Statuta i Odluku Upravnog odbora o kriterijima dodjele, izvrsnosti učenika i studenata te poticanje visokog obrazovanja prvenstveno slijepih osoba koje trebaju steći zvanje odnosno prvo visoko obrazovanje, nije uvažena molba Beate Orozović kojoj bi ovogodišnje stipendiranje predstavljalo treće stipendiranje prve godine studija.

U ovoj je školskoj odnosno akademskoj godini, unatoč teškoj gospodarskoj situaciji, dodijeljeno je 11 godišnjih stipendija u ukupnom iznosu od 63.900,00 HRK, stoga očekujemo i aktivnu participaciju i zalaganje samih učenika i studenata u prikupljanju financijskih sredstava. Kao i prošle godine, Upravni odbor je donio odluku da se sa svakim stipendistom/icom potpiše ugovor kojim će se regulirati međusobna prava i obveze davatelja i primatelja stipendije odnosno potpore. Potpisivanje navedenih ugovora obavit će se u četvrtak 13. prosinca 2018. u 11:00 sati u prostorijama Hrvatskog saveza slijepih, Zagreb, Draškovićeva 80. Dolazak je načelno obvezan, a o opravdanoj spriječenosti treba svakako javiti na 01 48 12 501, 091 46 46 105 ili na mail: hrvatski@savez-slijepih.hr Događaj potpisivanja želimo medijski popratiti kako bi se o djelovanju Zaklade upoznala i šira javnost te i na taj način pospješila efikasnost u prikupljanju potrebnih sredstava. Ovim putem Vas pozivamo da u navedeno vrijeme svakako dođete na spomenuto potpisivanje ugovora, gdje će Vas sve pozdraviti članovi Upravnog odbora Zaklade. Svakako do navedenog roka treba obavijestiti službu računovodstva Hrvatskog saveza slijepih (tel. 4812 501 ili email: katarina.hrzina@savez-slijepih.hr ), o IBAN-u žiro-računa i OIB-u. Realizacija stipendija uslijedit će odmah nakon toga te će se s prvom ratom isplatiti stipendije za listopad i studeni 2018. Do roka potpisivanja ugovora svi stipendisti trebaju također na email: hrvatski@savez-slijepih.hr poslati svoje životopise (ukoliko već nisu, ako je moguće s fotografijom, ali nije obvezno) prilagođene za web stranicu (kratko, kreativno i zanimljivo), što će biti poticaj za prikupljanje sredstava od potencijalnih donatora. Za sva dodatna pitanja i informacije stojimo na raspolaganju na tel. 01 4812 501 ili na email: hrvatski@savez-slijepih.hr S poštovanjem, UPRAVITELJICA ZAKLADE Andreja Veljača, dipl. iur.

************************************************************************************************************ U cijelosti prenosimo priopćenje za javnost Europskog saveza slijepih:

European Blind Union Priopćenje za javnost Pariz, 11. studenog 2018. godine

Postavljanje preniskih kriterija Sklopljen razočaravajući sporazum o Europskom zakonu o pristupačnosti

Europska unija je, 8. studenog 2018. godine, postigla privremeni politički sporazum o Europskom zakonu o pristupačnosti (European Accessibility Act; dalje u tekstu: Zakon). Europski savez slijepih (European Blind Union; dalje u tekstu: EBU) pozdravlja ovaj pozitivni ishod teških pregovora, ali žali što je sporazum daleko od horizontalnog akta koji je prvotno razmatran.

„Dogovoreni tekst predstavlja korak unaprijed, ali nažalost, restriktivni položaj nacionalnih vlada pokazao se kao prevelika prepreka tijekom pregovora", ističe Rodolfo Cattani, Predsjednik EBU komisije za povezivanje s EU. „Unatoč propuštenoj prilici, nadamo se da će Zakon ipak pokrenuti stvari prema većoj pristupačnosti dobara, usluga i sustava za više od 30 milijuna slijepih i slabovidnih Europljana".

Zakon po prvi puta utvrđuje sveobuhvatni skup minimalnih zahtjeva za sva poduzeća kako bi niz proizvoda i usluga učinili dostupnim osobama s invaliditetom, te koji će usmjeravati postupak javne nabave. Pokriveni su bankomati, terminali za plaćanje, te portali za e-trgovinu i e-knjige. Međutim, sa svojim ograničenim djelokrugom, Zakon uglavnom ostaje digitalni akt. Države članice zaziru od toga da na smislen način obuhvate izgrađeni okoliš, turizam i gradski prijevoz. Nadalje, u dijelu Zakona koji se odnosi na usluge, mikro poduzeća su u potpunosti isključena.

Unatoč tome, EBU se nada da će Parlament i Vijeće formalno odobriti sporazum prije Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca 2018. godine. Zajedno s drugim zainteresiranim udrugama, pratit ćemo prijenos direktive u nacionalna zakonodavstva Država članica Europske unije te sudjelovati u nužnoj standardizaciji kako bismo udahnuli život u Europski zakon o pristupačnosti.

Europska komisija predložila je Zakon 2015. godine, a Europski parlament i Vijeće Europske unije započeli su pregovore početkom ove godine. EBU je od početka pratio ovaj politički proces, zagovarajući širenje djelokruga direktive. Unatoč nezadovoljavajućem ishodu, trud je bio vrijedan.

O EBU EBU je nevladina, neprofitna europska organizacija osnovana 1984. godine. Predstavlja jedno od šest regionalnih tijela Svjetskog saveza slijepih (WBU). Štiti i promiče interese slijepih i slabovidnih osoba u Europi. Trenutno djeluje unutar mreže nacionalnih organizacija osoba s oštećenjem vida u 42 europske države.

************************************************************************************************************

OBAVIJEST - HŽPP povlastica za neograničen broj putovanja vlakom

Hrvatski savez slijepih i Hrvatske željeznice d. o. o. 3. listopada 2018. godine obnovili su Ugovor o poslovnoj suradnji, kojim je prošle godine dogovorena komercijalna povlastica u iznosu od 50 % za slijepu osobu i videću pratnju za neograničen broj putovanja u svim redovima vlakova unutarnjeg prometa.

Prema uputi HŽPP-a, ovim putem Vam skrećemo pažnju na odredbu koja određuje da, stupanjem novog Ugovora na snagu, profili „Hrvatski savez slijepih" kupljeni za vrijeme prijašnjeg Ugovora prestaju važiti 31. listopada 2018. godine bez obzira kada su kupljeni (primjerice, bilo to 5. 11. 2017. ili 25. 9. 2018.).

Sukladno tome, svi korisnici koji žele koristiti pametnu karticu od 1. 11. 2018. obvezni su kupiti novi profil koji će vrijediti do 31. 10. 2019. Pametna kartica vrijedi 5 godina i njezina izrada je besplatna.

Napominjemo da svi profili kupljeni u razdoblju od 1.11. 2018. do 31. 10. 2019., bez obzira na datum kupnje prestaju vrijediti 31.10.2019. Stoga preporučujemo svim članovima da svoje profile kupe i obnove odmah nakon 01.11.2018. godine.

*************************************************************************************************************

Javnom tribinom u Tiflološkom muzeju obilježen Međunarodni dan bijelog štapa U ponedjeljak, 15. listopada 2018. u zgradi Hrvatskog saveza slijepih, održana je javna tribina povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa, jednog od najčešće korištenih pomagala slijepih osoba u cijelom svijetu.

Tribinu su u prostoru Tiflološkog muzeja u 10:30 sati, sa svojim uvodnim pozdravima, prigodno otvorili izvršna direktorica Andreja Veljača i predsjednik Hrvatskog saveza slijepih, Vojin Perić.

Nakon uvodnih govora izvršne direktorice i predsjednika Saveza, djelatnica Hrvatske knjižnice za slijepe, Ivana Vinko, tečno je na Brajevom pismu pročitala svoj ovogodišnji esej "Jeste li vidjeli Brajicu?", koji je od strane Hrvatskog saveza slijepih predložen za 12. Onkyo natjecanje u pisanju eseja o Brajevom pismu. Autorica je u eseju opisala svoje senzacionalno otkriće - natpis na Brajevom pismu na jednoj zgradi u Gradu Zagrebu. Iznenadivši se, a zatim i razočaravši kada je otkrila sadržaj natpisa, autorica je izrazila ideju i nadu da će jednog dana otkriti natpis "Jeste li vidjeli Brajicu?", kao i brojne druge natpise na Brajici kojima će se pozitivno promovirati Brajevo pismo.

Oko 11 sati otvorena je panel diskusija na temu "Brajevo pismo - osnova pismenosti slijepih", u kojoj su posjetitelji tribine mogli diskutirati o važnosti Brajevog pisma u kvalitetnom obrazovanju slijepih osoba. U sklopu ove diskusije posjetitelji su informirani o novoj paleti usluga Hrvatskog saveza slijepih - ispisu materijala na Brajici i izradu reljefnih crteža, a prezentiran je i novi Brajevi pisač koji pruža mogućnost istovremenog ispisa materijala na Brajici i na standardnom tisku, što omogućuje da se istim materijalom služe i slijepe i videće osobe.

Po završetku diskusije, komentator iz Hrvatske knjižnice za slijepe, Nikša Marinović, pročitao je esej Darija Anušića "S Brajevim pismom do pravog poteza" koji je, na ovogodišnjem EBU Onkyo natjecanju u pisanju eseja o Brajevom pismu, osvojio nagradu u kategoriji posebnih priznanja. U eseju je na slikovit način prikazana važnost Brajevog pisma u učenju šaha, kraljevske igre u kojoj se slijepi mogu ravnopravno nositi s videćim osobama, te rušenje vlastite predrasude o Brajevom pismu u odnosu prema razvoju novih asistivnih tehnologija za slijepe.

Zatim je otvorena još jedna panel diskusija na temu "Udruge slijepih i položaj osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj", u kojoj su izvršna direktorica i predsjednik Hrvatskog saveza slijepih istaknuli ključne probleme koji se tiču financiranja Udruga i položaja slijepih osoba u našoj državi. U ovoj diskusiji sudjelovale su važne osobe iz političkog i društvenog života Lijepe naše koje se bave ovom tematikom. U raspravi su sudjelovali i predstavnici Udruga slijepih iz drugih dijelova Hrvatske, također naglašavajući problem nesigurnog financiranja iz projekata i održavanja tzv. „hladnog pogona" Udruga.

Za ugodno glazbeno uljepšavanje tribine zaslužan je Petar Rožić, učenik privatne glazbene škole „Iva Kuprešak" sa pravom javnosti, koji je na gitari izveo glazbenu točku J.S. Bacha: Prvu cello suitu, Preludij. Tribina je uz zahvale, prigodne pozdrave i zajedničku nadu da će položaj slijepih u Hrvatskoj biti sve bolji, zatvorena oko 12 sati te su posjetitelji tribine pozvani na neformalno druženje uz domjenak u Caffe bar Vidru. Napisao: Darijo Anušić

*********************************************************************************************************************************************************

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa u ponedjeljak, 15.10.2018. godine Eko taxi u suradnji s Agencijom Grizli daruje sve osobe s oštećenjem vida (Članove Hrvatskog saveza slijepih) besplatnim prijevozom na području Grada Zagreba, Splita i Dubrovnika, budući da Eko taxi posluje na tim područjima.

Ovom prilikom podsjećamo sve članove Hrvatskog saveza slijepih na suradnju Eko taxijem kojom osobe s oštećenjem vida ostvaruju 10% popusta na vožnju Eko taxijem. *************************************************************************************************************

Pobjednici EBU Onkyo natjecanja eseja o Brailleovom pismu 2018. S ponosom i zadovoljstvom objavljujemo vijest da je na ovogodišnjem Onkyo natjecanju u pisanju eseja o brajici, Darijo Anušić s esejem „S Brajevim pismom do pravog poteza" osvojio nagradu u kategoriji posebnih priznanja (seniori), te mu ovim putem od srca čestitamo!

Ovogodišnje prijave bile su najbrojnije do sada te je odabrano pet izuzetno kvalitetnih eseja za daljnje natjecanje na europskoj razini. U kvalitetu i originalnost odabranih radova uvjerite se na sljedećoj poveznici:

http://www.savez-slijepih.hr/hr/kategorija/eseji-o-brajici-na-onkyo-natjecanju-1787/

Komisija EBU imala je težak posao u odabiru nagrađenih između 51 rada pristiglog iz 20 zemalja. Natjecanje je svjetska inicijativa koju organiziraju i sponzoriraju dvije japanske organizacije koje aktivno promoviraju Brailleovo pismo -  Onkyo korporacija i The Braille Mainichi. Europski dio natjecanja provodi Europska unija slijepih, nudeći sudionicima priliku da izraze važnost brajice u vlastitom životu te potičući njenu kontinuiranu upotrebu.

Ovogodišnji pobjednici su sljedeći:

1. Nagrada Otsuki - Annette AKKERMAN, Nizozemska: Kasfia, djevojka sa snom

2. Nagrada Excellent works: Juniori:  Jordan MAHONY, Irska:  Život s brajicom Seniori:  Eylem YURTSEVER,  Turska: Brajica za dodir  

3. Nagrada Fine works: Juniori: Andrea MUÑOZ FERNÁNDEZ, Španjolska: U slučaju da me itko želi čitati; Alexia SLOANE, Ujedinjeno kraljevstvo: Louis Seniori: Darijo ANUŠIĆ,Hrvatska: S Brajevim pismom do pravog poteza; Carlos ANDRÉS VALLEJO, Španjolska: Dvjesto godina kasnije

4. Pohvale žirija: Helen Bjornsdottir REDDING, Island: Brajica ili ne - to je pitanje; Leonieke BAERWALDT, Nizozemska: Gledajući udarac Elisabeth DÍAZ LASTRAS, Španjoska: Katkad primamo pisma

Eseji ovogodišnjih pobjednika dostupni su na engleskom jeziku na sljedećoj poveznici:

www.euroblind.org//braille-promotion_Onkyo_World_Braille

Zahvaljujemo svim sudionicima na poslanim radovima i predstavljanju hrvatskih priča o brajici na ovom važnom svjetskom natjecanju, te vas pozivamo da prijavite svoje radove na sljedeće izdanje natjecanja, na koje će poziv biti objavljen u proljeće 2019. godine.

************************************************************************************************************************************************************

IZMJENE ZAKONA O SOCIJALNOJ SKRBI

Veseli nas obavijestiti da je s početkom godine na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama zakona o socijalnoj skrbi koji donosi male, ali pozitivne pomake u borbi za prava osoba s invaliditetom. Pročišćeni tekst zakona dostupan je na sljedećoj poveznici: https://zakon.hr/z/222/Zakon-o-socijalnoj-skrbi , a najvažnije promjene za naše članove odnose se na:

•Povećanje iznosa osobne invalidnine i doplatka za pomoć i njegu

Prema članku 55. Zakona o socijalnoj skrbi osobna invalidnina za osobu koja nema prihod sada iznosi 300% osnovice, odnosno 1.500,00 kuna. Prema članku 59. Zakona o socijalnoj skrbi doplatak za pomoć i njegu u punom opsegu iznosi 120% osnovice, odnosno 600,00 kuna, dok u smanjenom opsegu iznosi 84% osnovice, odnosno 420,00 kuna.

Ove odredbe stupaju na snagu od 1. travanja 2018. godine, no svi zahtjevi podneseni prije navedenog datuma rješavati će se po odredbama novog Zakona.

•Prilikom priznavanja prava na osobnu invalidninu u prihode se ne uračunava plaća i autorski honorar

Prema članku 55. stavku 3. Zakona u prihod se ne uračunava plaća, autorski honorar, zajamčena minimalna naknada, naknada za troškove stanovanja koja je ostvarena na temelju ovoga Zakona, mirovina do iznosa najniže, odnosno minimalne mirovine ostvarene za 40 godina mirovinskog staža, novčana sredstva korisnika zajamčene minimalne naknade koji sudjeluje u radovima za opće dobro iz članka 39. stavka 3. ovoga zakona ostvarena po osnovi zaposlenja u javnom radu, ortopedski dodatak, sredstva za uzdržavanje koje dijete ostvaruje na temelju propisa o obiteljskim odnosima, stipendija za školovanje učenika ili studenta dok traje redovito školovanje ili studiranje i doplatak za djecu.

Sukladno izmjenama, pozivamo sve članove koji po odredbama novog Zakona zadovoljavaju uvjete, da podnesu zahtjev za ostvarivanjem prava na osobnu invalidninu.

*********************************************************************************************************************************************************

Poštovani Članovi/Udruge Članice,

obavještavamo Vas da je temeljem Ugovora o poslovnoj suradnji između Hrvatskog saveza slijepih i Hrvatskih željeznica putničkog prijevoza dogovorena komercijalna povlastica u iznosu od 50%  za slijepu osobu i videću pratnju u svim redovnim vlakovima unutarnjeg prometa.

Ugovor je potpisan na godinu dana s mogućnošću produženja istog, a operacionalizacija i podrška za ostvarenje dogovarat će se u suradnji s temeljnim udrugama Članicama.

Popust članovi mogu ostvariti izradom pametne kartice s profilom ''Hrvatski savez slijepih''. Pametna kartica vrijedi  5 godina i njezina izrada je besplatna, dok se svake godine po cijeni od 50,00 kn na putničkim blagajnama HŽPP-a plaća profil „Hrvatski savez slijepih" na temelju kojeg se ostvaruje popust od 50% za kupnju prijevoznih karata za slijepu osobu i videćeg pratitelja. Osnova za kupnju profila na pametnoj kartici je predočenje članske iskaznice Hrvatskog saveza slijepih odnosno temeljne udruge Članice.

Potrebna dokumentacija:
- Popunjeni Zahtjev za izradu pametne kartice
  Zahtjev se može preuzeti na mrežnim stranicama HŽ Putničkog prijevoza
  (http://www.hzpp.hr/pametne-kartice?m=8085&mp=346) ili na putničkim blagajnama (Zahtjev
  će biti dostupan od 1. studenog 2017. godine);
- 1 fotografija;
- Članska iskaznica Hrvatskog saveza slijepih;
- Osobna iskaznica ili drugi važeći osobni dokument

Popunjeni zahtjev i fotografija predaju se na blagajni uz predočenje članske iskaznice i osobnog dokumenta. U roku od 7 dana na istoj blagajni se preuzima pametna kartica.

Pametna kartica ispostavlja se na ime i prezime putnika na rok od pet godina, a profil ''Hrvatski savez slijepih'' vrijedi godinu dana od 1. studenog 2017. do 31. listopada 2018. Cijena profila je 50,00 kn.

NAPOMENA:
Nova komercijalna povlastica u iznosu od 50%  za slijepu osobu i videću pratnju za neograničen broj putovanja u svim redovnim vlakovima unutarnjeg prometa ne isključuje mogućnost daljnjeg korištenja povlastica ostvarenih putem Putničkih objava.

Sva dodatna pitanja i nejasnoće vezane uz ostvarenje prava na komercijalnu povlasticu od 50 %  možete upitati na broj telefona: 01 4812 501 i e-mail: hrvatski@savez-slijepih.hr.

V.d. Izvršne direktorice:
Andreja Veljača, dipl. iur

***********************************************************************************************************************************************

BlindShell, jeftin i jednostavan pametni telefon za osobe s oštećenjem vida

Nitko više ne sumnja da su pametni telefoni dio svakodnevnog života u današnjem vremenu. Tehnologija nemilosrdno napreduje i često stječemo dojam da osobe s oštećenjem vida jednako gube kao što i dobivaju na području tehnologije ovako ubrzanim razvojem. Ovo posebno primjećuju osobe starije životne dobi kojima su i mobiteli koje danas smatramo „muzejskim" primjercima već bili „svemirska" tehnologija. S druge strane, svi bi nekako željeli biti dostupni i komunicirati sa svojim prijateljima, rođacima, poznanicima. Također se od mlađih čuje kako s mobitelom mogu ovo ili ono, posebno kada je u pitanju pomoć u kući pri obavljanju nekih svakodnevnih aktivnosti.

BlindShell mobilni telefon je posebno osmišljen telefon za osobe s oštećenjem vida. Iako koristi ekran na dodir kao i svi drugi pametni telefoni danas. Ekran na dodir se koristi isključivo kao sredstvo upravljanja funkcijama telefona ali ne korištenjem grafičkih oznaka i ikonica nego jednostavnim izbornicima s velikim, dobro čitljivim tekstom. Također, u telefonu je već ugrađena hrvatska govorna sinteza s glasom Lane.

Upravljanje se vrši pomoću samo 4 naredbe koje se izvode s četiri vrste dodira prstima. Dugi i kratki dodir jednim i dugi i kratki dodir s dva prsta.

Kada se telefon uključi prikazan je glavni izbornik s osnovnim funkcijama, poruke, pozivi, postavke, informacije, više aplikacija i slično. S  ove četiri osnovne komande moguće je koristiti kompletan telefon sa svim njegovim funkcijama i mogućnostima.

Druge mogućnosti ovog telefona niti malo ne zaostaju za mogućnostima drugih pametnih telefona. Na raspolaganju su mogućnosti elektroničke pošte, slušanja Internet i zemaljskog radija, slanje i primanje poruka, svirači glazbe i čitači zvučnih knjiga i slično.

Kako je ovaj telefon isključivo namijenjen osobama s oštećenjem vida tu su i aplikacije pomagala za slijepe i slabovidne, prepoznavači boja, teksta i novčanica, senzor osvjetljenja i povećalo. Za slabovidne tu je i mogućnost prilagodbe prikaza teksta na ekranu s raznim kombinacijama boja podloge i teksta.

Što se unosa teksta za poruke, imenik ili bilo što drugo tiče, BlindShell koristi koncept tipkovnice koja je poznata korisnicima starijih telefona. Slova abecede su raspoređena po brojevima telefonske tipkovnice.

Kolikogod se tehnologija ekrana na dodir činila nepristupačno, slobodno možemo reći da je kod BlindShell telefona funkcionalnost svedena na razumljivu i prihvatljivu razinu te da će pomoći ljudima koji zaziru od ove tehnologije da je se ne boje i počnu je koristiti. U tu smo svrhu osigurali  upute za korištenje na hrvatskom jeziku.

Ovaj telefon će biti dostupan u ekonomatu Hrvatskog saveza slijepih po cijeni koju možete saznati na upit u ekonomatu na broj 01 4812 503 ili na email mladen.menicanin@savez-slijepih.hr.

Za tehnička pitanja i pomoć pri korištenju obratite se na 01 4811 233 Tomislavu Juzbašiću. Tu je i adresa elektroničke pošte tomislav.juzbasic@savez-slijepih.hr

Tomislav Juzbašić

********************************************************************************************************************************************************

Novi reproduktor i snimač Evo E10

Poštovani članovi, kao što smo najavili, novi Daisy digitalni snimač i reproduktor Evo E10 od 21.08.2017. dostupan je u ponudi ekonomata. Riječ je o novom proizvodu na tržištu koji se karakteristikama i dizajnom ponešto razlikuje od Plextalk PTP1 uređaja.

Za razliku od PTP1, koji koristi samo SD karticu, uređaj Evo E10 ima i vlastitu ugrađenu unutrašnju memoriju od 8 GB. Prednost Evo E10 u odnosu na Plextalk PTP1 jest i što se po prvi puta za ovakve potrebe koristi kvalitetan glas na hrvatskom jeziku za izgovor svih naredbi uređaja, ali i za čitanje digitalnih formata teksta kao što su dokumenti u doc, docx, pdf, html i drugih formata. Glas koji se koristi je Lana te, iako ima neke nedostatke, nadmašuje trenutno dostupne inačice i s vremenom će se poboljšati.

Ugrađeni FM radio prijamnik je također nešto što će razveseliti mnoge, jer je radio bitan dio svakodnevice mnogima od nas. Vjerujemo da će i bolji zvučnik, uz dvije navedene značajke, biti dovoljan razlog za nabavku ovog uređaja.

Neke od dodatnih funkcija koje uređaj ima, a mogle bi Vam biti zanimljive su: kalendar, sat, alarm, štoperica - tajmer, podsjetnik, kompas i kalkulator.

Svi kupci Evo E10 uređaja na poklon dobivaju SD karticu od 8 GB.

Uz reproduktor dolaze upute na hrvatskom jeziku, a za sve dodatne informacije stojimo na raspolaganju na broju telefona ekonomata 01/ 4812 503 i e-mail adresi: tomislav.juzbasic@savez-slijepih.hr

<

Fotografije

  • Predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić
  • Upravni odbor i Izvršna direktorica Andreja Veljača
  • Skupština Hrvatskog saveza slijepih
  • Skupština Hrvatskog saveza slijepih
  • Nagrada za životno djelo - Ivica Robić
  • Konferencija_publika 2
for download software click here visit mac software site softwareunlim.net visit site