Dobrodošli na stranicu Hrvatskog saveza slijepih

Rad Saveza je sufinanciran sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u okviru Sporazuma o Razvojnoj suradnji u području Centara znanja za društveni razvoj u RH

Izjava EBU povodom Europskih izbora 2019.

EBU kampanja za bolje politike u području pristupačnosti

U izjavi Europska unija slijepih (EBU) poziva političare da obrate pažnju na 10 ključnih točaka u kampanji za Europske izbore 2019., koje se tiču 30 milijuna slijepih i slabovidnih građana u Europi. "Europska Unija mnoge svoje Članice već usmjerava na pravi put, ali može i mora raditi bolje kako bi se poštivala UN Konvencija o pravima osoba s invaliditetom", kaže Wolfgang Angermann, predsjednik EBU. "Zajedno s našim državama članicama, obratit ćemo se političkim strankama na razini EU i nacionalnoj razini kako bismo omogućili da naši zahtjevi budu u njihovom planu za izbornu kampanju i u sljedećih pet godina."

EBU poziva političke stranke da ove izbore učini standardom za pristupačno glasanje. Druge teme sadržane u izjavi obuhvaćaju antidiskriminaciju, pristupačnost, mobilnost i kulturu. Također je naglašena važnost podataka i statistike, te sudjelovanje zastupnika u Disability Intergroup za informirano donošenje politika.

Izjavu Europske unije slijepih u originalnom obliku možete pročitati ovdje, a uskoro će biti dostupan prijevod dest ključnih točaka na hrvatskom jeziku.

****************************************************************************************************************

11. studenog 2018.

Postavljanje preniskih kriterija Sklopljen razočaravajući sporazum o Europskom zakonu o pristupačnosti

Europska unija je, 8. studenog 2018. godine, postigla privremeni politički sporazum o Europskom zakonu o pristupačnosti (European Accessibility Act; dalje u tekstu: Zakon). Europski savez slijepih (European Blind Union; dalje u tekstu: EBU) pozdravlja ovaj pozitivni ishod teških pregovora, ali žali što je sporazum daleko od horizontalnog akta koji je prvotno razmatran.

„Dogovoreni tekst predstavlja korak unaprijed, ali nažalost, restriktivni položaj nacionalnih vlada pokazao se kao prevelika prepreka tijekom pregovora", ističe Rodolfo Cattani, Predsjednik EBU komisije za povezivanje s EU. „Unatoč propuštenoj prilici, nadamo se da će Zakon ipak pokrenuti stvari prema većoj pristupačnosti dobara, usluga i sustava za više od 30 milijuna slijepih i slabovidnih Europljana".

Zakon po prvi puta utvrđuje sveobuhvatni skup minimalnih zahtjeva za sva poduzeća kako bi niz proizvoda i usluga učinili dostupnim osobama s invaliditetom, te koji će usmjeravati postupak javne nabave. Pokriveni su bankomati, terminali za plaćanje, te portali za e-trgovinu i e-knjige. Međutim, sa svojim ograničenim djelokrugom, Zakon uglavnom ostaje digitalni akt. Države članice zaziru od toga da na smislen način obuhvate izgrađeni okoliš, turizam i gradski prijevoz. Nadalje, u dijelu Zakona koji se odnosi na usluge, mikro poduzeća su u potpunosti isključena.

Unatoč tome, EBU se nada da će Parlament i Vijeće formalno odobriti sporazum prije Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca 2018. godine. Zajedno s drugim zainteresiranim udrugama, pratit ćemo prijenos direktive u nacionalna zakonodavstva Država članica Europske unije te sudjelovati u nužnoj standardizaciji kako bismo udahnuli život u Europski zakon o pristupačnosti.

Europska komisija predložila je Zakon 2015. godine, a Europski parlament i Vijeće Europske unije započeli su pregovore početkom ove godine. EBU je od početka pratio ovaj politički proces, zagovarajući širenje djelokruga direktive. Unatoč nezadovoljavajućem ishodu, trud je bio vrijedan.

O EBU EBU je nevladina, neprofitna europska organizacija osnovana 1984. godine. Predstavlja jedno od šest regionalnih tijela Svjetskog saveza slijepih (WBU). Štiti i promiče interese slijepih i slabovidnih osoba u Europi. Trenutno djeluje unutar mreže nacionalnih organizacija osoba s oštećenjem vida u 42 europske države.

**************************************************************************************************************

OBAVIJEST - HŽPP povlastica za neograničen broj putovanja vlakom

Hrvatski savez slijepih i Hrvatske željeznice d. o. o. 3. listopada 2018. godine obnovili su Ugovor o poslovnoj suradnji, kojim je prošle godine dogovorena komercijalna povlastica u iznosu od 50 % za slijepu osobu i videću pratnju za neograničen broj putovanja u svim redovima vlakova unutarnjeg prometa.

Prema uputi HŽPP-a, ovim putem Vam skrećemo pažnju na odredbu koja određuje da, stupanjem novog Ugovora na snagu, profili „Hrvatski savez slijepih" kupljeni za vrijeme prijašnjeg Ugovora prestaju važiti 31. listopada 2018. godine bez obzira kada su kupljeni (primjerice, bilo to 5. 11. 2017. ili 25. 9. 2018.).

Sukladno tome, svi korisnici koji žele koristiti pametnu karticu od 1. 11. 2018. obvezni su kupiti novi profil koji će vrijediti do 31. 10. 2019. Pametna kartica vrijedi 5 godina i njezina izrada je besplatna.

Napominjemo da svi profili kupljeni u razdoblju od 1.11. 2018. do 31. 10. 2019., bez obzira na datum kupnje prestaju vrijediti 31.10.2019. Stoga preporučujemo svim članovima da svoje profile kupe i obnove odmah nakon 01.11.2018. godine.

***************************************************************************************************************

Javnom tribinom u Tiflološkom muzeju obilježen Međunarodni dan bijelog štapa U ponedjeljak, 15. listopada 2018. u zgradi Hrvatskog saveza slijepih, održana je javna tribina povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa, jednog od najčešće korištenih pomagala slijepih osoba u cijelom svijetu.

Tribinu su u prostoru Tiflološkog muzeja u 10:30 sati, sa svojim uvodnim pozdravima, prigodno otvorili izvršna direktorica Andreja Veljača i predsjednik Hrvatskog saveza slijepih, Vojin Perić.

Nakon uvodnih govora izvršne direktorice i predsjednika Saveza, djelatnica Hrvatske knjižnice za slijepe, Ivana Vinko, tečno je na Brajevom pismu pročitala svoj ovogodišnji esej "Jeste li vidjeli Brajicu?", koji je od strane Hrvatskog saveza slijepih predložen za 12. Onkyo natjecanje u pisanju eseja o Brajevom pismu. Autorica je u eseju opisala svoje senzacionalno otkriće - natpis na Brajevom pismu na jednoj zgradi u Gradu Zagrebu. Iznenadivši se, a zatim i razočaravši kada je otkrila sadržaj natpisa, autorica je izrazila ideju i nadu da će jednog dana otkriti natpis "Jeste li vidjeli Brajicu?", kao i brojne druge natpise na Brajici kojima će se pozitivno promovirati Brajevo pismo.

Oko 11 sati otvorena je panel diskusija na temu "Brajevo pismo - osnova pismenosti slijepih", u kojoj su posjetitelji tribine mogli diskutirati o važnosti Brajevog pisma u kvalitetnom obrazovanju slijepih osoba. U sklopu ove diskusije posjetitelji su informirani o novoj paleti usluga Hrvatskog saveza slijepih - ispisu materijala na Brajici i izradu reljefnih crteža, a prezentiran je i novi Brajevi pisač koji pruža mogućnost istovremenog ispisa materijala na Brajici i na standardnom tisku, što omogućuje da se istim materijalom služe i slijepe i videće osobe.

Po završetku diskusije, komentator iz Hrvatske knjižnice za slijepe, Nikša Marinović, pročitao je esej Darija Anušića "S Brajevim pismom do pravog poteza" koji je, na ovogodišnjem EBU Onkyo natjecanju u pisanju eseja o Brajevom pismu, osvojio nagradu u kategoriji posebnih priznanja. U eseju je na slikovit način prikazana važnost Brajevog pisma u učenju šaha, kraljevske igre u kojoj se slijepi mogu ravnopravno nositi s videćim osobama, te rušenje vlastite predrasude o Brajevom pismu u odnosu prema razvoju novih asistivnih tehnologija za slijepe.

Zatim je otvorena još jedna panel diskusija na temu "Udruge slijepih i položaj osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj", u kojoj su izvršna direktorica i predsjednik Hrvatskog saveza slijepih istaknuli ključne probleme koji se tiču financiranja Udruga i položaja slijepih osoba u našoj državi. U ovoj diskusiji sudjelovale su važne osobe iz političkog i društvenog života Lijepe naše koje se bave ovom tematikom. U raspravi su sudjelovali i predstavnici Udruga slijepih iz drugih dijelova Hrvatske, također naglašavajući problem nesigurnog financiranja iz projekata i održavanja tzv. „hladnog pogona" Udruga.

Za ugodno glazbeno uljepšavanje tribine zaslužan je Petar Rožić, učenik privatne glazbene škole „Iva Kuprešak" sa pravom javnosti, koji je na gitari izveo glazbenu točku J.S. Bacha: Prvu cello suitu, Preludij. Tribina je uz zahvale, prigodne pozdrave i zajedničku nadu da će položaj slijepih u Hrvatskoj biti sve bolji, zatvorena oko 12 sati te su posjetitelji tribine pozvani na neformalno druženje uz domjenak u Caffe bar Vidru. Napisao: Darijo Anušić

***************************************************************************************************************

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa u ponedjeljak, 15.10.2018. godine Eko taxi u suradnji s Agencijom Grizli daruje sve osobe s oštećenjem vida (Članove Hrvatskog saveza slijepih) besplatnim prijevozom na području Grada Zagreba, Splita i Dubrovnika, budući da Eko taxi posluje na tim područjima.

Ovom prilikom podsjećamo sve članove Hrvatskog saveza slijepih na suradnju Eko taxijem kojom osobe s oštećenjem vida ostvaruju 10% popusta na vožnju Eko taxijem. ***************************************************************************************************************

IZMJENE ZAKONA O SOCIJALNOJ SKRBI

Veseli nas obavijestiti da je s početkom godine na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama zakona o socijalnoj skrbi koji donosi male, ali pozitivne pomake u borbi za prava osoba s invaliditetom. Pročišćeni tekst zakona dostupan je na sljedećoj poveznici: https://zakon.hr/z/222/Zakon-o-socijalnoj-skrbi , a najvažnije promjene za naše članove odnose se na:

•Povećanje iznosa osobne invalidnine i doplatka za pomoć i njegu

Prema članku 55. Zakona o socijalnoj skrbi osobna invalidnina za osobu koja nema prihod sada iznosi 300% osnovice, odnosno 1.500,00 kuna. Prema članku 59. Zakona o socijalnoj skrbi doplatak za pomoć i njegu u punom opsegu iznosi 120% osnovice, odnosno 600,00 kuna, dok u smanjenom opsegu iznosi 84% osnovice, odnosno 420,00 kuna.

Ove odredbe stupaju na snagu od 1. travanja 2018. godine, no svi zahtjevi podneseni prije navedenog datuma rješavati će se po odredbama novog Zakona.

•Prilikom priznavanja prava na osobnu invalidninu u prihode se ne uračunava plaća i autorski honorar

Prema članku 55. stavku 3. Zakona u prihod se ne uračunava plaća, autorski honorar, zajamčena minimalna naknada, naknada za troškove stanovanja koja je ostvarena na temelju ovoga Zakona, mirovina do iznosa najniže, odnosno minimalne mirovine ostvarene za 40 godina mirovinskog staža, novčana sredstva korisnika zajamčene minimalne naknade koji sudjeluje u radovima za opće dobro iz članka 39. stavka 3. ovoga zakona ostvarena po osnovi zaposlenja u javnom radu, ortopedski dodatak, sredstva za uzdržavanje koje dijete ostvaruje na temelju propisa o obiteljskim odnosima, stipendija za školovanje učenika ili studenta dok traje redovito školovanje ili studiranje i doplatak za djecu.

Sukladno izmjenama, pozivamo sve članove koji po odredbama novog Zakona zadovoljavaju uvjete, da podnesu zahtjev za ostvarivanjem prava na osobnu invalidninu.

**********************************************************************************************************************************************************

UGOVOR O POSLOVNOJ SURADNJI HRVATSKOG SAVEZA SLIJEPIH I HRVATSKIH ŽELJEZNICA PUTNIČKI PRIJEVOZ

Poštovani Članovi/Udruge Članice,

obavještavamo Vas da je temeljem Ugovora o poslovnoj suradnji između Hrvatskog saveza slijepih i Hrvatskih željeznica putničkog prijevoza dogovorena komercijalna povlastica u iznosu od 50%  za slijepu osobu i videću pratnju u svim redovnim vlakovima unutarnjeg prometa.

Ugovor je potpisan na godinu dana s mogućnošću produženja istog, a operacionalizacija i podrška za ostvarenje dogovarat će se u suradnji s temeljnim udrugama Članicama.

Popust članovi mogu ostvariti izradom pametne kartice s profilom ''Hrvatski savez slijepih''. Pametna kartica vrijedi  5 godina i njezina izrada je besplatna, dok se svake godine po cijeni od 50,00 kn na putničkim blagajnama HŽPP-a plaća profil „Hrvatski savez slijepih" na temelju kojeg se ostvaruje popust od 50% za kupnju prijevoznih karata za slijepu osobu i videćeg pratitelja. Osnova za kupnju profila na pametnoj kartici je predočenje članske iskaznice Hrvatskog saveza slijepih odnosno temeljne udruge Članice.

Potrebna dokumentacija:
- Popunjeni Zahtjev za izradu pametne kartice
  Zahtjev se može preuzeti na mrežnim stranicama HŽ Putničkog prijevoza
  (http://www.hzpp.hr/pametne-kartice?m=8085&mp=346) ili na putničkim blagajnama (Zahtjev
  će biti dostupan od 1. studenog 2017. godine);
- 1 fotografija;
- Članska iskaznica Hrvatskog saveza slijepih;
- Osobna iskaznica ili drugi važeći osobni dokument

Popunjeni zahtjev i fotografija predaju se na blagajni uz predočenje članske iskaznice i osobnog dokumenta. U roku od 7 dana na istoj blagajni se preuzima pametna kartica.

Pametna kartica ispostavlja se na ime i prezime putnika na rok od pet godina, a profil ''Hrvatski savez slijepih'' vrijedi godinu dana od 1. studenog 2017. do 31. listopada 2018. Cijena profila je 50,00 kn.

NAPOMENA:
Nova komercijalna povlastica u iznosu od 50%  za slijepu osobu i videću pratnju za neograničen broj putovanja u svim redovnim vlakovima unutarnjeg prometa ne isključuje mogućnost daljnjeg korištenja povlastica ostvarenih putem Putničkih objava.

Sva dodatna pitanja i nejasnoće vezane uz ostvarenje prava na komercijalnu povlasticu od 50 %  možete upitati na broj telefona: 01 4812 501 i e-mail: hrvatski@savez-slijepih.hr.

V.d. Izvršne direktorice:
Andreja Veljača, dipl. iur

************************************************************************************************************************************************************

BlindShell, jeftin i jednostavan pametni telefon za osobe s oštećenjem vida

Nitko više ne sumnja da su pametni telefoni dio svakodnevnog života u današnjem vremenu. Tehnologija nemilosrdno napreduje i često stječemo dojam da osobe s oštećenjem vida jednako gube kao što i dobivaju na području tehnologije ovako ubrzanim razvojem. Ovo posebno primjećuju osobe starije životne dobi kojima su i mobiteli koje danas smatramo „muzejskim" primjercima već bili „svemirska" tehnologija. S druge strane, svi bi nekako željeli biti dostupni i komunicirati sa svojim prijateljima, rođacima, poznanicima. Također se od mlađih čuje kako s mobitelom mogu ovo ili ono, posebno kada je u pitanju pomoć u kući pri obavljanju nekih svakodnevnih aktivnosti.

BlindShell mobilni telefon je posebno osmišljen telefon za osobe s oštećenjem vida. Iako koristi ekran na dodir kao i svi drugi pametni telefoni danas. Ekran na dodir se koristi isključivo kao sredstvo upravljanja funkcijama telefona ali ne korištenjem grafičkih oznaka i ikonica nego jednostavnim izbornicima s velikim, dobro čitljivim tekstom. Također, u telefonu je već ugrađena hrvatska govorna sinteza s glasom Lane.

Upravljanje se vrši pomoću samo 4 naredbe koje se izvode s četiri vrste dodira prstima. Dugi i kratki dodir jednim i dugi i kratki dodir s dva prsta.

Kada se telefon uključi prikazan je glavni izbornik s osnovnim funkcijama, poruke, pozivi, postavke, informacije, više aplikacija i slično. S  ove četiri osnovne komande moguće je koristiti kompletan telefon sa svim njegovim funkcijama i mogućnostima.

Druge mogućnosti ovog telefona niti malo ne zaostaju za mogućnostima drugih pametnih telefona. Na raspolaganju su mogućnosti elektroničke pošte, slušanja Internet i zemaljskog radija, slanje i primanje poruka, svirači glazbe i čitači zvučnih knjiga i slično.

Kako je ovaj telefon isključivo namijenjen osobama s oštećenjem vida tu su i aplikacije pomagala za slijepe i slabovidne, prepoznavači boja, teksta i novčanica, senzor osvjetljenja i povećalo. Za slabovidne tu je i mogućnost prilagodbe prikaza teksta na ekranu s raznim kombinacijama boja podloge i teksta.

Što se unosa teksta za poruke, imenik ili bilo što drugo tiče, BlindShell koristi koncept tipkovnice koja je poznata korisnicima starijih telefona. Slova abecede su raspoređena po brojevima telefonske tipkovnice.

Kolikogod se tehnologija ekrana na dodir činila nepristupačno, slobodno možemo reći da je kod BlindShell telefona funkcionalnost svedena na razumljivu i prihvatljivu razinu te da će pomoći ljudima koji zaziru od ove tehnologije da je se ne boje i počnu je koristiti. U tu smo svrhu osigurali  upute za korištenje na hrvatskom jeziku.

Ovaj telefon će biti dostupan u ekonomatu Hrvatskog saveza slijepih po cijeni koju možete saznati na upit u ekonomatu na broj 01 4812 503 ili na email mladen.menicanin@savez-slijepih.hr.

Za tehnička pitanja i pomoć pri korištenju obratite se na 01 4811 233 Tomislavu Juzbašiću. Tu je i adresa elektroničke pošte tomislav.juzbasic@savez-slijepih.hr

Tomislav Juzbašić

********************************************************************************************************************************************************

Novi reproduktor i snimač Evo E10

Poštovani članovi, kao što smo najavili, novi Daisy digitalni snimač i reproduktor Evo E10 od 21.08.2017. dostupan je u ponudi ekonomata. Riječ je o novom proizvodu na tržištu koji se karakteristikama i dizajnom ponešto razlikuje od Plextalk PTP1 uređaja.

Za razliku od PTP1, koji koristi samo SD karticu, uređaj Evo E10 ima i vlastitu ugrađenu unutrašnju memoriju od 8 GB. Prednost Evo E10 u odnosu na Plextalk PTP1 jest i što se po prvi puta za ovakve potrebe koristi kvalitetan glas na hrvatskom jeziku za izgovor svih naredbi uređaja, ali i za čitanje digitalnih formata teksta kao što su dokumenti u doc, docx, pdf, html i drugih formata. Glas koji se koristi je Lana te, iako ima neke nedostatke, nadmašuje trenutno dostupne inačice i s vremenom će se poboljšati.

Ugrađeni FM radio prijamnik je također nešto što će razveseliti mnoge, jer je radio bitan dio svakodnevice mnogima od nas. Vjerujemo da će i bolji zvučnik, uz dvije navedene značajke, biti dovoljan razlog za nabavku ovog uređaja.

Neke od dodatnih funkcija koje uređaj ima, a mogle bi Vam biti zanimljive su: kalendar, sat, alarm, štoperica - tajmer, podsjetnik, kompas i kalkulator.

Svi kupci Evo E10 uređaja na poklon dobivaju SD karticu od 8 GB.

Uz reproduktor dolaze upute na hrvatskom jeziku, a za sve dodatne informacije stojimo na raspolaganju na broju telefona ekonomata 01/ 4812 503 i e-mail adresi: tomislav.juzbasic@savez-slijepih.hr

<

Fotografije

  • Predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić
  • Upravni odbor (s lijeva na desno: Marija Ciglar, Davor Janjušević, Danko Tomanić, Vojin Perić, Kruno Drenski, Zlatko Kuftić)
  • Upravni odbor i izvršna direktorica Andreja Veljača
  • Skupština Hrvatskog saveza slijepih
  • Skupština Hrvatskog saveza slijepih
  • Nagrada za životno djelo - Ivica Robić
  • Konferencija_publika 2
for download software click here visit mac software site softwareunlim.net visit site