12

HSS info - godište 13, broj 12/2006.

--------------------------------------------------------------------------------

HSS - INFO
Glasilo Hrvatskog saveza slijepih


GODIŠTE 13
BROJ 12/2006.

ČASOPIS SE SNIMA U STUDIJU HRVATSKE KNJIŽNICE ZA SLIJEPE

PRETPLATA JE 20 KUNA, A MOŽETE IZVRŠITI NA ŽIRO RAČUN BROJ 2340009-1100206999


UREDNICA: KARMEN NENADIĆ


Za sve prijedloge i zamjerke na tekstove obratite se urednici Karmen Nenadić - adresa: Hrvatski savez slijepih
Draškovićeva 80/I, Zagreb
tel. 01 48 11 232.
fax. 01 48 12 507
e-mail: karmen@savez-slijepih.hr


HSS - INFO BROJ 12/2006.

SADRŽAJ

IZ RADA HSS-A
Notebook centar Mikronis tijekom prosinca od svakog HP prodanog računala odvaja novce za izradu prvog atlasa Hrvatske za projekt Taktilne karte za naše učenike.

IZ RADA UDRUGA
Dubrovčani nas obavještavaju o aktivnostima u prosincu u njihovoj udruzi.
U Koprivnici su napravili stazu vodilju prema ulazu u zgradu tamošnje udruge slijepih.
Međimurski diđeji pomažu slijepima.
Požežani nas obavještavaju o problemima oko dovršenja računalnog centra.
Primorci su puni aktivnosti u ovo predblagdansko vrijeme, pa nas o tome detaljno izvješćuju.
Također donosimo dva članka o aktivnostima Udruge u Sisku.
Splićani su još u listopadu hodočastili u Međugorje.
Zadarski Lionsi skupljali novce za kupnju računala za Dolores Šamec
U prostorijama Zagrebačke udruge promoviran je prvi priručnik svakodnevnih vještina s kuharicom prilagođen slijepima i to na brajici i kasetama.

ZAKLADA "MARKO BRKIĆ"
Po šesti puta su dodijeljene stipendije zaklade "Marko Brkić", iz priloga saznajte imena svih stipendista.

AKTUALNO
Donosimo članak koji govori da bi od iduće godine svi slijepi učenici trebali dobiti besplatne udžbenike.

HRVATSKA KNJIŽNICA ZA SLIJEPE
Nakon više od godine dana konačno je otvorena Hrvatska knjižnica za slijepe. Napominjemo svim korisnicima da se u knjižnicu ulazi iz na ulaz Šenoine 34, te da se do knjižnice dođe stepenicama na prvi kat.

KULTURA
Rolando Butković iz Našica nakon poezije, počeo je priređivati i kazališne predstave.

USPJESI SLIJEPIH POJEDINACA
Saznajte o Tanji Puškarić, mladoj defektologinji iz Rijeke koje uporno traže posao i pokazuje da se pozitivnim razmišljanjem može uspjeti.
Donosimo članak o Željku Marinkoviću, domovincu podrijetlom iz Lipika.
Predstavljamo vam i Damira Smaju iz Splita, koji je između ostalog od "Čistoće" dobio nagradu za uklanjanje psećeg izmeta. Ovoga puta donosimo članak u kojem se govori o problemu obitelji Smajo vezanom uz stambeno pitanje.
Saznajte i o dječaku Ivanu Tomaševiću iz Brušana.

IZ RADA ORGANIZACIJA KOJE SE BAVE SLIJEPIMA
Udruženje za unapređivanje obrazovanja slijepih i slabovidnih osoba, predstavilo je pomagala i publikacije za slijepe.

ZANIMLJIVOSTI
Samouka sisačka modna kreatorica Svjetlana Latinčić radi jedinstvene kravate, koje su prilagođene i slijepim osobama.
Donosimo članak o novostima iz medicine koje će možda jednog dana nekim slijepima omogućiti da vide.

TIFLOTEHNIKA
Objavljujemo jedan informativni članak o Touch Messengeru kojim bi se SMS slao na brajici.

POPIS KNJIGA

IZ RADA HSS-A

PRVI ATLAS HRVATSKE ZA SLIJEPE OSOBE

Notebook centar Mikronis (www.mikronis.hr) će tijekom prosinca od svakog HP prodanog računala odvajati novce za izradu prvog atlasa Hrvatske za slijepe osobe. U Hrvatskoj, naime, uopće ne postoji atlas Hrvatske ili knjige iz zemljopisa koji imaju adekvatne taktilne (dodirne) karte, pa je nastava iz tog predmeta svedena na naraciju i verbalno opisivanje. Ovo stanje rezultira time da slijepi učenici, i kasnije odrasle slijepe osobe, nemaju razvijen smisao za odnose u prostoru. Gdje se točno nalazi Lika u odnosu na Dalmaciju? Gdje je Istra? Kao izgledaju županije? Ovo većina slijepih osoba u Hrvatskoj jednostavno - ne zna.

"U državama srednje i zapadne Europe nisu samo zemljopisne karte dostupne za slijepe osobe, već je njima normalno da imaju autokarte, planove gradova i sl. Uz donacije tvrtki poput notebook centra Mikronis i drugih donatora (do sada se kao donator u projekt priključila i Raiffeisen BANK Austria) i mi ćemo uskoro imati prvi atlas Hrvatske za slijepe, što nas izuzetno veseli." - izjavio je Ivica Robić, tajnik Hrvatskog saveza slijepih.

"Odabrali smo prosinac, jer to prema našim pokazateljima najbolji mjesec za prodaju pa se nadamo da ćemo skupiti što više novaca za ovaj projekt. Od svakog prodanog HP prijenosnog računala odvojit ćemo po 100 kuna koje ćemo donirati za potrebe izrade prvog zemljopisnog atlasa Hrvatske za slijepe osobe." - izjavila je direktorica notebook centra Mikronis i naglasila kako svojim primjerom žele potaknuti i druge informatičke tvrtke da pomognu projektu.

Za izradu ovakvog specijalnog atlasa potrebno je mnogo vremena i stručnog znanja, pa se njegov izlazak planira krajem prve polovice sljedeće godine, kako bi se početkom nove školske godine podijelio slijepoj i slabovidnoj školskoj djeci. Ukupna sredstva potrebna za realizaciju projekta iznose 150.000 tisuća kuna. (ri)

www.mikronis.hrIZ RADA UDRUGA

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA INVALIDA I BLAGDANA SV. LUCIJE U DUBROVNIKU

U organizaciji žena invalidnih udruga (Udruge slijepih, Udruge gluhih i nagluhih te Društva multiple skleroze) a povodom 3. prosinca ,Međunarodnog dana invalida, upriličenje domjenak uz prigodnu lutriju. Ćlanovima spomenutih udruga pridružili su se i članovi ostalih invalidnih udruga s područja Dubrovačko - neretvanske županije. Budući da je odaziv članova bio veći od očekivanog, iduće se godine planira organizirati isto druženje s popunjenim programom. Iz udruga se zahvaljuju Gradu Dubrovniku, Upravnom odjelu za društvene djelatnosti koji je financirao taj značajan događaj.

Povodom Sv. Lucije žene iz Udruge slijepih organizirale su domjenak gdje su se članovi okupili, počastili i zabavili, a Folklorni ansambl Linđo u prigodi obilježavanja blagdana Sv. Lucije ,13.12. 2006.g. organizirao je već sedmu godinu za redom humanitarni koncert za pomoć Udruzi slijepih. Pred prepunim kazalištem Marina Držića svi prisutni uživali su u scenskim nastupima članica plesnog studija Step and Jazz, izvedbama Folklornog ansambla Linđo, pjesmama Ženske klape Divona, ženske klape FA Linđo kao i muške klape Linđo. Ravnatelj Folklornog ansambla Linđo gosp. Mirsad Omerčahić uručio je donaciju od prodanih ulaznica predsjednici Udruge Rosi Matić.

Rosa MatićSLIJEPI

ZA OLAKŠANO KRETANJE SLIJEPIH 65.000 KUNA

Članovi udruge presretni što će se konačno sami moći kretati prema zgradi

KOPRIVNICA - Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije jučer je u povodu obilježavanja Dana osoba s invaliditetom otvorila postavljene taktilne staze namijenjene osobama s oštećenim vidom. Taktilne staze postavljene su ispred zgrade, a vode sve do prostorija Udruge koje se nalaze na prvom katu, dok je dizalo ozvučeno te su komandne ploče označene brajovim oznakama.
Kako je rečeno, jučer na svečanom otvaranju ovako označen put do prostorija udruge imaju jedine u Hrvatskoj koprivničke prostorije, već su jedino nekoliko udruga u Zagrebu taktilno opremiile samo prostor ispred ulaza.
- Vrijednost ovih taktilnih pomagala je oko 65.000
kuna a novac smo dobili od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi koji je pokrenuo natječaj za opremanje prostorija slijepih i slabovidnih - istaknula je jučer predsjednica udruge Dragica Zlatar.
Članovima udruge koja okuplja oko 220 članova uvelike je ovim stazama olakšano kretanje prema prostorijama, a to su nam jučer i osobno potvrdili.
Uvijek idem u grad sa svojom suprugom koja me vodi točno do željenog odredišta. Od sada pak trebat ću samo pratnju do ulaza u zgradu, dok ću se do prostorija moći i sam odšetati. Izuzetno sam sretan ovim projektom te što se konačno počelo skrbiti i za nas te nam je time uveliko olakšano kretanje - priča nam Tomo Jurić, kojemu je stoposto oštećeni vid.
Njegov kolega pak Josip Mašek domeće kako bi se s takvim projektom trebalo nastaviti i dalje opremanje gradskih ulica i ustanova, barem onih koje se češće zbog raznovrsnih potreba trebaju posjećivati.
- Koristim i bijeli štap za lakše kretanje, a ove podne obloge najviše mi znače pri kretanju po stubama, a posebice zbog toga što su označene crtama i točkama koje točno naglašavaju i promjenu smjera ili pak, dodatni oprez - priča nam Josip Mašek.
Za kraj pak doznali smo kako su ova taktilna pomagala uvezena čak iz Engleske jer se u Hrvatskoj nije mogao naći nitko tko bi želio nešto takvo proizvesti, a postavio ih je zagrebački Cestodom, Inače, u tijeku za članove udruge je i obuka korištenja dugog bijelog štapa.

Očekuju potporu grada
Kako se jučer moglo čuti, glavni cilj Udruge je do konca godine osmisliti koji su prioriteti za taktilno opremanje, a zatim od početka sljedeće godine krenuti s realizacijom projekta. -Nadamo se podrški grada kako bi ovaj naš projekt zaista mogao i oživiti, a prioriteti su nam sve važnije javne ustanove isto kao i taktilno opremanje svih većih i važnijih raskrižja - istaknula je jučer Dragica Zlatar predsjednica Udruge te dometnula kako im je želja svim građanima bez obzira na invalidnost dostupnost i pristupačnost.

MELITA KUKELŠČAK
Večernji list Podravina Bilogora, 5. 12. 2006.DIDŽEJI DOBROTVORI ZA UDRUGU SLIJEPIH MŽ

Glazbom pomogli slijepim osobama

U četvrtak je u čakovečkom klubu In održan dobrotvorni Festival didžeja. Kupnjom ulaznice publika je donirala Udrugu slijepih Međimurske županije, a u zamjenu za to didžeji su profesionalno odradili svoj posao i zabavljali goste do sitnih sati.
Nastupili su Tesh, Yapa, Mario, lggy, Pinta, Mikac, Syn, Happy B, Luksi, Denko i Saša Fišter. Program su vodili Alan i Ćugo. Na ulazu u In prodano je 250 ulaznica, a sam klub uplatio je donaciju od tisuću kuna.
(al)
Međimurje, 12.12.2006.POŽEGA: ZA DOVRŠETAK RAČUNALNOG CENTRA ZA SLIJEPE NEDOSTAJE NOVCA

POŽEGA - Zbog manjka od 200 tisuća kuna, koji je nastao kada je novac za redovito poslovanje utrošen za obnovu i uređenje objekta novog Računalnog centra za edukaciju i prekvalifikaciju, udruga slijepih Požeško-slavonske županije i dalje se nalazi u nezavidnom položaju. Do sada je uloženo gotovo 700 tisuća kuna, a za završetak radova nedostaje još 200 tisuća kuna.
Problem je nastao kada je počela sanacija objekta, što ga je udruzi na korištenje dao Grad Požega.
Tada se ispostavilo da je on u mnogo lošijem stanju nego što se pretpostavljalo. Računajući da će dobiti novac od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, bivše je čelništvo udruge za radove koristilo novac namijenjen redovitom poslovanju.
-I dalje smo u teškom položaju. Radovi su stali. Na žalost, projekti koji su ranije poslani resorno je ministarstvo odbilo pa sada ponovo, uz traženu dokumentaciju, planiramo proslijediti projekte Najnužnije je uređenje pročelja i zaštita stolarije jer ovako neuređen objekt narušava izgled ovog dijela grada. Uz to, nužno je postavljanje podova u svim prostorijama - kaže predsjednik Udruge slijepih Požesko-slavonske županije Zdravko Čop, podsjećajući da je riječ o velikom objektu s gotovo 300 četvornih metara korisnog prostora.
Budući računalni centar koristili bi članovi, ali i sve slabovidne osobe, za dokvalifikaciju i prekvalifikaciju, budući da je toj populaciji najveći problem naći posao.
- Također, organizirali bismo edukaciju za rad na računalima za sve članove jer držimo da bez korištenja suvremene tehnologije ne mogu ni naši članovi. Udruga slijepih okuplja .120 osoba - kaže Čop, vjerujući kako će problem nastavka radova i daljnjeg opremanja Računalnog centra ipak uspjeti riješiti iduće godine, ponajviše uz potporu resornog ministarstva, ali i donatore te sponzora, koji su uvijek imali razumijevanja za potrebu ove udruge.

V. REBRINA
Glas Slavonije, 29.11.2006.PREDBLAGDANSKO RASPOLOŽENJE U UDRUZI SLIJEPIH PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE

U predblagdansko raspoloženje uveli su nas naši najmlađi članovi, to jest djeca. Za njih i njihove roditelje 9. prosinca u 14 sati upriličen je susret povodom Svetog Nikole u prostorijama naše udruge. Kako bi djeca osjetila predblagdansku atmosferu, zato se pobrinuo prof. Dragutin Suden, koji se odjenuo u Svetog Nikolu, te je djeci uručio prigodne slatke paketiće i novčani dar. Kako za djecu, tako i za njihove roditelje i pedagoge priređen je domjenak, uz koji su svi zajedno proveli ugodne trenutke. Ujedno je upriličen i kulturni program za sve prisutne. Mali Karlo Bogatec otpjevao je dvije božićne pjesme, kojima je razveselio sve nazočne.

Istoga dana, ali u 16 sati organizirano je druženje za sve članove naše udruge. Najprije nas je srdačno pozdravio predsjednik Udruge Duško Miočić, te nas ukratko izvijestio o radu Udruge tijekom ove godine. Naglasio je: najvrednijim rezultatom koji smo postigli u ovoj godini je zaposlenje mlade profesorice defektologije prof. Tanje Puškarić, koja će od Nove godine raditi kao defektolog u Osnovnoj školi Pećine u Rijeci.

Za sve članove priređen je prigodni domjenak, te organizirana bogata tombola uz koju smo se ugodno zabavili. Dobitnici vrednijih zgoditaka imali su razlog biti još veselijim, jer su im isti dobrodošli u ovo blagdansko vrijeme. Kako bi se naši članovi osjećali lijepo i ugodno na zajedničkom druženju, te večeri upriličen je ples i zabavni program. Za sve nas svirali su na harmonici Vjekoslav Volarić, Marko Bakula i Boris Semion. Uz muziku, ples i ugodno druženje zadržali smo se do kasnih večernjih sati, te ispratili još jednu godinu.

Naša Udruga vodi brigu o svim svojim članovima. Posebnu brigu u ovo predblagdansko vrijeme vodimo o našim najstarijim i nemoćnim članovima, koji rijetko ili nikako zbog svojih tegoba ne dolaze više u Udrugu. Uoči božićnih blagdana posjetili smo pedesetak naših najstarijih članova, te im uručili prigodne božićne poklone, kako se ne bi osjećali usamljeni i zaboravljeni. Posjete, božićni poklon i nekoliko lijepih riječi, velika je radost i utjeha za sve naše starije članove u ove blagdanske dane.

Godina koja je iza nas, ostat će nam u lijepom sjećanju na mnogobrojne prijateljske i sportske susrete. Preostaje nam zakoračiti u Novu 2007. godinu u nadi da će nam nastupajuća godina donijeti još više uspjeha, radosti i ugodnih zajedničkih trenutaka.

Kuzman LandekaUdruga slijepih Sisak

PROČITAJU 17 KNJIGA

U organizaciji Udruge slijepih Sisak, 27. studenoga otvorena je izložba pod nazivom "Slijepi i knjiga", autora Đure Priljeve, člana ove udruge. Osim domaćina i sugrađana, izložbi i predstavljanju knjige "Socijalni položaj slijepih osoba" autorice Mihaele Claudie Dugandžić, dipl. soc radnice i tajnice Udruge, prisustvovao je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Tomislav Dovranić i Sanja Frajtag ravnateljica Hrvatske knjižnice za slijepe.
Ovaj projekt financiran je iz prihoda od igara na sreću iz državnog proračuna, s pozicije Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Udruga slijepih na taj način želi videćim sugrađanima pokazati načine na koje slijepi "konzumiraju" knjige, pokazati knjige izrađene u tehnikama dostupnim slijepima, naglasiti da i među njima ima onih vičnih pisanju, koji su se i predstavili svojom poezijom, Također je cilj pokazati knjige slijepih autora i knjige o slijepima. Ponosni su na činjenicu da slijepi čitači i pročitaju u prosjeku 17 knjiga, što je mnogo više u odnosu na videće.
Osim projekta i izložbe, predstavljena je i knjiga "Socijalni položaj slijepih osoba" autorice Mlhaele Claudie Dugandžić. Knjiga donosi vrlo vrijedne informacije i jedan interdisciplinarni pristup osobama s invaliditetom i dajući doprinos kako socijalnim radnicima tako i svima koji se bave područjem invaliditeta.
Osim knjige, Udruga je promovirala i novi ciklus božičnih čestitki s reprodukcijama slika akademskog slikara Alema Biočića. Izložba je otvorena do
11. prosinca.

Jasna DIMIĆ
Novi Sisački tjednik, 30.11.2006.Kazalište slijepih i predstava "Tražim posao"

PREDSTAVOM PROTIV PREDRASUDA

U prostorijama sisačke Udruge slijepih, 11. i 18. studenoga, održano je predavanje za njezine članove pod nazivom "Samo-procjena psihosocijalnog stanja osoba s teškoćama vida". Vodila ga je u obliku radionica s manjim grupama, Irena Barišić - Milunić, dipl. soc radnica/psihoterapeut. Ovakve su radionice važne za slijepe osobe jer jačaju njihovo samopouzdanje, a namijenjene su prvenstveno psihosocijalnom stanju osoba s oštećenjem vida. Podijeljene su u nekoliko tematskih cjelina, o kojima su osobe s teškoćama vida same željele razgovarati kako bi radile na sebi i svom samopouzdanju. Teme se tiču uglavnom predrasuda, diskriminacije s kojima se ovakve osobe susreću, kako se s tim nositi te kako okolina reagira na ovakve osobe. Na taj način uče razvijati socijalne vještine i u kojem pravcu reagirati u nekim nepredvidivim situacijama s kojima se siabovidne osobe teško nose. Grupa radi na osobnim emocijama, negativnim i pozitivnim te na njihovom usklađivanju.
Kako bi jačali svoje samopouzdanje slijepe i siabovidne osobe rade i predstave te u njima glume.
Na prvi dan proljeća 1948. godine, Kazalište slijepih i slabovidnih "Novi život'' održalo je svoju prvu predstavu u Samoboru, nakon čega je zaplovilo i profesionalnim vodama. Za pripreme predstava bili su angažirani kazališni redatelji, Tomislav Durbešić, Miro Maroti, Vjekoslav Vidoševič, Vladimir Jagarić, Radojko Ježić, Mirko Merle i Dražen Grunwald. Gostovanja su organizirana diljem bivše države, kao i turneje po Švicarskoj, Njemačkoj i Austriji.
Početkom 90-tih, u kazalište dolazi mlada redateljica Nina Kleflin, čiji pristup slijepim glumcima donosi revolucionarne pomake u njihovim predstavama, te su joj se nakon toga svojim redateljskim vještinama pridružili i Snježana Banović, Zoran Mužić i Mario Kovač. Kako je do početka 80-tih godina ova postava bila jedina kao takva u cijeloj Europi, svojim gostovanjima inspirirali su slijepe osobe u Španjolskoj, Engleskoj i Italiji, da započnu s organizacijom svojih kazališnih grupa. Nakon što je broj registriranih teatara u Europi prešao desetak, članovi "Novog života" dolaze na ideju organizirati festival kazališta slijepih i slabovidnih koji je isti održan u listopadu 1999. godine, pod nazivom BIT (Blind Theatre), gdje su nastupali svi do tada poznati europski teatri slijepih, Na drugom susretu, isto je proglašen svjetskim festivalom, kao jedini festival te vrste u svijetu.
Predstave s kojima se ova kazališna postava diči su Molierove "Scapieneove spletke", Harmsove "Nule i ništice", Ivšićev "Kralj Gordogan", Sofoklov"Edip". Dramski studio slijepih i slabovidnih "Novi život" iz Zagreba, za članove sisačke Udruge slijepih, ali i sve građane Siska, održat će predstavu u povodu Svjetskog dana invalida, 1. prosinca. Predstava pod nazivom "Tražim posao" bit će izvedena u prostorijama doma INA Rafinerije Sisak, Ante Kovačića 1, s početkom u 19 sati.
Ulaznice koštaju 20 kuna, a mogu se kupiti u suvenirnici Olah, Knjižari i papirnici Carpe diem te Sony centru.
Za članove udruge i njihove pratnje, ulaz je besplatan.
Predstava "Tražim posao" nema velikih kazališnih pretenzija, ali od svoje publike traži nešto što je za današnje vrijeme neuobičajeno i sve rjeđe. Traži smijeh od srca i bezuvjetan pogled u bitno, jer samo se tako može rasprsnuti oklop predrasuda.
Kako napominje Irena Kokot, dipl. soc. radnik, vježbenik u Udruzi slijepih Sisak, ova će predstava gledatelje dobro nasmijati stvarima nad kojima bi inače plakali ili sjetno uzdisali, jer je smiješno sve što je smiješno, makar se događalo i nekom koga ste osudili na tugu i sažaljenje.
Za režiju ove predstave zaduženi su Vojin Perić i Nina Kleflin, scenografiju Igor Pauška, kostime Marija Šahć Ban, te za glazbu Hladno pivo.
U predstavi igraju Zvonko (slijepi telefonist) - Vojin Perić, Katica (čistačica) - Ružica Domić, Joža (slabovidni domar) - Miljenko Zeko, tajnica - Kristina Šporčić, djevojka - Ana Bučević, mali uljez, provalnik - Igor Kučević te policajac - Marijo Glibo.
Predstava se organizira u svrhu prikupljanja sredstava za poklone i pakete u povodu nadolazećih blagdana za male članove Udruge slijepih Sisak. Stoga svi koji vole kazalište mogu pogledati ovu predstavu te tako sudjelovati u prikupljanju sredstava za najmlađe slijepe i siabovidne osobe.

Jasna DIMIĆ
Novi Sisački tjednik, 30.11.2006.HODOČAŠĆE U MEĐUGORJE

Povodom "Dana bijelog štapa" Udruga slijepih Splitsko-dalmatinske županije organizirala je hodočašće u Međugorje. 14. listopada svanuo je lijep, sunčan dan, kao stvoren za naš izlet. Putovanje je započelo s molitvom upućenoj Majci Božjoj da nas vodi i čuva tijekom puta. Za vrijeme trosatne vožnje pjevale su se crkvene, duhovne pjesme. Bilo je veselo, tako da putovanje nije bilo naporno i vrlo brzo smo stigli u mjesto Međugorje. Opustili smo se na toplom suncu ispijajući kavu u ugodnom međusobnom druženju. Zatim je slijedila šetnja uz razgledavanje suvenira i uživanje u svježem, čistom zraku. Hodočastili smo na brdo na kojem se ukazala Gospa i tu smo se svi zajedno pomolili. U tišini svatko je bio sa svojim mislima....Osjećala sam se mirno i spokojno...
U mjesnoj crkvi Sv. Jakov u podne je održana krunica, a u jedan sat Sveta misa. U restoranu "Galija" organiziran je ručak. U predivnom ambijentu dočekalo nas je srdačno osoblje koje nas je posluživalo domaćim specijalitetima.
Nakon ručka išli smo u Križevac gdje smo se popeli na najviše brdo toga mjesta. Na brdskom putu nalaze se postaje na kojima smo se zaustavljali i molili krunicu. Na vrhu brda nalazi se veliki križ ispred kojeg je održana molitva. Neposredno prije našeg odlaska iz Međugorja održana je večernja misa. Bilo je posebno lijepo slušati molitvu i pjesmu dječjeg crkvenog zbora. Po završetku mise prošetali smo mjestom uživajući u tišini i noćnom krajoliku...U kasnim večernjim satima stigli smo kući duhovno obogaćeni i ispunjeni, zbog zajedničkog druženja i divno provedenog dana.

NATAŠA OŽEGOVIĆBOŽIČNI BAL ZADARSKIH LIONSA

RAČUNALO NA DAR SLIJEPOJ DJEVOJCI

Tradicionalni bal zadarskih Lionsa održan je u petak u hotelu Kolovare, a sav prihod od svečane večere namijenjen je za kupnju računala slijepoj Zadranki Dolores Šamec.
- Da se čovjek najbolje osjeća kad pomaže drugima, dokazali ste večeras ovako odličnim odazivom - poručila je zadarskim lavicama i lavovima njihova predsjednica Gordana Veršić na balu koji su glamurozno otvorili članovi plesnog kluba "Samba". Uz vječne melodije i duo Family, uz Lionse su zaplesali i doministar Zdenko Mičić te proslavljeni košarkaš Stojko Vranković, a stari rokeri Ivan Galović, Davor Pekota i Lada Šokota pokazali su kako još uvijek vladaju pozornicom i mikrofonom.
Jasna Rumora i Ivica Surać jednoglasno su izabrani za najsimpatičniji plesni par, a Ivan Galović i Nina Kozulić pobjednici su u pojedinačnoj konkurenciji.

A.V.
Slobodna Dalmacija, 17.12.2006.KUHARICA ZA SLIJEPE OSOBE

Priručnik za slijepe osobe "Svakodnevne vještine i zdrava prehrana" predstavila je jučer autorica Petrina Pintar u Udruzi za slijepe osobe. Knjiga je napisana na Brailleovu pismu i daje savjete slijepima kako izbjeći nezgode u kuhinji, pojašnjava vrijednost različitih vrsta hrane, kako rasporediti namještaj u stanu te niz recepata i ostalih detalja koji slijepima mogu olakšati svakodnevicu. - Slijepe osobe mogu biti izuzetni kuhari pa sam im željela pomoći savjetima kako bi se lakše prilagodili - rekla je P Pintar.

(vk)
Večernji list, 16.12.2006.ZAKLADA "MARKO BRKIĆ"

I OVE GODINE SU DODIJELJENE STIPENDIJE ZAKLADE "MARKO BRKIĆ"

Prema raspisanom natječaju za dodjelu financijske potpore slijepim studentima i učenicima Upravni odbor Hrvatske zaklade za školovanje slijepih "Marko Brkić" je na svojoj sjednici 18. 12. 2006. g. donio odluke po kojima se dodjeljuju stipendije ove Zaklade.

Stipendije u iznosu od 700 Kn dodijeljene su učenicima srednjih škola i studentima:
1. Tatijana Blaž
2. Manuela Brubnjak
3. Mirko Hrkač
4. Jozo Marić
5. Danijel Marušić
6. Vlasta Prenc
7. Vanja Raić
Odobrava se produljenje roka korištenja laptopa dodijeljenog Danijeli Marušić za još godinu dana .

Stipendije u iznosu po 400,00 kn dobili su;
Studenti prve godine
1. Miroslav Pavlović
2. Ivana Vinko

Stipendije u iznosu od po 400,00 kn dobili su srednjoškolci
1. Mijo Ćosić
2. Danijel Kralj
3. Ana Kunjko
Zahvaljujući dobrotvoru Marku Brkiću, kao i svih donatora koji su donirali Zakladu i ove će se godine slijepim učenicima i studentima pružati toliko potrebna podrška u školovanju.

Karmen NenadićAKTUALNO

ŠKOLSTVO Od iduće godine za sve učenike osnovne i prvi razred srednje škole država će osigurati udžbenike

HSP I SDP PROTIV BESPLATNIH UDŽBENIKA ZA SVU DJECU


ZAGREB - Zastupnici su jučer načelno podržali izmjene zakona kojima bi se iduće godine u čitavoj Hrvatskoj uveli besplatni udžbenici za sve učenike osnovne i prvi razred srednje škole.
U idućim godinama besplatne bi se knjige postupno uvele i u ostale razrede srednje škole.

Ispravljanje nepravdo
Pozdravljena je namjera Vlade da konačno Ispravi razlike između "bogatih" i "siromašnih" dijelom Hrvatske, jer su do sada besplatne knjige dobivala djeca u Zagrebu, ali ne i u nekoj maloj, siromašnoj općini.
Sada. će školske knjige plaćati isključivo država, u idućoj godini ukupno 240 milijuna kuna.
No, dio zastupnika se usprotivio 'uravnilovci" da besplatne knjige dobiju sva djeca, bez obzira na primanja roditelja.
HSP predlaže uvođenje imovinskog cenzusa čija bi osnovica bila dvije prosječne plaće.
- Taj bi socijalni model bio daleko pravedniji, a omogućio bi i da se besplatni udžbenici već od iduće godine uvedu za sve razrede srednje škole -smatra Pero Kovačević.
Imovinskom cenzusu skloni su i u SDP-u jer smatraju da Hrvatska nije dovoljno bogata zemlja da bi građani kroz državni proračun plaćali besplatne knjige svima, bez razlike.
- Zar zaista mislimo da bi unuci Ivice Todorića trebali imati pravo na besplatne udženike, ili djeca tajkuna koji su opljačkali ovu zemlju? - zapitala je Marija Lugarić (SDP).
- Besplatne udžbenike dobit će i djeca komunističkih direktora koji su vodili sva velika poduzeća u privatizaciji - uzvratila je Zdenka Babić Petričević (HDZ). Državni tajnik Želimir Janjić smirio je prepirku rekavši da su za Vladu sva djeca ista.
- Ako je netko do svojeg imetka došao na protuzakonit način, onda za to postoje drugi putovi - rekao je Janjić.

Obavezna srednja škola
Oporbi smeta i što još nema pedagoškog udžbeničkog standarda, a rokovi za prijavu udžbenika upravo istječu.
Janjić je rekao da će idućeg tjedna Ministarstvo predstaviti udžbenički standard, a u siječnju i hrvatski obrazovni model u koji će biti uključena obvezna srednja škola. Podsjetio je da će za to biti nužno izmijeniti Ustav te Zakon o osnovnom školstvu.

Incijativa za slijepu djecu
IDS se zauzeo za to da djeca s teškoćama u razvoju osim besplatnih udžbenika imaju pravo i na besplatne kompjutore i drugu opremu, a HNS je svoju potporu uvjetovao prihvaćanjem amandmana o besplatnim udžbenicima na brajici za slijepu i slabovidnu djecu,
- To je kucanje na otvorena vrata. Svi učenici su isti, za sve se nabavljaju besplatni udžbenici -odgovorio je državni tajnik Želimir Janjić

Suzana Barilar, Nataša Božić, Veronika Rešković
Jutarnji list večernje izdanje, 14.12.2006.HRVATSKA KNJIŽNICA ZA SLIJEPE

KULTURA Ministar Biškupić otvorio obnovljenu knjižnicu za slijepe

U ŠENOINOJ SE KNJIGE I SLUŠAJU


Na blagdan Svete Lucije, zaštitnice slijepih, ministar kulture Božo Biškupić jučer je u zgradi Hrvatskog saveza slijepih u Šenoinoj ulici 34 otvorio obnovljenu prvu Hrvatsku knjižnicu za ljude koji ne vide. U obnovu knjižnice ministarstvo je uložilo milijun i 250 tisuća kuna te još 200 tisuća za njezino opremanje. Knjižnica se sastoji od tri dijela: posudbenog, dva studija za snimanje zvučnih knjiga s kopirnicom i tiskare za knjige na Brailieovu pismu, u kojoj će se organizirati i promocije knjiga, tribine i radionice.
- Imamo 1400 korisnika, a svaki od njih na godinu u prosjeku pročita 17 naslova, zvučnih zapisa ili knjiga na brajici. To je više nego što ljudi koji vide pročitaju klasičnih knjiga! - procjenjuje ravnateljica knjižnice Sanja Frajtag. - U knjižnicu dolaze i starije osobe koje ne mogu čitati standardni tisak, a teško pokretnim korisnicima iz Zagreba knjige jednom na tjedan dostavljamo na telefonski poziv - kaže S. Frajtag.
U knjižnici ima 2300 naslova na zvučnim zapisima, te 2200 na brajici. Knjige u tonskom studiju snimaju radijski spikeri, a u tiskari se proizvode knjige na brajici. Korisnici nisu zakinuti ni za novine. Izabrani članci iz novina svaka dva do četiri tjedna uvrštavaju se u zvučne novine. Knjižnica nudi bogat izbor leksikona, stručne i popularne literature.

RADNO VRIJEME
Knjižnica je otvorena 1965. godine u sklopu Hrvatskog saveza slijepih, a odlukom Ministarstva kulture od 2000. godine djeluje kao samostalna ustanova. Otvorena je ponedjeljkom i četvrtkom od 8 do 18 sati, te utorkom, srijedom i petkom od 8 do 16 sati.

DAMIR LUKA SAFTIĆ
Večernji list, 14.12.2006.KULTURA

ROLANDO BUTKOVIĆ: SLIJEPI INVALID DOMOVINSKOG RATA IZ NAŠICA PIŠE PJESME I SCENARIJE ZA KAZALIŠNE PREDSTAVE

BOEM KOJI NEKAD ZARUŽI PROFINJENO


Četrdesetdvogodišnji Rolando Butković iz Našica jedna je od rijetkih osoba koja je pokazala kako gubitak vida nije zapreka pri ostvarivanju ciljeva. U kolovozu 1991. godine, dva mjeseca prije 26. rođendana, kao pripadnik orahovačke postrojbe "Stipini Sokolovi", bio je ranjen i ostao bez vida. Međutim, koliko god posljedice bile teške, Rolando nije klonuo duhom i nakon oporavka, unatoč sljepoći, uspio je uključiti se u svakodnevicu života. Jakom voljom i upornošću, te nadasve pozitivnim stavom i ponašanjem, ljudima je dao do znanja da hendikep zapravo i ne postoji. Sljepoća mu je dala novu dimenziju života.
- Ljudi iz neznanja misle da je naš život patnja. Moja sljepoća je težak hendikep, ali nije prepreka za kvalitetan život. Sljepoća, koli kog god me “zaljuljala", jako mi je pomogla da nastavim i dalje živjeti uobičajenim tempom, koliko su to okolnosti dopuštale. Do 26. godine lutao sam, a nakon stradavanja, u sebi sam pronašao one druge stvari, poput pisanja pjesama i priča, što me čini sretnim i zadovoljnim - opisuje svoj životni put Rolando, ne pristajući da bude, kako sam kaže, "obični" bespomoćni invalid ovisan o drugima na svakom koraku.

MECENA UDRUGE SLIJEPIH I SLABOVIDNIH
I tako se Rolando posvetio knjigama, pronašavši u pisanju nove životne izazove. Nakon dvije zbirke pjesama: "O mraku i drugim lijepim stvarima" i "Laganini blues", te glazbeno-poetskog CD-a, kruna njegovog pisanja je kazališna predstava "Barem dva puta tjedno", s kojom je od ljeta na slavonskoj turneji.
Butković je poseban i po tome što sav prihod od prodaje svojih knjiga i CD-a te kazališnih ulaznica daje svojoj Udruzi slijepih i slabovidnih osoba Našice. Ta je udruga bila i ostala njegov drugi dom. Na čelu udruge bio je osam godina, a onda je prošle godine predsjedničku dužnost prepustio Radi Balen, dok se on okrenuo prikupljanju sredstava za rad udruge.
Da je drukčiji od drugih, Butković je dokazao odabravši prije četiri godine za mjesto promocije svoje druge zbirke pjesama "Laganini blues" našički disco club "Paradise". I ovim književnim uratkom posvjedočio je o neizmjernoj snazi i kreativnom duhu kojim premošćuje sve fizičke prepreke koje mogu biti izazov i poticaj za puninu života.

NAKON POEZIJE, IZAZOV U KAZALIŠTU
- Zatvorenih očiju, ali otvorena srca, Rolando otkriva veličanstvenu ljepotu življenja. Nije ni mađioničar, ni junak, ni mučenik, već samo običan čovjek i umjetnik koji marljivim riječima uvlači čitatelja u lirsku paučinu sjećanja i prozaičnost postojanja - napisala je u pogovoru knjige prof. Marija Pepelko. Na multimedijalnom CD-u, izdanom prošle godine, nalazi se 12 pjesama u interpretacijia Rolandovih dragih prijatelja - prof. Milana Delića i Bojane Bortek. Pjesme su popraćene glazbom Dore Pejačević. U komediji "Barem dva puta tjedno" Rolando nastupa u glavnoj ulozi.
- Predstava prikazuje život slijepe osobe Rudolfa Picingera koji preko radijskih oglasa traži osobu za čitanje novina, ali i za nešto drugo. Nakon nekoliko neugodnih iskustava, u njegov samački stan došla je marljiva studentica Brigita, koju izvrsno igra Ana Kolesarić. Predstavu u trajanju od 60 minuta uvježbali smo za mjesec dana. Od tog mog svaštarenja, a kažu da onaj tko ne svaštari nije umjetnik, najviše mi se sviđa pisanje scenarija za predstave - ističe Rolando, koji se bavi i novinarstvom.
Punih 14 godina urednik je i voditelj emisije "Mjesto pod suncem", koja se emitira svakog petka u 14 sati na Radiju Našice. Emisija je namijenjena, kako kaže Rolando, razbijanju predrasuda o osobama s invaliditetom i njihovom boljem razumijevanju. Surađuje i u časopisima koje izdaje Hrvatski savez slijepih. Rolando je posebno ponosan na pješački pohod, kada je u listopadu 2000. godine zajedno s slijepim kolegom Antunom Kovačom, te pratiteljima Borisom Matišićem i Zvonkom Jurićem, propješačio 240 kilometara dug put od Podravskih Podgajaca do Zagreba. Bila je to devetodnevna akcija posvećena Vinku Beku, utemeljitelju odgoja i obrazovanja slijepih osoba.

PISANJE MU JE POPUT UDISANJA ZRAKA
Butkovića ispunjava i poučavanje pisanju i čitanju na Braillevom pismu kolege Zdravka Veldića, koji je zbog šećerne bolesti oslijepio. Tri godine ponedjeljkom i četvrtom Rolando podučava 74-godišnjeg Zdravka na "brajlici".
Za razliku od većine branitelja i invalida, Rolando nije nezadovoljan odnosom države prema njemu i ljudima sličnih sudbina i stradanja.
- Mislim da se država dobro pobrinula i za branitelje i za invalide. Nezahvalno je reći da smo na margini, bar mi stopostoni invalidi. Na nama je da ne ostanemo začahureni u ratnim pričama, nego da se društveno angažiramo i život učinimo ljepšim i lakšim, i sebi i drugima - kaže optimistično Butković.
Pisanje pjesama i priča, koje obožava, ostavlja mu dovoljno slobodnog vremena za odgoj kćerki, 13-godišnje Magdalene i godinu dana mlađe Mirne, koje dolaze na vikend iz Osijeka, gdje žive s majkom. Unatoč neuspješnom braku, Rolando nije pesimist i nada se da će sresti srodnu dušu, s kojom će nastaviti živjeti i “doživjeti stotu". Pun vjere u danas i sutra, Rolando uživa i u izlascima s prijateljima.
- Druženje s prijateljima važno je u mom životu. Volim izići u kafiće i ne stidim se zbog boemskog života koji vodim. Dogodi se da zaružim, no to obično bude profinjeno, bez pijančevanja koje je, osim toga što pruža ružnu sliku, i nekulturno. I kada zaruži u nekoj birtiji, čovjek treba imati stila - poručuje Butković.
Usput se pohvalio da priprema 3. knjigu pjesama i priča koja će biti objavljena pod nazivom "Koliba od blata". Osebujan kakav jest, Rolando istodobno piše i scenarij za komediju "Pola viagre". O temi koja je, s obzirom na naslov, jasna pa bi to njegovo djelo moglo postali pravi hit. A što mu znače pjesme kojima je prožet njegov život, Rolando je najbolje izrazio u pjesmi “Srebrna cesta":
“Svaka pjesma koju napišem za mene je zrak koji udišem"/
“Sve koje sam napisao prije za mene su vatra koja me grije"/
“Sve koje će doći za mene su srebrna cesta u noći".

U komediji "Barem dva puta tjedno" Rolando nastupa u glavnoj ulozi. Predstava prikazuje život slijepe osobe Rudolfa Picingera, koji preko radijskih oglasa traži osobu za čitanje novina, ali i za nešto drugo. Nakon nekoliko neugodnih iskustava, u njegov samački stan došla je marljiva studentica Brigita, koju igra Ana Kolesarić...

Snježana FRIDL
Glas Slavonije, 2. 12. 2006.USPJESI SLIJEPIH POJEDINACA

UZ MEĐUNARODNI DAN INVALIDA RAZGOVARAMO SA ČLANICOM UDRUGE SLIJEPIH, DIPLOMIRANOM DEFEKTOLOGINJOM TANJOM PUŠKARIĆ

AKO SE PREPUSTIŠ DEPRESIJI I KUKANJU, TEK TADA SI NIGDJE

RIJEKA - Invalidi u hrvatskom društvu ne uživaju ista prava i slobodu kretanja kao i ostali građani ove zemlje. Diskriminacija prilikom zapošljavanja, nedovoljno senzibilizirana zajednica ili uskraćeno pravo na informaciju i edukaciju kroz znakovni jezik te Brailovo pismo - neki su od problema s kojima se suočavaju osobe s posebnim polrebama u Hrvatskoj, koje nerijetko zbog toga žive na margini društva i njegovih zbivanja. Uglavnom tijekom godine zaboravljene teškoće invalida barem jednom godišnje isplivaju na površinu, u javnost i to na Međunarodni dan invalida koji se obilježava 3. prosinca. Na ovaj dan ponovo se progovara o onima koji žive među nama, a potrebno im je samo malo naše podrške, razumijevanja te pomoći.
- Pronaći posao, za nas je ravno dobitku sedmice na lotu, kaže nam predsjednik Udruge slijepih PGŽ Duško Miočić, čija je Udruga tijekom ove godine uspjela pronaći posao samo jednoj osobi. Riječ je o mladoj 26-godišnjoj Riječanki Tanji Puškarić. Ona će od siječnja 2007. godine početi raditi u OŠ "Pećine" s djecom oštećena vida koja su uključena u redovni obrazovni sustav, dok će istovremeno nastaviti s radom na radionicama za slijepe mališane predškolske dobi, koje se već neko vrijeme održavaju u prostorijama Udruge, ali ih vodi volonterski. No. sada će njezinu plaću, i za radionice i za rad u školi, osigurali Odjel gradske upravo za zdravstvo Grada Rijeke, a ovaj oblik suradnje Miočić je opisao poticajnim i u ovom trenutku itekako dobrodošlim.

Molbe bez odgovora
Tanja Puškarić vid je počela gubiti krajem osnovnoškolskoj obrazovanja, a danas vidi svega dva posto. Unatoč tome, kaže nam, ne koristi bijeli štap, niti joj je potreban pas vodič.
- Jako sam sretna što ću dobiti toliko željeni posao, nakon niza poslanih molbi na koje nikada nisam dobila odgovor, kaže nam Tanja Puškarić, inače po struci defektolog. Kako nam kaže, na radionicama u Udruzi djeca predškolske dobi pripremaju se za školske klupe, što nije mala stvar. Naime, od rođenja slijepi mališani moraju puno toga prethodno usvojiti kako bi uopće mogli ravnopravno pratiti gradivo sa zdravim prvašićima.
- Slijepi klinci ne usvajaju na tzv. spontan način, kao
ostala zdrava djeca, već im se moraju predočiti neki najosnovniji pojmovi i kretnje: Primjerice, oni ne znaju što je lijeva, a što desna strana, kako izgleda trokut, a kako krug, ne mogu si percipirati boje,… Moraju naučiti položaj ruke za čitanje Braillovog pisma, pa i osnovnu motoriku, kretanje po pokretnim stepenicama i slično. Oni koji do prvog razreda nauče Braillovu abecedu brže će usvajati gradivo, a i učiteljici će biti lakše, kaže nam Puškarić, otkrivajući da kojim slučajem ovih radionica nema, petero bi mališana, koliko ih trenutno pohađa predškolsku radionicu, bilo kod kuće i sa strahom čekalo početak svojeg obrazovanja.

Prosjek ocjena 4,3
- Hrvatski zakoni pružaju mogućnost slijepim osobama da pohađaju školu zajedno s "neinvalidima" ali se nitko ne pita kako je tim ljudima tijekom tog procesa. Ja nikad neću zaboraviti svoje prve tri jedinice u prvom razredu gimnazije, iz fizike, matematike i zemljopisa. Njih sam dobila samo zato što mi je u početku bilo teško predočiti matematičke oblike, točno nacrtati grafove ili pak pokazati na zemljopisnoj karti gdje se nalazi neki grad, a na čemu se inzistiralo. Zato nikad nisam mogla računati na peticu iz zemljopisa..., otkriva nam naša sugovornica koja kaže da su je kroz odrastanje pratili i razni komentari od strane liječničke struke, gdje su poruke bile u stilu: "Bolje bi ti bilo da sjediš doma, udaš se za nekog mornara, nego da se pokušavaš upisati na fakultet". Ružne stvari su iza nje, a ta je iskustva nisu spriječila da završi fakultet s prosjekom ocjena 4?3.
- No, ako se prepustiš depresiji i "kukanju", onda si tek nigdje, kaže nam ona. U ovom društvu svaki invalid mora pokazati da može bolje, gotovo jednako kao zdrava osoba. I onda te nitko ne dira jer je društvo naviknuto na neke predrasude, to jest da osobe s posebnim potrebama izgledaju jadno, da se loše odijevaju i da su uz to još i nesposobne. Ja si to ne želim dopustiti, a na tom putu podjednako mi pomaže moja tvrdoglavost, kao i velika podrška obitelji i Udruge, zaključuje Puškarić.

Nikako do posla
U Hrvatskoj ima oko 5,800 slijepih osoba, a od toga u Primorsko-goranskoj županiji živi njih 584, koji su ujedno članovi Udruge slijepih PGŽ-a. Za većinu njih samo jedan problem nadmašuje sve ostale teškoće, a to je nemogućnost pronalaska posla, odnosno rješavanja osnovnog egzistencijalnog pitanja, budući da najniži mjesečni iznos invalidnine na kojeg imaju pravo iznosi svega 280 kuna.

Ljiljana Hlača
Novi list, 3. 12. 2006.BIJELI ŠTAP

DUŠOM VIDIM DJECU I SUPRUGU

KUNOVEC BREG " Kada me pogodilo na položaju zbog čega sam trenutno oslijepio" prvo što mi je palo na pamet je da si istog trenutka oduzmem život, no na sreću odmah sam zaspao - ispričao nam je, svoj prvi susret sa sljepoćom 36-godišnji Željko Marinković u obiteljskoj kući u Kunovec Bregu, gdje već nekoliko godina živi sa suprugom Jasenkom i djecom Ines i Bornom.
Željko je podrijetlom iz Lipika, gdje je 1991. godine na bojištu u obrani domovine i strado. Administracija ga je greškom proglasila mrtvim, kakvim se i vodio do 1995. godine. Apsurdno, ali istinitu, uz sljepoću se morao boriti i sa sustavom te dokazivati kako je živ. Nekoliko godina kasnije živio je i u Daruvaru za koji ga vežu lijepa sjećanja, a s prelaska tisućljeća upoznao je sadašnju suprugu Jasminku i s njom najprije doselio u vikendicu na Šoderici. Nakon toga kupili su kuću u prigradskom naselju Kunovec Breg.
- Na Šoderici je bilo lijepo, no nikako primjereno za osobu poput mene. Ovdje u Kunovec Bregu nam je lijepo, imamo mir, međutim, bilo bi mi lakše kada bi bila izgrađena pješaćko-biciklistićka staza kao na Varaždinskoj cesti da mogu slobodno šetati bez straha od prometa - rekao nam je Željko te nas upoznao sa psom vodičem, zlatnim retrieverom Aristonom, kojeg je prije sedam godina dobio na poklon od tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i nekadašnje Dinamove nogometne zvijezde Mirka 'Čarli' Brauna.
- Ari je star devet godina, a može doživjeti i do 15. no sada je u prijevremenoj mirovini. S obzirom kako smo stalno mijenjali boravište, a sada smo na glavnoj cesti i strah ga je kamiona, držimo ga samo u dvorištu. Međutim, u Daruvaru je bio više nego koristan - pohvalio ga je Željko Marinković.
Željko nam je kazao kako, iako Koprivnicu nikada nije vidio očima, smatra da je lijep grad. No, ono što mu je važnije, dobro je prilagođen njegovim potrebama.
- Često idem u knjižnicu i čitaonicu, posebno otkako je prilagođena slijepima i slabovidnima. Odem i do tržnice, a najviše volim sjesti na klupu u parku. No, svaki put idem u pratnji supruge i djece jer se još nisam odvalio ići sam. Možda jednom, ako dobijemo pješačku stazu do grada. U Koprivnici nema prevelikih prepreka za slijepe, nema neravnina, a dobro je to što su gotovo svi prijelazi s kolnika prilagođeni - naglasio je Željko.
Pitali amo Željka što mu najviše nedostaje otkako je izgubio vid,
- Ništa, osim što nikada nisam vidio kako izgledaju moja djeca Ines i Borna, kao ni supruga Jasminka. Na sve ostalo sam se priviknuo i nije mi više tako teško - objasnio nam je 38-godišnji hrvatski branitelj.

I. Barač
Podravski list, 16. 10. 2006.ŽIVOT U TAMI

OBITELJ SLIJEPOG DAMIRA SMAJE OSTAJE BEZ STANA

Zbog denacionalizacije 100-postotni invalid, supruga i djeca, moraju na ulicu

POMOZITE DOBRI LJUDI
Obitelj Smajo treba pomoć. Stan u kojem sada žive, a iz kojega se moraju iseliti, ima samo 28 kvadrata i na nekoliko mjesta prokišnjava. Iz Geta se ne bi smio seliti, jer se jedino u centru grada zna kretati uz pomoć psa Chipa.


Gorka je životna priča Damira Smajo, 35-godišnjeg Splićaninu koji je zbog dijabetesa prije četiri godine izgubio vid.

Pas vodič
Damir Smajo živi sa suprugom, dvoje djece i psom, u 28 metara kvadratnih gradskog stana u Getu.
- Jako nam je teško za kišnog vremena jer krov, u koji se nije ulagalo od 1970. godine, prokišnjava. Kupe su prosklizale i napravile rupe pa na šufitu moramo držati 7-8 kanti da bismo ublažili situaciju u stanu - kazuje Smajo, jedini slijepi Splićanin koji se kreće gradom uz pomoć školovanog psa vodiča Chipa, kojega mu je dodijelila Udruga za školovanje pasa vodica i mobilitet.

Mala mirovina
Četveročlana obitelj Smajo živi tek od Damirove mirovine od 1200 kuna i 400 kuna pomoći koje dobiva za tuđu njegu te ne može platiti preskupu i prijeko potrebnu sanaciju krova, jer je i supruga nezaposlena. Smajo se obraćao za pomoć Gradu, u čijem je vlasništvu stan, no kazali su mu tek da oni nisu pravno dužni ništa napraviti, jer je taj prostor u procesu denacionalizacije.
Ni u "Stanoupravi" nisu bili od pomoći, jer u fondu za pričuvu nema dovoljno sredstava za obnovu krova.
- U tom stanu moji roditelji su živjeli od 1970. godine, dobili su ga kao "nužni smještaj" od Grada dok ne dobiju stan od firmi u kojima su radili. S dolaskom rata sve je palo u vodu - kazuje Smajo, ističući da, iako od rođenja živi u tom stanu, nema status ''zaštićenog najmoprimca".
- Kada se proces denacionalizacije okonča, moja obitelj će završiti na ulici. U ovaj stan smo već mnogo uložili, no krov je velik zahvat i ako bismo uspjeli dignuti kredit za sanaciju, što nam to vrijedi kada svaki tren možemo biti iseljeni - ustvrdio je Smajo, istaknuvši kako bi najveća pomoć bila da on i supruga dobiju posao jer, kako sam tvrdi, uvijek je sam zarađivao, a sada je prisiljen moliti druge za pomoć/ unatoč tome što je završio i tečaj za masere.

Ostati u Getu
Preseljenje u drugi kvart ne bi bilo rješenje jer Damir Smajo ne poznaje te dijelove grada. Psa treba navoditi, u Getu je odrastao i poznaje svaki kutak pa to nije problem. Najbolje bi bilo kada bi se Grad dogovorio sa čovjekom koji traži povrat stana kako bi mogao ostati živjeti u tom stanu.

Franka Nejašmić
Slobodna Dalmacija - Split, 1. 12. 2006.POSJET U obitelji albino dječaka kojemu su policajci darovali računalo

ŽIVOT S PROBLEMIMA NA SVJETLU I U MRAKU

BRUŠANE - Evo stričeka Branka! -uskliknuo je pun života šestogodišnji Ivan Tomašević kada mu je u posjet došao tajnik društva slijepih Branko Čuić i na trenutak ga prekinuo u igri s prijateljima.
Ivanu je nakon rođenja dijagnosticiran albinizam. Urođena je posljedica rođenja bez pigmenata sljepoća. Vidi do pet posto. Mora vrlo oprezno izlaziti iz sjene na sunce i obrnuto. Za njegove tegobe terapije zapravo nema, a poboljšanje stanja graničilo bi s fantastikom.
- Na tridesetak pregleda rekli su nam da je jedini lijek dijete što bolje pripremiti za normalan život. Ivan će se redovito školovati, za što se priprema u zagrebačkom centru Vinko Bek, a i njegov budući nastavnik će - kaže samohrana majka Blaženka Maras. Ivan je vrlo komunikativan i društven. Djeca u gospićkom vrtiću prihvaćaju ga bez ograda, a i on njih, kada nije na vježbama vida ili kakvom drugom tretmanu izvan Gospića. Ipak, čini se da dida Blaž (76) i baka Stipanija (61) nezamjenjivi.
- Ivan je naš član i želimo mu pomoći kada ostvari pravo na pomagala i posebne knjige. Policijska uprava darovala mu je računalo za koji trebamo softver uz čiju bi pomoć Ivan mogao čitati s ekrana te s govornom jedinicom koja bi tekst čitala - kaže Bramko Ćuić. Ivanu se pojačano razvio sluh, pa pri prolasku kamiona dlanovima štiti uši.

Željko MATAIJA
Večernji list Istra Primorje Lika, 9.12.2006.

RAČUNALO DAROVALI HORVAĆANINI

GOSPIĆ - Uz subotnju priču o životnim problemima dječaka Ivana Tomaševića, pri obradi teksta nenamjerno je došlo do formulacije da mu je računalo darovala policijska uprava u kojoj radi majka Blaženka,
- Novac za kupnju računala 6760 kuna darovali su supružnici Horvaćanin, Melita i Zoran iz Zagreba, koji su Ivana upoznali i zavoljeli u zagrebačkom Centru za odgoj i obrazovanje Vinka Beka - reagira tajnik Društva slijepih i slabovidnih županije Branko Čuić.

(Ž. M.)
Večernji list Istra Primorje Lika, 12.12.2006.IZ RADA ORGANIZACIJA KOJE SE BAVE SLIJEPIMA

ZA ELEKTRONIČKU BILJEŽNICU 25 TISUĆA KUNA

Udruženje za unapređivanje obrazovanja slijepih i slabovidnih osoba, predstavilo je u četvrtak pomagala i publikacije za slijepe, koja su od-nedavno prisutna i na domaćem tržištu. Sead Muhamedagić iz Udruženja, istakao je daje elektroničko doba donijelo i znatan napredak u osamostaljivanju slijepih i slabovidnih osoba "Vedrina na mome licu opovrgava predrasudu da slijepe osobe žive u mraku", rekao je Muhamedagić.
Od novih pomagala na domaćem tržištu, predstavljena je elektronička bilježnica za slijepe, "Pronto", čitači aparat, "Foet. Compact" i elektroničko izdanje Rječnika stranih riječi Anić-Goldstein, kao i elektroničko izdanje časopisa Reader's Digest, za slijepe osobe.
"Slijepi učenici i studenti, koji u bilježnicu mogu upisivati i pohranjivati podatke te preslušavati njezin sadržaj, mogu elektroničku bilježnicu nabaviti preko Hrvatskog zdravstvenog osiguranja besplatno, a ostali ju mogu naručiti po 25 tisuća kuna", rekao je tajnik Udruge Ivan Krznarić.
"Pokušat ćemo u najskorije vrijeme na tržište plasirati sat koji govori točno vrijeme, kao i uređaj koji će biti od pomoći u odabiru odjeće za slijepe osobe jer će prepoznavati boje", istakao je Krznarić. Predstavljeno je i elektroničko prijenosno povećalo "Piko", koje stoji 5,5 tisuća kuna, kao i uređaj za povećanje tekstova za slabovidne osobe, "Olympia", koji košta 11 tisuća kuna.

Vjesnik, 1.12.2006.
Anita KONČARZANIMLJIVOSTI

HRVATSKI BRAND Kravate Svjetlane Latinčić jedinstvene u Hrvatskoj ali i u svijetu

BRAILLEOVO PISMO NA KRAVATI

Samouka sisačka modna kreatorica Svjetlana Latinčić, koja je u svijet mode ušla prije pet godina haljinama s detaljima veza, prihvatila se novog projekta. Jedina u Hrvatskoj, a prema neslužbenim saznanjima jedina i u svijetu, kreira kravate s Brailleovim pismom za slijepe osobe. Od ljeta je vlasnica zaštićenog i registriranog dizajna Brailleova pisma na tekstilu.
Njezina ljubav za hrvatski nacionalni brand zapažena je i na modnoj reviji obrtnika, gdje se predstavila haljinom u obliku kravate, s motivima naše kulturne baštine koje je oslikao prof. Mladen Mitar iz Kutine. Samo nekoliko mjeseci kasnije Svjetlani je sinula nova ideja - utkati reljefne točkice Brailleova pisma na kravate kako bi i slijepe osobe mogle razaznati različitost boja prema osjećaju. Na unutarnjem dijelu kravate ručno su utkani osjećaji na Braillovu pismu koje autorica doživljava pri pogledu na neku boju.
- Bijela me asocira na svjetlost i na bijelim kravatama utkana je riječ svjetost. Na crnim kravatama krije se pojam mističnosti, na sivoj kravati je ispisan pojam led, a na kravatama zemljanih tonova piše rapsodija - objašnjava Svjetlana.

Zainteresirani mogu stupiti u kontakt s ovom nadarenom sisačkom kreatoricom i putem sisačke Udruge slijepih na telefon broj 044/547-511. Svi koji kupe kravatu, za koje Svjetlana ima rješenje Hrvatskog zavoda za intelektualno vlasništvo da su zaštićeni proizvod u Hrvatskoj, donirat će 5 kuna za pomoć slijepoj djeci i djecl s oštećenjem vida u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Sandra MUSA
Večernji list, 4. 12. 2006.SLIJEPIMA ĆE SE MOĆI VRATITI VID

LONDON - Britanski znanstvenici donijeli su nadu tisućama ljudi koji su oslijepili zbog genetskih problema.
Uspjeli su, naime, vratiti barem djelomičan vid oslijepljenim miševima uspješnom transplantacijom očnih stanica, koje su se potom integrirale u mrežnicu i formirale nove fotoreceptore, stanice koje su osjetljive na svjetlo.
Upravo je gubitak fotoreceptora uzrok sljepoće kod ljudi. Znanstvenici s londonskog University Collegea i njihovi američki kolege iz Michigana svoj su rezultat dobili koristeći stanice koje su već počele transformaciju iz matičnih u očne stanice mrežnice. Pitanje je sada kako će ovo otkriće na miševima pomoći ljudima i znanstvenici vjeruju da imaju odgovor.
Na rubu mrežnice postoje i stanice koje imaju sposobnosti slične matičnim stanicama, što znači da se mogu samoobnoviti. Te se stanice operacijom mogu prikupiti i razviti u laboratoriju da postanu foto-reeeptori prije nego što ih se vrati u mrežnicu, vjeruju znanstvenici.

(N. M, B.)
Jutarnji list večernje izdanje, 10.11.2006.TIFLOTEHNIKA

USKORO ĆE I SLIJEPI SLATI SMS PORUKE

SAMSUNGOV Touch Messenger, uređaj koji omogućava slanje i primanje SMS poruka slijepim i slabovidnim osobama nedavno je dobio jedno od najprestižnijih priznanja u svijetu tehnologije.
Touch Messenger nagrađen je zlatnom medaljom
na dodjeli IDEA nagrada za industrijski dizajn. Iako još nije krenuo u serijsku proizvodnju, sve je izglednije da će se to uskoro dogoditi. Uređaj je inače podijeljen na dva dijela. U gornjem se nalazi tipkovnica za unos znakova, dok je donji rezerviran za traku na kojoj se
poruke ispisuju na Braille-ovu pismu i mogu se čitati dodirom.
Procjenjuje se da je u svijetu oko 180 milijuna slijepih osoba, a ovo je prvi uređaj koji će i njima omogućiti mobilnu komunikaciju tekstualnim porukama.

Čitanje dodirom
- Samsungov uređaj koji je i prije početka serijske proizvodnje dobio jednu od najprestižnijih svjetskih nagrada podijeljen je na dva dijela. Na gornjem se dijelu nalazi tipkovnica za unos znakova, dok je donji dio rezerviran za traku na kojoj se pristigle tekstualne poruke ispisuju na brajici, što slijepim osobama omogućava čitanje.
KOREJSKI tehnološki gigant najavio je da će se ovaj uređaj, prvi takav u svijetu, uskoro početi serijski proizvoditi

metro expres 17. 8. 2006.POPIS KNJIGA

NOVE KNJIGE IV - 27.9.2006.-19.12.2006.

Antonio Lobo ANTUNES
PRIKAZANJE OPSJEDNUTIH
Roman "Prikazanje opsjednutih" prati propadanje portugalske obitelji zemljoposjednika nakon smrti glave obitelji. Sve se odvija u jednom od onih sela gdje se ubijaju bikovi, a zabave završavaju ubojstvom. No ekonomska propast jedne obitelji samo je polazna točka za prikazivanje dubljih i zamršenih međuljudskih odnosa nakon travanjske revolucije u Portugalu.
Knjiga je snimljena na 1 CD MP3, odnosno 6 dvokanalnih kazeta.

Pat BARKER
DVOSTRUKA SLIKA str.260
Ratnog izvjestitelja i fotografa spojila je tragedija 11. rujna u New Yorku. Putovi im se razilaze, no povezuje ih jedna žena, supruga poginulog fotografa.
Knjiga je snimljena na 1 CD MP3, odnosno 6 dvokanalnih kazeta.

Dan BROWN
ANĐELI I DEMONI str.492
Godinu dana prije nego što je riješio da Vincijev kod, Robert Langdon bio je pozvan u poznati švicarski istraživački institut CERN kako bi dešifrirao zagonetni simbol utisnut na prsima ubijenog fizičara. Otkriće do kojeg Langdon dolazi bilo je zaprepašćujuće: riječ je o drevnom tajnom bratstvu, iluminatima, kolje je krenulo u konačni osvetnički napad na Katoličku crkvu, očito pripreman stoljećima.
Knjiga je snimljena na 2 CD MP3, odnosno 13 dvokanalnih kazeta.

Giacomo Giovanni
CASANOVA MEMOARI I-V
Avanturist, svećenik, glazbenik, vojnik, špijun, diplomat, slobodni zidar i pisac koji se često nalazio u središtu skandala, ponajprije vezanih za žene, ostao je pomalo nepravedno vezan samo uz svoje seksualne avanture, pa tako i svojevrsnim sinonimom za takovo ponašanje do današnjih dana. U Teplicama u Češkoj, svojem posljednjem prebivalištu, u dobi od 72 godine, na poticaj svog liječnika, počeo je pisati knjigu. Za dvije godine napisao je 12 svezaka naslovljenih Historie de ma vie u nas naslovljene Memoari i objavljene u 5 svezaka. Danas je to jedna od najvećih biografija svih vremena. U tom djelu Casanova opisuje svoje avanture i ljubavne afere, međutim, to djelo ima povijesnu, književnu i kulturološku vrijednost jer nam pruža poveću fresku vremena u kojem je njezin autor živio.
Prvi i drugi dio knjige snimljeni su na 2 CD MP3, odnosno 17 dvokanalnih kazeta. Treći dio knjige snimljen je na 1 CD MP3, odnosno 10 dvokanalnih kazeta. Četvrti dio knjige snimljen je na 1 CD MP3, odnosno 10 dvokanalnih kazeta. Peti dio knjige snimljen je na 1 CD MP3, odnosno 10 dvokanalnih kazeta.

Arthur C. CLARKE Stephen BAXTER
OKO VREMENA: VREMENSKA ODISEJA I. str.350
I dok dvije velike vojske - ona Džingis kana i ona Aleksandra Velikog - stoje i čekaju pred vratima Babilona, stvarna moć je ona izvan ljudskog nadzora, i izvan njegovog shvaćanja.
Knjiga je snimljena na 1 CD MP3, odnosno 8 dvokanalnih kazeta.

Robin COOK
ŠOK str.352
Deborah i Joanna, bliske prijateljice i studentice na poslijediplomskom studiju, javljaju se na oglas u novinama koji pruža rješenje za njihove financijske probleme: ekskluzivna, veoma profitabilna klinika za liječenje neplodnosti sjeverozapadno od Bostona spremna je platiti mnogo novca nekolicini privlačnih, sportski građenih studentica s najboljih fakulteta ukoliko doniraju svoje jajne stanice. Bile su zadovoljne kada su uključene u program i što su postupci obavljeni brzo i uz minimalne tegobe. No nakon nekog vremena nisu mogle odoljeti porivu da otkriju nešto više o sudbini svojih doniranih jajnih stanica. Istina što su je na kraju otkrile daleko premašuje ono najgore što su zamišljale.
Knjiga je snimljena na 1 CD MP3, odnosno 8 dvokanalnih kazeta.

Roman DOBRZYNSKI
ZAMENHOFOVA ULICA str.250
Poljski novinar Dobrzynski razgovarao je sa Zaleskim Zamehofom, unukom tvorca esperanta, Zamenhofom i napisao knjigu u formi novinarskog intervjua o jednom neobično zanimljivom i sadržajnom životu. Od tridesetih godina 20. st. pa do njegovoga kraja pratimo povijest Europe onakvu kakvu je zna čovjek koji je kao 15-godišnjak čudom preživio Varšavski geto ...
Knjiga je snimljena na 1 CD MP3, odnosno 8 dvokanalnih kazeta.

Eamon DUFFY
SVECI I GREŠNICI: POVIJEST PAPA str.326
Ova knjiga sadrži neobičnu povijest papinstva, od njegova početka prije gotovo dvije tisuće godina do vladavine pape Ivana Pavla II.
Knjiga je snimljena na 2 CD MP3, odnosno 13 dvokanalnih kazeta.

Carlos FUENTES
STARI GRINGO str.240
Stari gringo Ambrose Bierce stigao je u Meksiko u vrijeme revolucije, naoružan samo koltom 44, primjerkom Don Quijotea i obuzet željom da upozna Pancha Villu.
Priču o istinitoj povijesnoj osobi, o vremešnom američkom novinaru koji je u meksičkoj revoluciji postao legendom, Fuentes je magijskim realizmom pretočio u roman u kojem se isprepliću povijest, politika, mit i ljudske osobine.
Knjiga je snimljena na 1 CD MP3, odnosno 5 dvokanalnih kazeta.

Khaled HOSSEINI
GONIČ ZMAJEVA str.364
Prvi roman afganistanskog pisca koji je odmah postao uspješnicom. No to je i nadimak Hassana, nepismenog afganistanskog dječaka s nevjerojatnom sposobnosti da predosjeti gdje će sletjeti papirnati zmaj. Paralelno uz priču o dječakovom prijateljstvu s tridesetosmogodišnjom Amirom koju razaraju strah, ljubomora i okrutnost, teče priča o modernom Afganistanu, nevjerojatno nesretnoj zemlji koju je načela sovjetska okupacija a potom dokrajčio talibanski režim.
Knjiga je snimljena na 1 CD MP3, odnosno 8 dvokanalnih kazeta.

Dorothea LEONHART
MOZART: JEDNA BIOGRAFIJA str.250
Premda o njemu najviše govori njegova glazba, Mozartov život dug samo 35 godina ne prestaje fascinirati ljude ni dandanas na početku 21. stoljeća. Dobra poznavateljica Mozartovog života, Dorothea Leonhart, ponudila nam je ovom biografijom novi uvid u život glazbenog genija, život pun slave i trijumfa, ali i dugova, depresija, osamljenosti.
Knjiga je snimljena na 1 CD MP3, odnosno 7 dvokanalnih kazeta.

Karei Glastra van LOON
PLOD STRASTI str.240
Što se događa udovcu kad sazna da je cijeloga života bio neplodan a ima trinaestogodišnjeg sina?
Knjiga je snimljena na 1 CD MP3, odnosno 5 dvokanalnih kazeta.

Larry McMURTRY
USAMLJENA GOLUBICA, I.-III. str.243,396 i 299
McCrae i Call, vlasnici živopisne tvrtke "Stočna kompanija i Stajsko carstvo" kradu meksičku stoku i u jednom trenutku odluče s njom krenuti na dugi put na sjever, u Montanu. Pridružuje im se i Lorena, lokalna bludnica, koja želi poći na Sjever, jer se još nikad nije pošteno rashladila ... Nostalgična, crnohumorna, neobično duhovita saga o Divljem zapadu.
Prvi dio knjige snimljen je na 1 CD MP3, odnosio 8 dvokanalnih kazeta.
Drugi dio knjige snimljen je na 2 CD MP3, odnosno 13 dvokanalnih kazeta.
Treći dio knjige snimljen je na 1 CD MP3, odnosno 10 dvokanalnih kazeta.

Perina PINTAR
SVAKODNEVNE VJEŠTINE I ZDRAVA PREHRANA
Knjiga je snimljena na 1 CD MP3, odnosno 1 dvokanalnu kazetu.

George SAND
INTIMNI DNEVNIK str.248
Ovim djelom čitatelj dobiva vjerodostojan uvid u lik i način pisanja/promišljanja te zanimljive umjetnice i nesvakidašnje žene. George Sand je dugo bila poznatija po svojim ljubavnim pustolovinama i slobodnom načinu života (nosila je hlače, kratku kosu, pušila cigare i nije se bojala javno iznositi svoje mišljenje) kojim je sablažnjavala svoje suvremenike nego po bogatom književnom opusu s nekoliko različitih stilskih i žanrovskih odrednica. U knjizi su objavljeni: Zimska priča (jedna karnevalska noć), Intimni dnevnik (svjedočanstvo o velikoj boli nakon kraha ljubavne veze s pjesnikom Alfredom de Mussetom), Svakidašnji razgovori (dnevnički zapis iz razdoblja 1837.-1841.), Zima na Mallorci (putopisna reportaža), Dnevnik iz studenog i prosinca 1851. (donosi kritičke osvrte na politički trenutak koji je prethodio Drugom carstvu s Napoleonom III.)
Knjiga je snimljena na 1 CD MP3, odnosno 7 dvokanalnih kazeta.

Shan SA
CARICA str.318
Rodila se u brojnoj dinastiji Tang u sedmom stoljeću. Gledala je umorstva, zavjere, izdaje, postala je kineska carica. Uzdigla je kinesku kulturu do vrhunca, okružila se pjesnikinjama, kaligrafima, filozofima. Postala je Sveti Car Koji Okreće Kotač ...
Knjiga je snimljena na 1 CD MP3, odnosno 9 dvokanalnih kazeta.

William TREVOR
PRIČA O LUCY GAULT str.216
Bogati zemljoposjednik sprema se s obitelji u egzil. Njihova devetogodišnja kći Lucy ne želi ići s njima i bježi od kuće. Kako im se kći ne vraća, roditelji povjeruju da se utopila i odlaze bez nje. Jedan sluga, međutim, pronalazi djevojčicu u šumi i odgaja je kao svoju kćer.
Knjiga je snimljena na 1 CD MP3, odnosno 6 dvokanalnih kazeta.

Goran TRIBUSON
POLAGANA PREDAJA str.240
Kako Mick Jagger, Jim Morrison i Lou Reed mogu pomoći zagrebačkom marketingašu Petru Gorjanu, glavnom junaku romana? On želi živjeti u "glazbenoj vremenskoj kapsuli", slušajući svoje rock idole. Želi spriječiti zaborav na vlastitu mladost, spriječiti starenje, ne dopustiti da se kult šezdesetosmaških godina njegove generacije izrodi u komformizam. Jer, inače, čemu Beatlesi, Rolling Stonesi, Che Guevara, Marlon Brando, Dubčak i Palach koji gori...
Knjiga je snimljena na 1 CD MP3, odnosno 5 dvokanalnih kazeta.

DIGITALIZIRANJE KOPIJE
Clavell, James Kralj 2 CD
Drakulić, Slavenka Hologrami straha 1 CD
Flaceliere, Robert Grčka u doba Perikla 1 CD
Fowles, John Ženska francuskog poručnika 2 CD
Gruden, Vladimir Vježbom do sreće 1 CD
Huxley, Aldous Otok 1 CD
Moravia, Albert Bračna ljubav 1 CD
Oleša, Jurij Zavist 1 CD
Rifbjerg, Klaus Ana (ja) Ana 1 CD
Stone, Irving Žudnja za životom 2 CD
Wilde, Oscar Slika Doriana Graya 1 CD
Zola, Emile Germinal 2 CD

for download software click here visit mac software site softwareunlim.net visit site